- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Per šv. Kūčių vakarienę Lietuvos gyventojai tradiciškai pasidalija į dvi stovyklas. Vieni tikina, kad aguonų pienas pats skaniausias su kietais ir traškiais kūčiukais. Antrieji aiškina, kad įbėrus saują kūčiukų būtina luktelėti, kol šie išbrinks ir taps minkštučiai. O ką daryti, jeigu aguonų pienas suvalgytas, šventės pasibaigė, bet kūčiukų – vis dar liko? Maisto gamybos ekspertas siūlo išeitį.
Metų pabaigoje Lietuvos kepėjai pagal specialius receptus prikepa kalnus kūčiukų, nes jų pardavimai šauna į aukštumas. „Per šventes Lietuvoje kūčiukų galima rasti kone ant kiekvieno stalo. Gruodį, prieš Kalėdas, jų paklausa yra didžiausia. Tačiau pastebime, kad dalis pirkėjų kūčiukų ima ieškoti spalio pabaigoje ir lapkritį. Be to, praėjus Kalėdoms, kūčiukų paklausa staiga neišnyksta, tik palaipsniui atslūgsta – duomenys rodo, kad lietuviai jais noriai mėgaujasi sausį ir vasarį“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Skaičiuojama, kad iš lietuviško prekybos tinklo per metus pas pirkėjus iškeliauja apie 280 tonų šių tradicinių kepinių.
Greta tradicinių iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų pagamintų kepinių, pirkėjai gali išbandyti ir naujų skonių kūčiukus – viso grūdo miltų ar su linų sėmenimis.
Populiariausi – tradiciniai
Vis dėlto V. Drulienė pastebi, kad dauguma pirkėjų ieško kūčiukų, iškeptų pagal tradicinius receptus, kuriuos metų metais puoselėja Lietuvos kepėjai. „Maximos“ duomenimis, daugiausia parduodama sveriamų kūčiukų. Vien šių metų gruodį jų nupirkta per 107 tonas.
Maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pastebi, kad sveriamų kūčiukų kaina yra pati palankiausia, o ilgametę patirtį turintys kepėjai užtikrina aukščiausią gaminių kokybę. „Žinoma, į indą namuose suberti kūčiukai sudžiūva greičiau negu laikomi sandarioje pakuotėje. Tačiau net ir kietoki, apdžiūvę kūčiukai yra tinkami vartoti – iš jų galima pasigaminti puikų tinginį“, – siūlo maisto gamybos ekspertas.
Tad, jeigu namuose po švenčių liko nemažai kūčiukų, šeimą nustebinti padės šis receptas:
Reikės:
400 g kūčiukų,
400 g saldinto kondensuoto pieno,
190 gramų sviesto,
2 šaukštų kakavos,
50 g mėgstamo šokolado.
Gaminimas. Pirmiausia kūčiukus kiek susmulkinkite – sudėkite juos į sandarų užspaudžiamą maišelį ir padaužykite tešlos kočiojimo įrankiu ar mediniu plaktuku. Sviestą išlydykite puode, tuomet suberkite sulaužytą šokoladą, kakavą, saldintą kondensuotą pieną ant silpnos ugnies, kol viskas išsimaišys ir taps vientisa mase. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir palikite trumpam atvėsti. Į kakavinę masę suberkite sutrupintus kūčiukus, gerai viską išmaišykite. Jeigu norisi, galite pridėti ir priedų, pavyzdžiui, įvairių sėklų ar džiovintų vaisių bei uogų. Sudėkite viską ant maistinės plėvelės, suformuokite pailgo ritinio formą, suslėkite ir dėkite tinginį į šaldytuvą bent keturioms valandoms.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...