Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais.

Gruodį, lyginant su kitais metų mėnesiais, virškinimo gerinimo funkciją atliekančių vaistų ir maisto papildų lietuviai nupirko net 60 procentų daugiau.

„Gruodį matome aiškų šuolį aukštyn, vertinant virškinimą gerinančių preparatų pardavimus. Kai kuriuos preparatus, pavyzdžiui, Bittner balzamą, žmonės renkasi pirkti kaip dovaną artimiesiems – ypač vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau skaičiai rodo, kad šventinį mėnesį vis dėlto ryškiausiai išauga tradicinių, labiausiai žinomų virškinimo fermentų paklausa“, - sako vaistinės rinkodaros vadovė Ramunė Balnionytė.

Vaistininkė teigia, kad jei jau akivaizdžiai maisto padauginta, verčiau padėti savo organizmui susidoroti su per dideliu maisto kiekiu.

„Natūralūs virškinimo fermentai padeda greičiau ir lengviau pasisavinti maistą mūsų organizmui, bet persivalgius rekomenduoju nepulti į paniką, reikėtų gerti daugiau skysčių, ramiai pajudėti, pavyzdžiui, išeiti pasivaikščioti gryname ore“, - pataria vaistininkė Danutė Bubnienė.

Anot vaistininkės, apskaičiuoti, kiek maisto suvalgyti, kad nebūtų prarastas saikas, gana sunku, bet pakanka prisiminti, kad suagusiojo žmogaus tuščio skrandžio talpa yra apie 950 ml. Tuo tarpu per didžiąsias šventes šeimininkės priruošia daug įvairių patiekalų, turime dar ir tradiciją – paragauti 12 rūšių patiekalų, esančių ant Kūčių stalo.
„Svarbiausia, valgyti lėtai, pasimėgaujant ir maloniai bendraujant, verčiau skirtingus patiekalus tik ragauti, nei suvalgyti 12 porcijų“, - šypsosi vaistininkė.

Vaistininkės teigimu, neriebus, šviežus, tarpusavyje suderintas maistas virškinamas lengviau, bet per šventes kone visiems tenka prisiragauti įvairių maisto rūšių.

„Kokį maistą bevalgytumėte, nepamirškite, kad pagrindinis priešas sveiko žmogaus skrandžiui – akivaizdžiai per didelis maisto kiekis. Pakanka įsivaizduoti, kokio dydžio yra suaugusio žmoguas skrandis ir pabandyti į turimą talpą sudėti maistą, kurį ketinama suvalgyti“, - nepadauginti pataria D. Bubnienė.


Šiame straipsnyje: persivalgymasmityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Estetikos grynuolis Milano loftuose – Giorgio Armani muziejus
    Estetikos grynuolis Milano loftuose – Giorgio Armani muziejus

    Įstaiga duris atvėrė 2015 m. balandį, pažymint žinomiausio Italijos dizainerio profesinės veiklos 40-metį, madingame Tortona rajone Milano pietvakariuose, kuriame yra daugelio kitų prekių ženklų būstinės ir kasmet vyksta Milano dizaino savaitė. ...

  • Stilingi įvaizdžiai –  iš antrųjų rankų aprangos
    Stilingi įvaizdžiai – iš antrųjų rankų aprangos

    Drabužių dizainerė L. Larionova ir vizažistas A. Juodiškis sukūrė tris skirtingus šventinius įvaizdžius, kuriuos neseniai atidarytame žiedinės mados centre „Looptex“ Vilniuje pristatė modelis Adriana. Įvairioms šven...

    1
  • Švenčių proga – grožio procedūrų maratonas
    Švenčių proga – grožio procedūrų maratonas

    Šventiniu laikotarpiu grožio procedūrų skuba bene visos klaipėdietės – salonų meistrėms tenka dirbti ir viršvalandžius. Populiariausiomis procedūromis išlieka nagų lakavimas ir manikiūras, tačiau ne rečiau apsilanko ir m...

    1
  • Prie šventinio stalo kasdieniams drabužiams – ne vieta
    Prie šventinio stalo kasdieniams drabužiams – ne vieta

    Įsisukus į kalėdinius reikalus, lengva pamiršti bene svarbiausią žmogų per šventes: save. Reikalams ar nuovargiui gundant prie stalo sėsti apsirengus kasdieniškai, mados ekspertai pabrėžia – išskirtinis įvaizdis gali...

    5
  • Spalvoto gyvenimo ambasadorės – apie spalvų terapiją ir misiją kelti nuotaiką
    Spalvoto gyvenimo ambasadorės – apie spalvų terapiją ir misiją kelti nuotaiką

    Niūrusis sezonas. Dangus – cepelinų spalvos, žmonės – prislopintų žemės spalvų drabužiais. Nuo lietuviško pilkumo atbukęs žvilgsnis gaudo kiekvieną gyvesnę spalvą ir ją spinduliuojančią asmenybę. Neatsitiktinai: juk Lietuvo...

  • Kazlų Rūdai sukurtas specialus kvapas
    Kazlų Rūdai sukurtas specialus kvapas

    Kazlų Rūda yra bene vienintelis miestas Lietuvoje, kuris turi specialiai jam sukurtą kvapą. Šio kvapo kūrime dalyvauti galėjo kiekvienas norintis – miesto Turizmo ir verslo informacijos centre (TVIC) buvo galimybė išbandyti įvairius...

    8
  • Kas tinka mamai, tiks ir dukrai?
    Kas tinka mamai, tiks ir dukrai?

    Augdami vaikai anksčiau ar vėliau pradeda domėtis veido prausikliais, kremais, kitomis veido priežiūros priemonėmis. Jei ir nesidomi, tėvams natūraliai kyla klausimas – ar vaikams ieškoti specialių priemonių, ar jiems tinka ir tai, ką n...

  • Floristė L. Grieštaragytė: visų puošmenų rasite gamtoje
    Floristė L. Grieštaragytė: visų puošmenų rasite gamtoje

    Vieni jau pasipuošė namus Kalėdoms, o kiti dar tik ieško dekoracijų ir, žinoma, idėjų. „Svarbiausia – susikurti sau artimą stilių, kuris jums keltų teigiamų emocijų, o namuose skleistų šventinę nuotaiką“, &n...

    1
  • 5 kalėdinių dovanų idėjos tiems, kurie viską turi
    5 kalėdinių dovanų idėjos tiems, kurie viską turi

    Sugalvoti dovaną žmogui, kuris, atrodo, jau turi viską, o į klausimą „Ką norėtum gauti dovanų?“ atsako „Man nieko nereikia.“, gali tapti nemenkas iššūkis. Tikėtina, kad toks atsakymas visgi nesukels noro nieko ne...

    1
  • Audinių likučiai siuvėjos rankose virsta spalvingomis suknelėmis
    Audinių likučiai siuvėjos rankose virsta spalvingomis suknelėmis

    „Princesė ant žirnio“? Gal „Princesė ir varlius“ ar princesė iš „Ilgo plauko istorijos“? Nesvarbu, iš kurios pasakos jūsų mažoji princesė – suknelių iš audinių likučių kūrėja Jurgita ...

    2
Daugiau straipsnių