Seimo komiteto dalyviai: mažėja tikimybė, kad nacionalinis stadionas bus pastatytas laiku

Sprendimus dėl Nacionalinio stadiono statybos reikia priimti kuo greičiau, kad projektas būtų įgyvendintas laiku ir tinkamai, sako Vilniaus savivaldybės atstovė.

„Nuolat girdime indikacijas, kad turbūt nebe pinigai turi didžiausią reikšmę čia (stadiono statybos projekte –  BNS), o terminai – kuo ilgiau nusikelia pasirašymas (koncesijos sutarties – BNS), įsigaliojimas, tuo mažesni šansai yra įvykdyti projektą laiku ir tinkamai. Čia turbūt įžvelgiame didžiausią grėsmę“, – trečiadienį Seimo Audito komitete teigė Vilniaus savivaldybės vyresnioji patarėja Agnė Šataitė.

Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius irgi įspėjo, kad laukimas kenkia.

„Kiekvienas uždelsimas, pusės metų ar metų, išaugins indeksavimą. Jis dar bus didesnis“, – komiteto posėdyje trečiadienį tvirtino jo vadovas. 

Konservatorius Jurgis Razma pabrėžė, kad savivaldybės patvirtintas galutinis koncesijos sutarties variantas nėra palankus nekilnojamojo turto bendrovei „Hanner“, ketinančiai perimti projektą iš investicijų bendrovės „BaltCap“.

„Ar tie pakeitimai neverčia tą potencialų akcijų perpirkėją „Hanner“ trauktis? Ar dar tuos pakeitimus jie priima, sutinka su jais ir toliau žada dalyvauti?“ – svarstė J. Razma.

A. Šataitė tikisi, kad iki atostogų pradžios Europos Komisija (ES) spės Lietuvai pateikti „indikacijas apie jos planuojamą sprendimą“. EK tikrina, ar koncesijos sutartimi nėra suteikiama neteisėta valstybės pagalba.

Tuo metu Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktoriaus pavaduotojas Ramutis Prišmantas sako, kad Vilniaus savivaldybė kaip derybinę poziciją galėjo išnaudoti stadiono koncesininkės įmonės „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ paskolas.

„Kaip derybinė pozicija galbūt galėjo būti išnaudota tai, kad matome, kad reoptimizuotame finansiniame veiklos modelyje 2021-2024 metų laikotarpio rodoma berods apie 65 mln. eurų paskola, kai turime faktinius duomenis, kad stadiono koncesininkė įmonė „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ pasiskolino nepilnai 6 mln. eurų“, – komitete teigė R. Prišmantas.

Pasak jo, nėra aišku, ar šis faktas buvo vertinamas apsisprendžiant dėl visų sutarties pusių naudų.

„Kai kalbame apie naudas visame kontekste, tai irgi yra kaip ir nauda, suteikiama kitai pusei derantis, nes iš to palūkanos skaičiuojasi nuo visos sumos“, – teigė VPT atstovas.

Tačiau jis pabrėžė, kad šio fakto VPT netraktuoja kaip pažeidimo: „Tai tik derybinės pozicijos klausimas“.

Kitą savaitę komitetas planuoja išklausyti VPT išvadą dėl savivaldybės pakoreguotos stadiono koncesijos sutarties, kurią įvertinti VPT žada jau netrukus.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Hanner“, ketinančios perimti Nacionalinio stadiono projektą, savininkas Arvydas Avulis BNS anksčiau yra sakęs, kad „Vilniaus daugiafunkcio komplekso“ pagrindinės akcininkės „Venetus Capital“ akcijas iš investicijų bendrovės „BaltCap“ išpirktų gavus palankią EK išvadą dėl sutarties pakeitimų.

Vilniaus miesto taryba prieš pusantro mėnesio pritarė koncesijos sutarties pakeitimams, projekto kainą indeksuojant beveik 20 tūkst. eurų mažiau nei patvirtinta vasarį. Pagal juos savivaldybės ir Vyriausybės įsipareigojimų suma mažėja 19,9 tūkst. eurų iki 157,24 mln. eurų (su PVM), tačiau ji 1,18 mln. eurų didesnė nei iki indeksavimo vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gera vogti

gera vogti portretas
Ddėja tikimybė, kad stadionas iš vis nebus pastatytas

laiku?

laiku? portretas
Jau kada tas laikas buvo...

Che

Che portretas
Štai kuom skiriasi Matijošaitis nuo kitų. Kaune jau seniai ir stadionas ir Vytis...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių