Mokslininkai sukūrė milžiniškos talpos plokštelę

Mokslininkų teigimu, po 10 metų optinės duomenų laikmenos galėtų talpinti apie 10 tūkst. kartų daugiau informacijos negu telpa dabar paplitusiose DVD plokštelėse. Pasitelkus nanodaleles ir jomis padengus plokštelės paviršių, galima gerokai padidinti optinių laikmenų talpą nepakeitus jų dydžio.

Mokslininkams iš Swinburne'o universiteto Australijoje pavyko į optinę laikmeną įrašyti 1,6 terabaito duomenų, tačiau ateityje ją įmanoma išplėsti iki 10 terabaitų. Viename terabaite gali tilpti apie 300 filmų ar 250 tūkst. dainų failų.

Iš nanodalelių sukuriamos kelios erdvinės dimensijos, dėl kurių optinės laikmenos dydis nepasikeičia, tačiau padidėja jos talpa. Mokslininkams yra pavykę sukurti optines laikmenas su 5dimensijomis: trejomis erdvinėmis, šviesos spektro ir poliarizuotos šviesos dimensijomis. Kadangi nanodalelės reaguoja į šviesą, informaciją jose galima išsaugoti plokštelės paviršių paveikus skirtingo ilgio šviesos bangomis.

Tuo metu poliarizuotos šviesos technologija leidžia išsaugoti informaciją, kuri į diską įrašoma skirtingu kampu krentančių šviesos bangų. Pastarosios gali būti pasuktos net 360 laipsnių kampu.


Šiame straipsnyje: DVDoptinė laikmena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
Su disko talpa biski nušnekėta: jau dabar pagerintos kokybės filmai rašomį į blu-ray, kiek GB užima filmas ir kiek tokių tilptų naujo tipo diske palieku asmeniškai pasidomėti žurnalistams. Šiaip naujiena ne mažiau metų senumo, tiek, kad rinkoje tų diskų vis nėra - nelabai kas už esamą kainą pirktų.

To praeivis

To praeivis portretas
Naujiena visiskai gera. blu-ray diskai saugo iki 54 gb informacijos, bet glai pagaminti ir iki 200 gb vietos diska. Taciau Australam pavyko i diska irasyti 1,6 terabaito informacijos, trumpai tariant 8 kartus daugiau nei i tavo minima super blu-ray (nes 200 gb gamina retai ir po nedaug, praktiskai visi iki 54 gb). Jei sugebes pagaminti iki 10 terabaitu vadinas visi flash, blu-ray, ir kiti diskai vel taps seniena. Jau nekalbu apie cd-r ar dvd.

Jis

Jis portretas
Kas norės viename diske laikyti visus duomenis??? Tas diskas turėtų būti labai patikimas ir ilgaamžiškas. Įsivaizduoju jo kainą... gal geriau tada išorinį HDD naudot?
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių