Dėl nenušienautų vejų Vilniuje kreipėsi į prokuratūrą: miesto valdžia turi prisiimti atsakomybę

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas ginti viešąjį interesą ir išaiškinti, ar Vilniaus miesto savivaldybė nepažeidė Vilniaus miesto gyventojų ir svečių teisių ir teisėtų interesų, sukeldama riziką kelių eismo dalyviams dėl netinkamai prižiūrimų skiriamųjų vejų miesto keliuose.

„Šiandien kreipiausi į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti tyrimą dėl viešojo intereso gynimo ir nustatyti ar savivaldybė nepažeidė Vilniaus miesto gyventojų ir svečių teisių ir teisėtų interesų netinkamai tvarkydamasi savo veiklos srityje, laiku nenušienavusi skiriamųjų vejų miesto gatvėse ir pakelėse, kad būtų užtikrintas tinkamas matomumas vairuotojams ir išvengta nelaimingų nutikimų rizikos. Esu įsitikinęs, kad dėl rizikos ir avarijų, nutikusių dėl prastos želdinių priežiūros, visą atsakomybę turi prisiimti miesto valdžia“, – apie kreipimąsi sako parlamentaras.

Gamtos saugojimo politika, pasak Seimo nario Luko Savicko, yra pagirtina, tačiau dėl nemokėjimo tinkamai tvarkytis ji neturi ir negali kelti pavojaus žmonių sveikatai ar gyvybei.

L. Balandžio/BNS nuotr.

Visuomenėje nepasitenkinimo banga dėl Vilniaus mieste tvarkomų želdynų ir žaliųjų zonų bei dėl to kylančių nepatogumų miesto gyventojams kilo dar pavasarį, kai nešienaujamos pievos pradėjo trukdyti miestiečių įprastai veiklai. Tačiau, anot parlamentaro, į diskusijas dėl galimai aukštos ir nešienaujamos žolės padidėjusį erkių paplitimą ar suaktyvėjusias alergijas savivaldybė su gyventojais nėjo ir bendro sutarimo ieškoti nebuvo linkusi. Anot L. Savicko, panašu, kad naujas Vilniaus miesto savivaldybės požiūris į tvarų ekosistemos saugojimą sukėlė tiesioginę riziką miesto kelių eismo dalyviams.

„Prieš keletą dienų visuomenės informavimo priemonės pranešė apie eismo įvykį sostinėje, kai iš už aukštos nenušienautos skiriamosios vejos į kelią išbėgo briedis ir sukėlė avariją, kurios metu nukentėjo du vaikai. Vietinės reikšmės viešieji keliai, gatvės ir želdiniai, esantys prie jų, priklauso savivaldybėms ir būtent jos turi būti atsakingos už tinkamą vejų priežiūrą bei saugumo užtikrinimą miesto gatvėse. Panašu, kad Vilniaus savivaldybė nesusitvarko su savo pareigomis ir kelia riziką žmonių saugumui“, – motyvus, kodėl kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, vardijo parlamentaras.

Dėl rizikos ir avarijų, nutikusių dėl prastos želdinių priežiūros, visą atsakomybę turi prisiimti miesto valdžia.

Pastaruoju metu Vilniaus mieste prie greitkelių, žaliuosiuose ruožuose tarp eismo juostų, pėsčiųjų ar dviračių takų šienaujama tik iš krašto, greta važiuojamosios dalies paliekamos vos 1,5–2 m pločio pradalgės. Parlamentaro teigimu, visa tai gali sąlygoti blogą matomumą kelyje bei kelti grėsmę eismo dalyvių saugumui.

Pasak L. Savicko, Vilniaus miesto administracijos direktorius, turėdamas pareigą užtikrinti eismo saugumą vietinės reikšmės keliuose ir gatvėje, tinkamai šios pareigos neatlikdamas galimai pažeidė miestiečių ir svečių teises ir teisėtus interesus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietis

Vilnietis portretas
Visi Vilniuje registruotu zmoniu mokesciai patenka i Vilniaus biudzeta tam kad butu tinkamai tvarkomas miestas. Vejas reikia šienaut, uz tai jau mokam pinigus. Nevalyvumo nereik pridengt zaliu kursu. Nepriziurima Zole yra erkiu veisykla, yra alergijos šaltinis, kuriama problema ateiciai, ja sausa gali uždegti, joje sėjasi piktžoles ir daug kitu reikalu. Panasu Simasiuis negauna otkato uz zoles pjovima cia ir visa esme.

ogi

ogi portretas
taip vasalprieplakos duod darbo /teisesaugai/ pagal ju paciu uzsakyma kai tuo tarpu banditai zalojantys musu meginas paleidziami ir tai laikoma normalu nes konstitucija galimai neveikia ta pasake galimai zalymai/===

Anonimas

Anonimas portretas
Briedis isejo i vaziojama dali del nenupjautos zoles ;)))))) kaip pisa prota ir visi tiki. As nieko pries dideliu lauku ir parku daliu nesienauti, bet mieste zole privaloma buti trumpinama. Todel as cia neutralus. Kas del sienavimo, kontraktus dalintu ukininkams, o ne kreivoms bendrovems, nes ukininkai geriausiai zino kaip zole sienauti. Tad ir maziau ant pasalpu zmoniu hus, ir sostine bus grazesne, ir maziau islaidausime.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių