Sąmokslas: „Epic Games“ padavė į teismą „Google“ ir „Samsung“

  • Teksto dydis:

Kompiuterinio žaidimo „Fortnite“ kūrėja „Epic Games“ pirmadienį paskelbė padavusi į teismą technologijų milžines „Google“ ir „Samsung“, kaltindama jas neteisėtu sąmokslu blokuojant konkurenciją „Samsung“ įrenginiuose.

„Epic Games“ vadovas Timas Sweeney nurodė, kad bendrovė pateikė ieškinį JAV federaliniame teisme Kalifornijoje. Be to, šioje jurisdikcijoje bendrovė pernai laimėjo daug metų trukusį teisinį ginčą su „Google“.

T. Sweeney nurodė, kad prireikus bendrovė kreipsis į Europos ir Azijos institucijas, kurios jau seniai bando priversti „Apple“ ir „Google“ į savo išmaniuosius telefonus įsileisti kitas programėlių parduotuves.

„Tai svarbi pasaulinė kova dėl vartotojų teisės naudotis visais konkurencijos privalumais ir laisvai rinktis, su kuo jie nori turėti reikalų“, – žurnalistams nurodė bendrovės vadovas.

Naujausiame ieškinyje daugiausia dėmesio skiriama „Samsung“ taikomai automatinio blokavimo funkcijai „Auto Blocker“.

„Epic Games“ tvirtina, kad „Samsung“ šią funkciją sukūrė bendradarbiaudama su „Google“. Anot bendrovės, šių veiksmų imtasi siekiant pakenkti neseniai priimtam JAV teismo sprendimui dėl „Google“ programėlių parduotuvės praktikos.

Rugpjūtį „Epic Games“ po šio sprendimo atidarė savo programėlių parduotuvę, kad galėtų apeiti „Google“ valdomą parduotuvę ir pasiūlyti turinį tiesiogiai išmaniųjų telefonų naudotojams.

Bendrovė teigia, kad „Auto Blocker“ slapta blokuoja naująją programėlių parduotuvę ir panašias parduotuves, neleisdama diegti aplikacijų iš kitų vietų, išskyrus „Google Play Store“ ir „Samsung Galaxy Store“.

„Epic Games“ teigimu, „Samsung“ liepą pakeitė „Auto Blocker“ nustatymus ir iš pasirinktinės ji tapo numatytąja. Tai reiškia, kad naudotojai priversti pereiti sudėtingą 21 žingsnio procesą, norėdami atsisiųsti programėles iš trečiųjų šalių parduotuvių.

Pasak bendrovės, šie veiksmai tik dar labiau įtvirtino „Google Play Store“ monopolinę padėtį ir prieštarauja „Epic Games“ pergalei teisme prieš „Google“.

Toje byloje JAV federalinio teismo Kalifornijoje prisiekusieji praėjusiais metais nutarė, kad „Google“ programėlių parduotuvės praktika, įskaitant susitarimus su telefonų gamintojais, yra neteisėta.

„Leidimas tęsti šią koordinuotą neteisėtą antikonkurencinę veiklą kenkia kūrėjams ir vartotojams bei kenkia tiek žiuri nuosprendžiui, tiek reguliavimo ir teisėkūros pažangai visame pasaulyje“, – sakoma „Epic Games“ išplatintame pranešime.

Itin didelio populiarumo sulaukusio vaizdo žaidimo „Fortnite“ kūrėja prašo teismo uždrausti tai, ką ji vadina antikonkurenciniu elgesiu, ir įpareigoti „Samsung“ pašalinti „Auto Blocker“ nustatymą kaip numatytąjį savo įrenginiuose.

„Epic Games“ nuolat kovoja su didžiausiomis technologijų bendrovėmis dėl programėlių parduotuvių politikos ir mokesčių. Anksčiau bendrovė yra padavusi į teismą „Apple“, bet bylą iš esmės pralaimėjo, ir „Google“, teigdama, kad jos programėlių parduotuvės veikla yra monopolinė ir kenkia kūrėjams bei vartotojams.

Naujausias bendrovės ieškinys pateiktas tuo metu, kai reguliavimo institucijos ir įstatymų leidėjai visame pasaulyje vis atidžiau tikrina didžiųjų technologijų įmonių rinkos galią. Europoje, Japonijoje ir Pietų Korėjoje priimti nauji įstatymai, kuriais siekiama apriboti technologijų milžinių veiklos sąlygas.

Kol kas „Google“ ir „Samsung“ viešai nesureagavo į ieškinį.


Šiame straipsnyje: Epic GamesSamsunggoogleteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių