Teismas: V. Savukynas turėjo teisę kritikuoti ministrę

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto apylinkės teismas negaliojančiu pripažino LRT etikos kontrolierės Dainos Elenos Andrikienės sprendimą, kuriuo buvo nuspręsta, kad žurnalistas Virginijus Savukynas, savo „Facebook“ paskyroje paskelbęs įrašą, kuriame kritikavo teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską, pažeidė LRT etikos kodeksą ir pasiūlė visuomeniniam transliuotojui skirti nuobaudą.

Teisėja Rūta Poniškaitytė-Liatukė penktadienį paskelbė, kad LRT etikos kontrolierė viršijo savo įgaliojimus, įpareigodama žurnalistą pašalinti įrašą.

„Šių įgaliojimų, sprendžiant žurnalisto etikos pažeidimus, etikos kontrolierė neturėjo. Tačiau atsitiko tokia situacija, kad etikos kontrolierė šiuos įgaliojimus viršijant, ir tarybos nutarimu patvirtinus, kad toks sprendimas yra tinkamas, pastarasis sprendimas tapo privalomas, kadangi pagal LRT vidaus aktus, tarybos nutarimai yra privalomi. Etikos kontrolierei viršijus savo įgaliojimus ir LRT tarybos nutarimui tapus tokiam sprendimui privalomam, toks procedūrinis pažeidimas –laikomas esminiu“, – sakė teisėja.

Pasak jos, asmuo turi teisę kritikuoti valdžią.

„Bet kuris asmuo turi teisę viešai kritikuoti valstybės pareigūną. Žurnalistas ir pasinaudojo teise viešai kritikuoti valstybės pareigūną“, – per posėdį sakė teisėja R. Poniškaitytė-Liatukė.

V. Savukynui iš atsakovės, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos, priteista 6,4 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

„Šiais sprendimais buvo sukurti neigiami padariniai ieškovui, visuomenės akyse jis buvo pripažintas etikos teisės normų pažeidėju, todėl jis turėjo teisę teisminiu būdu šalinti jam sukeltus neigiamus padarinius“, – teigė teisėja.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nėra galutinis ir gali būti skundžiamas.

ELTA primena, kad 2023 m. gegužę LRT etikos kontrolierė D. E. Andrikienė pripažino, kad žurnalistas V. Savukynas, savo „Facebook“ paskyroje paskelbęs įrašą, kuriame kritikavo teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską, pažeidė LRT etikos kodeksą ir pasiūlė visuomeniniam transliuotojui skirti nuobaudą.

V. Savukynas 2022 m. rugsėjį „Facebook“ paskelbė tokio turinio įrašą: „Teisingumo ministrė iškėlė drausminę bylą Ignui Vėgėlei dėl to, kad jis kėlė klausimus. Jie gali patikti, gali nepatikti, tačiau tokią teisę garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija. Manau, kad tai yra vienas iš baisiausių žingsnių, kuriuo pasikėsinta į laisvę. Kaip ir V. Putino ruzzijoje nepatinkančius žmones siekiama užčiaupti. Nemanau, kad šiai ministrei yra vieta Vyriausybėje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Savukynui biški sveika

Savukynui biški sveika  portretas
gaut per kepure iš tu kuriem neretai savo laidose pataikaudavo..Gal atsipeikės ir atsimins kad žurnalistui visų pirma eina šalelė Motinėlė o ne partinių gyvatynų dariniai

100% tai valdančios gaujos nusikaltimas

100% tai valdančios gaujos nusikaltimas portretas
Beje ir aš manau kad EVelina DobraVolska kaip ir V. Putino ruzzijoje nepatinkančius žmones siekia užčiaupti. Nemanau, kad šiai ministrei yra vieta Vyriausybėje

Bent vieną dorą ir sąžiningą teisėją

Bent vieną dorą ir sąžiningą teisėją portretas
Lietuvoje turime
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių