Baltijos jūroje iš ledų vadavo laivus

Ties Švedija ir Suomija ketvirtadienį ir šią naktį vyko įstrigusių laivų gelbėjimo operacijos.

Laivus iš ledų vadavo Švedijos ir Suomijos ledlaužiai.

Baltijos jūroje Švedijos vandenyse tarp Stokholmo ir Alando salų tarp ledų buvo įstrigę  apie 50 laivų. Tarp jų šeši keleiviniai keltai. Naujienų agentūros AFP duomenimis, keltuose buvo 2630 keleivių.

Tarp įstrigusiųjų buvo dideli „Viking Line“ keltai „Isabella“ ir „Viking Amorella“, Estijos kompanijos „Talink“ laivas „Regal Star“.

Rusijos televizijos kanalas „Rossija4“ išplatino informaciją, kad tarnybos iš anksto laivų savininkams pranešė apie pavojų, tačiau to nebuvo paisoma. Manyta, kad dideli „Viking Line“ ir „Tallink Silja“ keleiviniai laivai gali lengvai įveikti Archipelage tyvuliuojančią ledų masę.

Hidrometeorologų duomenimis, tokio stipraus apledėjimo Švedijos rytinėje dalyje nebuvo jau 14 metų.

Ketvirtadienį 16.40 val. esant stipriam vėjui ir dreiguojant ledams atsitiktinai susidūrė keltai „Viking Amorella“ ir „Finnfellow“. Laivai susilietė bortais.

„Finnfellow“, kuriame buvo 84 žmonės, keleivis iš laivo pranešė, kad jie iš anksto buvo įspėti apie galimą tarp ledų dreifuojančių laivų susidūrimą. Restorano lankytojams buvo nurodyta skubiai palikti patalpą.

„Finnfellow“ laivas, anot vieno jo keleivio, smarkiai nenukentėjo, jame išdaužti keli iliuminatoriai. Ant „Viking Amorella“ borto tas pats keleivis matė smarkių įlenkimų.

Keltas „Finnfellow“ po susidūrimo sugebėjo grįžti į Stokholmą. Apgadinta „Viking Amorella“ su tūkstančiu keleivių užstrigo leduose. Ji buvo išvaduota kovo 5 d. apie 5 val.

Pradėjus vaduoti kitus laivus ir sujudinus ledus trys keltai išplaukė savarankiškai.

Šį rytą leduose dar buvo užstrigę Estijos kompanijos „Tallink“ laivai „Regal Star“ su 56 žmonėmis ir „Sea Wind“ su 32 žmonėmis,.

Stokholmo archipelage keleiviniai laivai į ledų nelaisvę buvo pakliuvę ir prieš tai. Kovo 2 d. buvo užstrigę „Viking Line“ keltai „Rossella“ su 216 keleivių ir ir švedų „Birger Jarl“.

Laivai leduose strigo ir Botnijos įlankoje. Kovo 3 d. netoli Suomijos Kokkala pakrantės leduose buvo užstrigę apie krovininių 20 laivų. Tarp jų ir švedų tanklaivis „Bit Oktania“.

Pūtė stiprus iki 22 metrų per sekundę vėjas. Jis kėlė laivams didžiulį pavojų. Vėjo genami ledai tarsi lipo ant laivų denių.

Botnijos įlankoje laivus iš ledų vadavo Suomijos ledlaužiai „Urho“, „Atle“, „Frej“, „Fennica“. Liudininkai teigė, kad „Fennica“ ledams sklaidyti jis naudojo efektyvią vandens šaudymo patranką.


Šiame straipsnyje: užšalo jūraužšalo laivai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių