Jau šį savaitgalį laukia maisto maratonas. Taip šventinį laikotarpį apibūdina dietologai. Vien tradicinė dvylikos patiekalų Kūčių vakarienė – kelių tūkstančių kilokalorijų bomba, praneša LNK.
Apsunkęs skrandis ir išsipūtęs pilvas neretai sugadina šventinį vakarą. Pristabdyti šią maisto karuselę gali padėti sąmoningas valgymas. Toks mitybos būdas ne tik leidžia išvengti persivalgymo, bet ir gali padėti spręsti mitybos sutrikimus.
Visos šeimininkės netrukus ners į virtuvę, skubėdamos nustebinti artimuosius šventinėmis vaišėmis. Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė pristabdo: nereikia gaminti po kilogramą kiekvienam iš valgytojų! Medikė linki pasilepinti vaišėmis nepamirštant saiko.
Apsnigtoje kaimo bažnytėlėje pro mažyčius langelius šviečia žvakutės. Lyg apsnigti piligrimai pamaldžiai sustingo eglės. Virš sniegu padengtų laukų spindi Vakarinė žvaigždė. Bandai išgirsti ir suvokti išskirtinės nakties slėpinio šnabždesį.
Kalėdinė žąsis ar aguonų pienas tikrai ne vieną nukelia mintimis į vaikystės namus, kvepiančius mamų ar močiučių geriausiais receptais. Todėl ne paslaptis, jog maistas yra neatsiejama tradicijų, švenčių, bendravimo ir šeimos ritualų dalis. Artėjant šventėms ir sukant galvą, ką patiekti ant šventinio stalo, svarbu apgalvoti ir apie porcijas, jog vėliau netektų kovoti su persivalgymo pasekmėmis.
Kalėdos, Naujųjų sutikimas daugeliui asocijuojasi su gausiai vaišėmis nuklotais stalais. Apsunkęs skrandis ir išsipūtęs pilvas neretai sugadina vakarą. Kaip nesusigadinti švenčių ir nepaversti jų nesibaigiančiu valgymu?
Virškinimo, kepenų funkcijų sutrikimai, ūminiai ir lėtiniai kasos uždegimai – dažniausios priežastys, dėl kurių į gydytojus, ligoninių priėmimo skyrius kreipiasi nuo šventinio stalo pakilę pacientai. Kaip tinkamai mėgautis šventinėmis vaišėmis, nepersivalgyti, pataria gydytoja gastroenterologė.
Kamuojantis skrandžio sunkumo jausmas, atsiradęs skausmas, spazmai, pilvo pūtimas ir padidėjęs rūgštingumas – sutrikusio virškinimo simptomai. „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė sako, kad juos pajaučia daugelis po skanių šventinių valgių dėl dažnai daromų klaidų.
Artėjant Kalėdoms ir metų pabaigai, daugelis patiria stresą dėl nuolatinio skubėjimo, dovanų draugams ir artimiesiems rinkimo, jaučia didelį emocinį krūvį ir įtampą dėl būtinybės užbaigti suplanuotus darbus, persivalgo ar pamiršta pavalgyti, per mažai laiko skiria miegui bei poilsiui. „Camelia“ vaistininkas Arnas Janušauskas sako, kad šios didžiausios šventiniu laikotarpiu daromos klaidos gali sukelti rimtas sveikatos problemas.
Silkė su grybais, kisieliai ir žąsis su kalnu baltos mišrainės – taip ar labai panašiai, ko gero, atrodys kiekvieno lietuvio šventinis stalas, pranešama laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.