Sulaukusi 102-ejų mirė mados ikona I. Apfel

  • Teksto dydis:

Šimtametė mados ikona Iris Apfel (Airis Apfel), kurios vizitine kortele buvo tapę akiniai, mirė sulaukusi 102 metų, rašoma jos „Instagram“ paskyroje.

I. Apfel buvo amerikiečių dizainerė, verslininkė ir mados ikona. Tačiau didžiausios šlovės sulaukė tik būdama 80–90 metų.

Daugiau nei pusę šimtmečio ji buvo ryški interjero dizainerė ir Paryžiaus madų šou dalyvė.

Trumpi balti plaukai, masyvūs akiniai, ryškūs lūpų dažai, stambūs karoliai ir apyrankės išskyrė ją iš kitų Niujorko įžymybių.

I. Apfel užpildė du savo buto Niujorke aukštus didžiųjų XX amžiaus dizainerių darbais, kuriuos sukaupė per kelis savo gyvenimo dešimtmečius.

O dizaineriai ir mados pasaulio garsenybės – nuo Alexanderio Wango (Aleksanderio Vango) iki Isaaco Mizrahi (Isako Mizrahio) – pareiškė esantys prašmatniausios pasaulyje šimtametės, garsėjusios meile papuošalams, gerbėjai.

„Amžina ikona“

Niujorko Metropoliteno muziejuje 2005 metais buvo surengta pirmoji didelė jos garderobo retrospektyva. 2005 metais I Apfel prisiminė, kad Harlemo blusturgiuose buvo radusi tokių pat įdomių papuošalų kaip ir prabangioje „Tiffany's“ parduotuvėje.

Tačiau dauguma žmonių apie stilingąją I. Apfel sužinojo po 2014 metais pasirodžiusio režisieriaus Alberto Maysleso (Alberto Meileso) dokumentinio filmo „Airisė“ (Iris).

Po ketverių metų pasirodė jos autobiografinė knyga „Iris Apfel, atsitiktinė ikona“.

I. Apfel bendradarbiavo su įvairiais prekių ženklais: pagal jos atvaizdą buvo pagaminta lėlė Barbė, ji sukūrė riboto leidimo makiažo liniją su „MAC Cosmetics“ ir pardavė ją tinklui „Home Shopping Network“.

Ji sakė, kad svarbiausia mėgautis gyvenimu ir niekada nenustoti dirbti. „Aš nesustojau“, – kartą sakė ji svečiams per jos garbei surengtą priėmimą JAV ambasadoje Paryžiuje.

„Išbandykite naujus dalykus. Neleiskite, kad amžius ir skaičiai jus išgąsdintų. Turite atrasti tai, kas jums teikia džiaugsmą, būti kuo individualesni ir neiti paskui bandą“, – pridūrė ji.

I. Apfel ir jos vyras Carlas Apfelis (Karlas Apfelis), sulaukęs 100 metų, 1950–1992 metais kartu valdė įmonę „Old World Weavers“, restauravo ir pardavinėjo tekstilės gaminius, taip pat ir Baltiesiems rūmams.

I. Apfel, kurios mergautinė pavardė yra Barrel (Barel), gimė Kvinso mieste netoli Niujorko 1921 metų rugpjūčio 29 dieną, baigė Viskonsino universiteto meno mokyklą ir dirbo žurnale „Women's Wear Daily“.

Niekada nevengusi spalvų ar netradicinių siluetų, I. Apfel viename susitikime paragino jaunas moteris atsisakyti šiuolaikinės „juodų pėdkelnių ar džinsų uniformos su megztiniu, batais ir odine bomberio stiliaus striuke“.

Vietoj to ji ragino „išdrįsti būti kitokioms. Būkite savimi, būkite individualios“.

„Jei ką nors apsirengsite ir tai netiks, nesijaudinkite, – šmaikštavo ji, – stiliaus policija nesiruošia jūsų areštuoti.“

I. Apfel turėjo begalę gerbėjų internete, kurie po mados ikonos mirties pareiškė užuojautą ir gyrė jos stilių.

Muzikantas Lenny Kravitzas (Lenis Kravicas) socialiniame tinkle „Instagram“ apibūdino I. Apfel kaip žmogų, „įvaldžiusį gyvenimo meną“, o drabužių parduotuvė „Old Navy“ prisiminė ją kaip „amžiną ikoną“.


Šiame straipsnyje: Iris Apfelmirėmados ikona

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių