Ką daryti netyčia persivalgius?

  • Teksto dydis:

Apsunkęs skrandis ir išsipūtęs pilvas neretai sugadina šventinį vakarą. Pristabdyti šią maisto karuselę gali padėti sąmoningas valgymas. Toks mitybos būdas ne tik leidžia išvengti persivalgymo, bet ir gali padėti spręsti mitybos sutrikimus.

Pajutus persivalgymo simptomus

Jei pajutote persivalgymo simptomus, gydytoja atkreipia dėmesį, kad nereikėtų prigulti ar patogiai įsitaisyti krėsle. Pašnekovė siūlo geriau padėti šeimininkams sutvarkyti stalą, pažaisti su vaikais ar užsiimti kita aktyvesne veikla ir tiesiog daugiau pajudėti.

„Dėl bet kokios veiklos, kuriai reikia fizinių pastangų, padidėja virškinamojo trakto raumenų aprūpinimas krauju, maistas greičiau juda (aktyvesnė peristaltika) virškinamuoju traktu. Fizinis aktyvumas taip pat sietinas ir su žarnyno mikrobiotos (gerųjų bakterijų) balansu“, – teigia gydytoja dietologė Justina Linauskaitė-Kekė.

Ji ragina ne tik prie šventinio, bet ir prie kasdienio stalo nepamiršti vartoti skysčius.

„Vanduo būtinas virškinant maistą, įsisavinant maisto medžiagas, vidurių užkietėjimo profilaktikai. Be to, vanduo sudaro didžiąją dalį mūsų kūno, jis svarbus kraujotakai, pernešant medžiagas, šalinant toksinus, todėl prieš ir po kiekvieno valgio rekomenduotina išgerti po stiklinę vandens“, – aiškina pašnekovė.

Visko išragauti neprivalu

Anot J. Linauskaitės-Kekės, švenčių metu neprivalome išragauti visko, ką akys mato. Svarbu sąmoningumas ir saiko jausmas, pravartu žinoti, iš kur gauti produotai, kas ir kaip ruošė patiekalus. Būtina įvertinti ir savo kūno pojūčius suvalgius maistą.

Dėl bet kokios veiklos, kuriai reikia fizinių pastangų, padidėja virškinamojo trakto raumenų aprūpinimas krauju, maistas greičiau juda (aktyvesnė peristaltika) virškinamuoju traktu.

„Reikia susitelkti į situacijos stebėjimą, bet ne į reakciją. Sąmoninga mityba sujungia fizinius, dvasinius ir socialinius ypatumus. Sąmoningai valgant svarbios valgymo patirtys, kūno pojūčiai, mintys ir jausmai, susiję su maistu. Tokio valgymo tikslas – mėgautis maistu, valgymo procesu ir suprasti valgymo aplinkos įtaką mitybai. Paprastai tariant, sąmoningai valgydami rūpinamės: ką valgome, kodėl valgome tai, ką valgome, kiek suvalgome ir kaip valgome“, – akcentuoja Klaipėdos universiteto ligoninės gydytoja dietologė.

J. Linauskaitė-Kekė pabrėžia, kad virškinimo sistema vadinama antrosiomis mūsų kūno smegenimis. Jos teigimu, pacientai, besiskundžiantys virškinamojo trakto problemomis, kalba apie prastesnį gyvenimo kokybės indeksą nei sveikieji.

Keisti suvokimą

„Nevirškinimo jausmas, pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilnumo jausmas po valgio, pykinimas ir kiti su virškinamuoju traktu susiję pojūčiai itin stipriai veikia mūsų nuotaiką ir bendrą savijautą“, – teigia gydytoja.

Vaistininkė Loreta Tamošauskienė pataria per šventes išgirsti organizmo siunčiamus signalus, o šalia šventinių patiekalų pasidėti ne vaistų ar maisto papildų krūvelę, bet jaukumą, saiką, pokalbius ir artumą.

„Žmonėms reikėtų keisti mitybos įpročius ir suvokimą apie šventinį stalą. Linkiu, kad ant jo būtų mažiau riebaluose kepto maisto, paprastųjų angliavandenių, cukraus, daugiau daržovių patiekalų, pagardintų alyvuogių aliejumi, fermentuotų produktų. Vis tik, jei padauginote skaniausių močiutės virtinukų su grybais ar mamos ruoštos silkės pataluose ir pajutote nemalonius virškinamojo trakto simptomus, pasirūpinkite natūralių fermentų preparatais, nereceptiniais vaistais nuo pilvo pūtimo ar rėmens, pelyno, pankolių, ramunėlių arbatomis“, – pataria vaistininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Netyčia

Netyčia portretas
Apsišikti...))

valerijinas Klaipeda

valerijinas Klaipeda portretas
Ką daryti netyčia apsišikęs? turetu buti ir toks variantas:). au-uu adminas!

NETYČIA

NETYČIA portretas
Gali rasti kokį pinigėlį, sutikti seniai matytą draugą...Persivalgyti netyčia neįmanoma. Na, jeigu kas neturi saiko ar nusistatymo yra tik vienas patarimas...nueik nusišikti...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių