Ventspilyje lietuviškų grūdu nebus - viską užėmė rusai

"Ventspils Grain Terminal", valdanti Latvijos Ventspilio uosto grūdų terminalus, pasirašė sutartį ir per šiuos metus kraus 700 tūkst. tonų rusiškų bei kazachiškų grūdų. Praktiškai tai reiškia, kad lietuviškiems javams, kurių dalis buvo gabenama per uostą, vietos neliks.
Ventspilis klientus sugundė galimybe grūdus eksportuoti į Šiaurės Afrikos rinkas. Pirmieji kroviniai iš uosto pajudės rugsėjo pabaigoje, antradienį rašo „Verslo žinios“.

„Rusai mėgina ieškoti kelių, kaip išvežti grūdus, nes derlius geras, kainos 30-50 JAV dolerių už toną mažesnės nei Europos Sąjungos grūdų ir jie gali sau leisti prarasti pinigus dėl logistikos. Mano žiniomis, jie mėgino nuomotis ir Klaipėdos terminalus, tačiau mes jau buvome sudarę sutartis ir apsaugojome Lietuvos rinką“, - apie kovą dėl grūdų kelių pasakoja bendrovės „Agrokoncerno grūdai“ generalinis direktorius Karolis Šimas.

Jis teigia, kad, jei ne ši sutartis, Ventspilio uostui būtų grėsęs bankrotas, nes iš ten pasitraukė lietuviai. Eksportas iš Latvijos porą kartų mažesnis nei iš Lietuvos.
Toks logistikos persiskirstymas Lietuvai didelių rūpesčių nepridarys. Daugiau kaip pusė mūsų derliaus sudaro pašariniai javai, jie gabenami mažais laivais, galinčiais švartuotis nespecializuotose krantinėse.

Pasiūlymų nuo ateinančių metų krauti rusiškus grūdus gavo ir lietuviai. Kol kas sutartys nesudarytos, tačiau bendradarbiavimo galimybė neatmetama.
" Bendras galimas Lietuvos eksportas vertinamas 1,3-1,4 mln. tonų.


Šiame straipsnyje: grūdailietuviški grūdai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Miszkiniu BIBLIOTEKA

Miszkiniu BIBLIOTEKA portretas
O laikai o papročiai~ Pasibaisėjas STRAIBATO EILINIS Ą kaip buvo. TSRS laikais. Iš Amerikono. Grudus skolon ėmė .Kad mesas pa 2rb. (Du rublius) būt. Varė Lietuvon. Gal būt per tapati Ventspilio uostą? Čia penėdavo gyvulius. Ir JAV šokdinto Gorbi. Jai kas ne taip...

Grūdu

Grūdu portretas
Klaidas išsitaisykit

sigitas

sigitas portretas
Kombainas -mašina puiki Kiek rankų pavaduoja ji?Kaip laivas plaukia per kviečius Pražiojusi plačiai nasrus Į burną viką kemša,grudas O atiduoda švarų grūdą Kombainas-mašina puiki... Mielas,broli,ar žinai,kad prinoko jau kviečiai laikas jau,laikas jau,laikas jau.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių