Dietologė – apie šventinį maisto maratoną: ant svarstyklių lipkite tik po poros savaičių

  • Teksto dydis:

Jau šį savaitgalį laukia maisto maratonas. Taip šventinį laikotarpį apibūdina dietologai. Vien tradicinė dvylikos patiekalų Kūčių vakarienė – kelių tūkstančių kilokalorijų bomba, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo „Bernelių užeigos“ Vilniaus filialo vadovė Ramunė Kulbytė-Radziukienė.

– Ne visus patiekalus ant stalo atpažįstu. Matau naujovių.

– Mūsų Kūčių vakarienė susideda iš dvylikos tradicinių patiekalų. Be karštų barsčių ant stalo būtinai turi būti silkutė, kuri pas mus – dvejų rūšių. Pirmoji bus su baravykais, o antroji – su karamelizuotais svogūnais. Siūlome žuvies. Būtinai kūčiukai ir kisielius.

– Girdėjau, kad lietuvių Kūčių stalo įsivaizdavimai keičiasi. Dabar ir kūčiukai su tam tikrais prieskoniais. Kokių pageidavimų sulaukiate, kai užsako iš jūsų?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Pageidavimai pas mus išlieka tokie, kad žmonės nori tradicinių Kūčių. Labai retai kas prašo pagaminti kažkokį ypatingą patiekalą. Aišku, sekame naujoves, sekame tendencijas. Tačiau, Kūčių vakarienė yra Kūčių vakarienė, kur turi vyrauti patys pagrindiniai patiekalai.

Apie Kūčių maistą plačiau papasakojo dietologė Evelina Cikanavičiūtė.

– Kaip vertinate Kūčių patiekalus?

– Tradiciškai.

– Ar mėgstame valgyti riebiai?

– Labai subjektyvu. Vieni gal labiau mėgsta gyvūninės kilmės riebalus, kiti – augalinės kilmės riebalus. Kūčios yra tokia vakarienė, kai galime valgyti tik augalinės kilmės riebalus.

– Turbūt darome klaidą per pačias Kūčias. Visą dieną nevalgome, tada sėdame prie stalo ir puolame ragauti dvylikos patiekalų. Ar reikėtų taip daryti?

– Kūčių diena dažnai būna pilna iššūkių. Nuo pat ryto visa šeima ruošiasi Kūčioms. Aišku, kad visi laukia tos kulminacijos – Kūčių vakarienės. Natūralu, kad žmonės nesusikoncentruoja į tą įprastą rėžimą. Norėtųsi, kad žmonės išlaikytų rėžimą, kad nepraleistų pusryčių, kad nepraleistų pietų. Kodėl to norisi? Mes žinome iš pacientų patirčių, kad peralkę žmonės linkę daugiau suvalgyti ar net persivalgyti. Kai turime dvylika patiekalų ant stalo, o kartais net ir daugiau, tai kyla didesnė tikimybė vakare persivalgyti. Tada ta Kalėdų naktis gali kelti tam tikrų iššūkių.

– O kaip nepersivalgyti?

– Pirmasis patarimas ir yra valgyti pusryčius bei pietus. Tie valgymai gali būti šiek tiek mažesni, galbūt kuklesni. Aišku, reikėtų pamatuoti, kiek šeimai reikia maisto. Galvojant ne tik apie mūsų sveikatą, bet ir žemės sveikatą, tai maisto švaistymas yra didelė problema. Kitas patarimas būtų ragauti. Jei sėdame prie stalo ir ragaujame, tai manau, kad nebus didelės problemos. Taip pat patarčiau rasti ir kitų veiklų be maisto ir valgymo. Tai gali būti bendravimas, žaidimai, pasivaikščiojimai.

– Kiek yra svarbi Kūčių vakarienės trukmė?

– Nežinau, kiek yra svarbi. Visais atvejais rekomenduojama valgyti lėtai. Natūralu, kad šventinė Kūčių vakarienė trunka ilgiau. Tai šiek tiek sumažina riziką, kad žmonės persivalgys.

– Neretas po Kalėdų stoja ant svarstyklių ir mato, kad šventės atsispindi jose. Ar tai didelė katastrofa? Ar besilaikant savo įprastinės mitybos tie kilogramai su laiku pranyks?

Patarčiau rasti ir kitų veiklų be maisto ir valgymo. Tai gali būti bendravimas, žaidimai, pasivaikščiojimai.

– Tai tikrai nėra katastrofa. Šventės yra trumpas laikas, kai maitinamės šiek tiek kitaip. Tačiau žinome, kad šventinis maitinimasis neturės didelės įtakos nei mūsų svoriui, nei mūsų sveikatai. Kad nejaustume kaltės, rekomenduoju po švenčių nesimatuoti svorio. Reikėtų palaukti bent porą savaičių ir tik tada įsivertinti, koks tas svoris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimantas V.

Rimantas V. portretas
Iš tų rašinukų matyti, kad apsirijėliai mėgsta save vadinti prašmatniu svetimžodžiu "DIETOLOGAI".

O prie ko cia svarstikles?

O prie ko cia svarstikles? portretas
O jei zmogui kaip tik truko daugibe vitaminu, ir deka persivalgymo sustiprejo jo imunitetas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių