Piktnaudžiavimu tarnyba kaltinama eksviceministrė L. Jaruševičienė baigė duoti parodymus

Piktnaudžiavimu tarnyba ir 4,1 mln. eurų žalos padarymu valstybei įsigyjant greituosius COVID-19 testus kaltinama sveikatos apsaugos eksviceministrė Lina Jaruševičienė penktadienį baigė duoti parodymus jos bylą nagrinėjančiam Vilniaus miesto apylinkės teismui.

„Absoliučiai jokios naudos neturėjau, neturėjau intereso kenkti šaliai“, – per teismo posėdį sakė kaltinamoji.

Ji savo parodymus teismui išdėstė per tris teismo posėdžius, juose atmetė kaltinimus piktnaudžiavimu. Buvusi viceministrė teisme patvirtino, kad tuometis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ją ragino nestabdyti pirkimų.

„Nesvarbu, darom“, – teisme ministro jai parašytą žinutę citavo kaltinamoji.

Teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis sakė, kad jam po kaltinamosios parodymų kyla daug klausimų, jų kaltinamajai taip pat rengiasi užduoti ir valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Plioplys.

Nesvarbu, darom.

Kaltinamoji į klausimus turėtų atsakyti kitame posėdyje, vasario 28 dieną.

Vėlesniuose posėdžiuose ketinama pradėti liudytojų apklausas, jų šioje byloje yra 54 liudytojai.

A. Verygos komandoje dirbusi viceministrė iš pareigų pasitraukė 2020 metų rugpjūtį, teisėsaugai pareiškus jai įtarimus.

Tyrimas vyko dėl laboratorijos iš bendrovės „Profarma“ įsigytų daugiau nei 500 tūkst. greitųjų serologinių testų, už juos buvo sumokėta daugiau nei 6 mln. eurų.

Apeliacinis teismas pernai patvirtino, kad už testus valstybė permokėjo, todėl dviem bendrovėms, tarp jų ir „Profarmai“, nurodė grąžinti valstybei daugiau nei 4 mln. eurų.

Viceministrei pasitraukiant iš pareigų, ministras A. Veryga tvirtino, kad siaučiant koronaviruso pandemijai sveikatos apsaugos sistema susidūrė su labai daug iššūkių, reikėjo imtis greitų ir netradicinių sprendimų.

J. Jaruševičienė teismo posėdžiuose kritikavo prokuratūros kaltinamąjį aktą, esą ji padarė žalą valstybei, veikė neteisėtai ir aktyviai.

„Aktyvūs veiksmai – ar ministro pirmininko pavedimo vykdymą taip galima vertinti? O jeigu nebūčiau domėjusis –  tada būtų pareigų neatlikimas?“, – stebėjosi kaltinamoji.

L. Jaruševičienė teigė, kad dėl prokuratūros kaltinimų jaučiasi taip, lyg „vyriausybė įsigijo valtį plaukimui, kuri plaukia, o aš dabar kaltinamam, kad ji neskraido.

Ji taip pat tikino, kad testai buvo įsigyti pretestavimui, ne diagnostikai, testavimui prieš PGR tyrimą, testai galėjo būti naudojami tik galimi infekcijai įtarti.

Praeitą savaitę teismas panaikino kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą – COVID-19 testų byloje teisiamai eksviceministrei, nes ji suvaržo kaltinamosios teises ir sukelia nepatogumų vykdant darbines bei mokslines funkcijas

Teisėjo nutartyje rašoma, kad kaltinamoji Lietuvoje turi nuolatinę gyvenamąją vietą, šeimą, nuolatinį darbą, nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų nesislapstė, jai paskirtos kardomosios priemonės pažeidimo faktų nebuvo fiksuota, į visus teisiamuosius posėdžius atvyksta, duoda parodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių