Baltijos kelio 35-metį Vilniuje pažymės koncertas: pasirodys 200 atlikėjų iš Baltijos šalių

Baltijos kelio 35 metų jubiliejų sostinėje pažymės koncertas „650 kilometrų laisvės“, kuriame virš 200 atlikėjų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos atliks įvairių žanrų pastaraisiais dešimtmečiais sukurtus Baltijos šalių muzikos kūrinius.

Viena iš renginio organizatorių, ansamblio „Lietuva“ vadovė Edita Klaunauskaitė teigė, kad tai bus vienas didžiausių renginių Baltijos šalyse, skirtas šiai sukakčiai.

„Idėją gvildename jau antrus metus ir pagaliau netrukus išvysime dienos šviesą“, – antradienį surengtos spaudos konferencijos metu sakė E. Klaunauskaitė.

„Mūsų mintis – pakili nuotaika, pakili muzika todėl, kad matome, kad Lietuvoje tų švenčių su pakilia nuotaika nėra tiek daug, Baltijos kelias kaip maištas, revoliucija, pareiškimas (...), mes norime švęsti tą mūsų laisvės kelią“, – kalbėjo ji.

„Muzikinis kaleidoskopas“

Pasak E. Klaunauskaitės, į renginį aktyviai kviečiami ir žiūrovai iš Latvijos ir Estijos.

„Kiek žinau, Latvijoje ir Estijoje su sportu labiau susijusios veiklos tą kelią pervažiuoti, perbėgti ir panašiai, (...) tai (koncertas – BNS) neabejotinai bus vienas pagrindinių traukos taškų šiemet, tikimės, kad ir žiūrovų bus labai daug“, – kalbėjo ji.

Koncerto meno vadovas, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas teigė, kad renginio programa ir kūrinių atranka yra vykdoma su kolegomis iš Latvijos ir Estijos.

„Tai yra manifestas mūsų šiuolaikinės valstybės ir mūsų šiuolaikinės istorijos. (...) Tai bus apie valandos laiko savotiškas muzikinis kaleidoskopas, kuriame skambės maždaug 15 įvairių muzikos kūrinių iš mūsų trijų Baltijos valstybių“, – sakė M. Pitrėnas.

Koncerto metu pasirodys ansamblis „Lietuva“, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, choras „Aidija“, elektroninės muzikos grupė „Happyendless“.

Iš Latvijos į koncertą atvyks valstybinis choras „Latvija“, ansamblis „Tautumeitas“, taip pat pasirodys estų dainininkė Maarja Nuut (Marija Nūt), be M. Pitrėno taip pat diriguos latvių ir estų dirigentai.

„Scenoje išvysime vienu metu maždaug 200 atlikėjų, vienu metu dainuojančių, skambančių, rezonuojančių ir visaip kitaip švenčiančių mūsų šiuolaikinę dvasią“, – teigė M. Pitrėnas.

Pasak jo, koncerto metu skambės Baltijos šalyse per pastaruosius 35 metus sukurti muzikiniai kūriniai, renginio programoje – šiuolaikinė akademinė muzika, folkloro dainų aranžuotės, elektroninė muzika, chorinė muzika.

„Tai nebus hitų vakaras, tai nebus tie visi hitai, kurie skambėjo prieš 35 metus ar skamba dabar. Tai bus kūriniai, kurie specifiškai gali atspindėti mūsų kultūras – skirtingas ir tuo pačiu panašias“, – sakė M. Pitrėnas.

„Šiandien tai – kūrybos kelias“

Vienu iš koncerto akcentų taps ir vieno iš renginio muzikinės dalies kūrėjo kompozitoriaus Jievaro Jasinskio kelionė iš Talino į Vilnių tuo maršrutu, kuriuo driekėsi gyva žmonių grandinė, vaizdai iš J. Jasinskio kelionės bus rodomi ir koncerto metu.

„Labai simboliškas sutapimas, lemtis ar likimas, taip sutapo, kad aš dalyvavau Baltijos kelyje (...) būdamas lygiai keturių mėnesių. (...) Vien suvokimas, kad aš ten buvau yra magiškas, stebuklingas, labai džiaugiuosi galėdamas dabar dalyvauti ir čia, perteikti tą visą dalyką iš naujo“, – sakė J. Jasinskis. 

„Kai leisiuosi į tą kelionę, apie tai ir galvosiu, kokia energija turėjo būti tuose 650 kilometrų, koks užtaisas, galbūt kelionėje tai pajusiu“, – kalbėjo jis.

Renginio režisierius Dalius Abaris teigė, kad jei prieš 35 metus Baltijos kelias žymėjo išsilaisvinimą iš okupacijos, dabartinėms kartoms tai yra kūrybos laisvės kelias.

„Mums visiems šiandien tai – kūrybos kelias, laisvė kurti, laisvė atrasti, laisvė keliauti, laisvė bendrauti, nebijoti. Viskas į tuos 650 kilometrų ir susideda, tai nėra tik tiesioginė sąsaja su išsilaisvinimu, tai yra ir dabarties išdava, kad mes šiandien turime Baltijos kelią kaip laisvės ir galimybės kurti kelią“, – kalbėjo režisierius

Renginiui sukurtas ir specialus logotipas. Anot E. Klaunauskaitės, artimiausiu metu bus vykdomos įvairios interakcijos su šiuo ženklu, tikimasi, kad jis bus naudojamas ir kitais metais minint Baltijos kelio metines.

„Jis maksimaliai bus matomas liepą ir rugpjūtį. (...) Bet norisi, kad tas ženklas, kuris sugalvotas tai progai, toliau simbolizuotų 650 kilometrų laisvės“, – sakė ansamblio „Lietuva“ vadovė.

Jos teigimu, renginys kainuos virš 200 tūkst. eurų, jį finansuoja valstybinės institucijos ir verslo rėmėjai. Šventinis koncertas vyks rugpjūčio 23 dieną 19 val. Vilniaus Katedros aikštėje

1989 metų rugpjūčio 23 dieną, minint 50-ąsias pakto pasirašymo sukaktuves, per protesto akciją, pavadintą Baltijos keliu, apie du milijonai lietuvių, latvių ir estų susikibo rankomis sudarydami gyvą daugiau kaip 650 kilometrų ilgio žmonių grandinę nuo Gedimino bokšto Vilniuje iki Hermano bokšto Taline.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
lai nepamiršta apsilankyti valstybės tarnautojai ( susikibti rankutėmis ) kurie apvaginėjo-ja Lietuvą ir žudė jos gyventojus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių