Daugiabučio valdžia ir gyventojai pykstasi dėl radiatorių

Tuskulėnų g. 56 daugiabutyje ietis surėmė namo valdžia ir eiliniai gyventojai. Šie, norėdami pasikeisti radiatorius, atsitrenkia į nesusikalbėjimo sieną ir yra siunčiami pasiskaityti įstatymų. Tik jokiuose įstatymuose neparašyta, kad seni radiatoriai yra gėris.

Remontas – ne pirmininko bėda?

Tuskulėnų g. 56 daugiabučio gyventoja Marina (vardas pakeistas) apie savo nueitus kryžiaus kelius gali pasakoti valandų valandas. Moteriai, norinčiai atlikti, atrodo, nesudėtiną remontą – pakeisti radiatorius, kelią pastojo tas, kuris teoriškai turėtų padėti, – namo pirmininkas.

„Kadangi toks dalykas kaip radiatorių keitimas turi būti atliekamas iki šildymo sezono pradžios, viską pradėjome dar pavasarį. Gegužę žodžiu į bendrijos pirmininką Regimantą Obcarską kreipėmės pagalbos dėl radiatorių keitimo. Pabrėžėme, kad nuo birželio 1 d. mūsų bute bus pradėtas remontas. Pirmininkas įteikė raštą, kuriame nebuvo aiškiai nurodyta, kokius veiksmus turėtume atlikti ir kokius dokumentus bei raštus turėtume pateikti pirmininkui, norėdami pakeisti radiatorius. Taip pat pirmininkas pabrėžė, jog svarbiausia, kad santechnikai būtų geri, kvalifikuoti specialistai“, – savo pasakojimą pradėjo moteris.

Tačiau suradus santechnikus moters vargai nesibaigė.

„Paaiškėjo, kad būtina sudaryti radiatorių keitimo projektą. Norėdama, kad projektas atitiktų visus reikalavimus, paprašiau R.Obcarsko suteikti informacijos apie įmonę, į kurią galėtume kreiptis dėl projekto sudarymo. Bendrijos pirmininkas atsisakė padėti, jis komentavo, kad čia ne jo bėdos ir kad viską galime surasti internete“, – piktinosi pašnekovė.

Delsė pateikti atsakymą

Tolesnis gyventojos bendravimas su pirmininku vyko tik raštu. Be to, kiekvienas atsakymas pirmininko stalčiuose užsibūdavo itin ilgai, tad Marina įžvelgė R.Obcarsko norą trukdyti keisti radiatorius.

„Birželio 27 d. raštu kreipėmės į R.Obcarską, su prašymu įteikėme projektą. Pirmininkas atsakymą pateikti žadėjo per dvi dienas. 2012 m. birželio 29 d. kreipėmės į pirmininką dėl jo sprendimo, tačiau sulaukėme atsakymo, kad mūsų projektas yra pas teisininkus ir kad atsakymą jis gaus tik 2012 m. birželio 30 d. 2012 m. liepos 1 d. ryte atvažiavę atsakymo ir projekto, iš pirmininko gavome jo rašytą atsakymą. Jame buvo aiškinama, jog turime nurodyti demontuojamų radiatorių galią“, – kalbėjo Marina.

Dėl radiatorių galios gyventoja vėl kreipėsi į pirmininką ir vėl sulaukė pasiūlymo kreiptis raštu. „Per radiatorius jau ėmė tekėti vanduo, o R.Obcarskas iškėlė vos ne sąlygą, kad turi pats ateiti į butą pasižiūrėti. O kodėl aš jį turiu leisti į butą? Jis nėra specialistas, nėra santechnikas. Tegul ateina specialistas, o ne jis“, – piktinosi Marina.

Stumia renovacijos projektą

Marina ėmė įtarti, kad R.Obcarskas trukdo keisti radiatorius, šitaip kerštaudamas už moters nenorą prisidėti prie namo renovacijos.

„Esu namo revizorė ir, kai buvo atliekamas patikrinimas, paaiškėjo, kad pats pirmininkas vykdo buhalterinę apskaitą ir gauna už tai atlyginimą. Namas jam sumoka per mėnesį 550 litų, nors kitur tokios paslaugos dvigubai pigesnės. Mes ne prieš renovaciją, tačiau nepasitikime tokiu pirmininku ir turime nuogąstavimų, kad jis iššvaistys lėšas“, – kalbėjo pašnekovė.

Moteris teigė per reviziją pastebėjusi ir daugiau pirmininko nuodėmių.

„Kai dėl renovacijos buvo vykdoma apklausa, gyventojams išdalijo anketas su jau įrašytais asmens kodais. Teiravomės Registrų centre, ir ten mums paaiškino, kad pirmininkas to daryti neturėjo teisės“, – dėstė Marina.

Siūlo skaityti įstatymą

Dienraščio žurnalistų kalbintas namo pirmininkas iš tiesų pasirodė nelabai kalbus. Vyriškis piktinosi moters aktyvumu ir teigė nenorįs plačiau komentuoti situacijos.

„Jie perėjo per visas įstaigas, buvo seniūnijoje, ministerijoje. Aš jiems aiškinau. Nelabai noriu veltis į tuos niuansus, yra įstatymas – skaitykit. Čia teisminiai dalykai“, – aptakiai kalbėjo R.Obcarskas.

Vyriškis taip pat patikino, kad namo renovacija vys ir su ja susiję procesai jau yra prasidėję.

„Per tris minutes aš čia jums nepaaiškinsiu. Kaip dauguma nuspręs, taip ir bus. Dabar jau daugiau nei pusė gyventojų sutinka dėl renovacijos“, – dėstė Tuskulėnų g. 56 namo pirmininkas.


Komentaras

Mindaugas Steponavičius

Teisininkas

Su problema, kad pirmininkas, piktnaudžiaudamas turimais įgaliojimais, trukdo kitiems bendrijos nariams ir namo gyventojams įgyvendinti savo teises, susiduriama labai dažnai. Šiuo atveju teisės aktai iš esmės numato vienintelę galimybę, kad bendrijos narys ar bet kuris namo bendraturtis, kuriam bendrijos pirmininkas gauto prašymo pagrindu nepateikia dokumentų, susijusių su bendrijos veikla, namo priežiūra ir pan., turi teisę kreiptis į teismą ir reikalauti, kad teismas įpareigotų pirmininką tokius dokumentus pateikti. Tas pats galioja ir jūsų atveju. Jeigu pirmininkas piktybiškai atsisako jums pateikti namo projektinę dokumentaciją, jūs galite kreiptis į teismą reikalaudama, kad teismas įpareigotų pirmininką tokią dokumentaciją pateikti. Net neabejoju, jog pirmininkas po sėkmingai pasibaigusio teismo pasimokys ir nevengs tinkamai vykdyti savo pareigų.

Tik šiuo atveju matau problemą – gali būti, kad prašomos pateikti dokumentacijos neturi ir pirmininkas, pvz., dokumentacija neišsaugota ar niekada nebuvo perduoda bendrijai. Tada, net ir turėdamas įpareigojimą, bendrijos pirmininkas objektyviai jo negalės įvykdyti.

Kadangi susiduriu su panašiomis problemomis kitose bendrijose, teko domėtis, kokiu kitu būdu būtų galima gauti namo šildymo sistemų projektinę dokumentaciją. Tokia informacija turėtų būti saugoma „Vilniaus energijos“ archyve, nes ji reikalinga šilumos tiekėjui vykdant šilumos tiekimą, skaičiuojant galingumus, reikiamo patiekti termofikato kiekius ir pan. Gal jums vis dėlto būtų verta pabandyti raštu kreiptis į „Vilniaus energiją“ ir paprašyti, kad tokia informacija būtų pateikta. Gal taip galėtumėte apeiti pirmininko išsidirbinėjimą ir išvengtumėte kreipimosi į teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrius

Audrius portretas
Kiek pamenu reikia kreiptis į ,,Vilnius energiją" ten gausite projektą su paskaičiuotais galingumais ir galimu radiatorių kiekiu (kaina apie 60 Lt) P.S. aš visada prieš namo bendrijas - sukčiai ir vagys, o realios pagalbos gyventojui jokios

jurate

jurate portretas
Pritariu Audriui. Esu vieno nepilnai renovuoto namo gyventoja. Buvo gražūs norai, daug žadančios kalbos. O pakinkyti į paskolos gražinimą su geležinėm grandinėm. Kas pilnai renovuota - tai pirmininkė butas, dar ir sodo namelis virto fazenda. Dar šiek tiek padėjo pavaduotojui (kad tylėtų). Žodžiu užlipom ant grėblio, o dabar kaktoj gumbas ir didžiulė mėlynė...ir velniškai skauda...

saulius

saulius portretas
Girdėjau aš tą istoriją. Ten viena ponia sumanė didesnius radijatorius pasistatyti, tai jei ne pirmininkas butų sėkmingai dvigubus radijatorius pasistačiusi.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių