Kondicionierius – nepamainomas draugas ne tik vasarą

  • Teksto dydis:

Atėjus vasarai kondicionieriai tampa nepamainoma pagalba vairuotojams. Sklandžiai veikianti oro vėsinimo sistema užtikrina mūsų kelionių komfortą. Norint, kad ji veiktų tinkamai ir būtų ilgaamžė, svarbu laikytis priežiūros taisyklių.

Kaip atpažinti gedimus?

Specialistai pabrėžia, kad reguliari priežiūra padeda išvengti neplanuotų gedimų. Vienas pagrindinių patarimų – reguliariai tikrinti kondicionieriaus filtrus ir skysčių lygį. Be to, svarbu taisyklingai naudoti pačią oro vėsinimo sistemą – nejunginėti kondicionieriaus kiekviename pasivažinėjime.

Kita vertus, nereiktų kondicionieriaus naudoti ir per mažai. Bet kuriuo atveju, vartotojai turėtų stebėti, ar kondicionierius efektyviai aušina orą, nes bet kokia neįprasta veikla gali būti sistemos gedimo požymis.

Paprastai gedimas gali pasireikšti keistais garsais ar kvapais, kuriuos skleidžia sistema. Jei oro kondicionierius nebeaušina oro, gali tekti patikrinti jo kompresorių ar kitas detales. Kokybiškai atliktas diagnostikos testas padeda nustatyti specifinius gedimus ir juos laiku pašalinti.

„Vienas požymių gali būti ir perteklinė drėgmė salone. Jei ant stiklų ir kitų salone esančių paviršių atsiranda daugiau kondensato, galima įtarti, kad yra problemų su kondensatoriumi arba drenažo sistema“, – aiškino „Motointegrator“ platformos atstovas Mindaugas Šerėjus.

Priežiūra: užsikimšę filtrai gali ne tik sumažinti vėsinimo efektyvumą, bet ir sukelti rimtesnių gedimų. / J. Kalinsko / BNS nuotr.

Įtaka avarijoms

Anot jo, kondicionieriaus gedimą galima pastebėti ir pamačius, kad blogėja energijos efektyvumas. Jei kuro sąnaudos padidėja, o kondicionieriaus vėsinimas tampa vis silpnesnis, gali būti, kad sistemoje atsirado nesklandumų, reikalaujančių remonto.

Tad norint išlaikyti optimalų kondicionieriaus veikimą, būtina nepamiršti jo priežiūros. Pastangos palaikyti sistemą tvarkingą padeda išvengti didesnių išlaidų ateityje. Nepakankama priežiūra gali ne tik sumažinti kondicionieriaus efektyvumą, bet ir sukelti rimtų gedimų, dėl kurių gali prireikti brangaus remonto.

„Oro kondicionieriai yra svarbūs ne tik komforto, bet ir saugumo požiūriu. Tinkamai veikiantis kondicionierius ne tik suteikia malonų vėsumą, bet ir padeda palaikyti optimalią temperatūrą, kuri sumažina vairuotojo ir keleivių nuovargį ir padeda išvengti pavojingų situacijų kelyje“, – teigė M. Šerėjus.

Šaltnešio kontrolė

Jo žodžiais, siekiant užtikrinti efektyvų kondicionieriaus veikimą, svarbu atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų. Vienas jų – periodinis įkrovimas ir šaltnešio lygio kontrolė.

Nepakankamas šaltnešio kiekis gali lemti kondicionieriaus našumo kritimą ir padidinti energijos sąnaudas. Rekomenduojama periodiškai tikrinti ir, jei reikia, papildyti šaltnešio kiekį.

Jei kuro sąnaudos padidėja, o kondicionieriaus vėsinimas tampa vis silpnesnis, gali būti, kad sistemoje atsirado nesklandumų.

„Svarbu ir keisti filtrus. Kondicionieriaus filtrai turi būti keičiami pagal gamintojo rekomendacijas, siekiant užtikrinti, kad oras, patenkantis į saloną, būtų švarus ir kokybiškas. Užsikimšę filtrai gali ne tik sumažinti vėsinimo efektyvumą, bet ir sukelti rimtesnių gedimų“, – aiškino M. Šerėjus.

Reguliarus kondensatoriaus valymas padeda išvengti užsikimšimo ir pagerina viso kondicionieriaus veikimą. Užsikimšęs kondensatorius gali lemti pernelyg didelę sistemų apkrovą ir sukelti gedimų. Tikrinti reikėtų ir kompresorių. Kompresoriaus būklė ypač svarbi kondicionieriaus veikimui. Jei pastebima kompresoriaus veikimo sutrikimų, juos reikia nedelsiant pašalinti, priešingu atveju vėliau gali tekti taisyti rimtus gedimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasakykite

Pasakykite portretas
tai vezeju imoniu vadams! Vairuotojai dusta vilkiku kabinose,nes niekas kondicionieriu nei tvarko,nei pildo!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių