Pasaulinei cepelinų dienai virtuvės šefas siūlo desertinius didžkukulius

  • Teksto dydis:

Prieš keletą metų pirmąjį vasario sekmadienį minėti pradėtą Pasaulinę cepelinų dieną švenčia vis daugiau lietuvių. Prekybininkai teigia, kad pirmosiomis vasario dienomis sulaukia daugiau didžkukuliams reikalingų produktų perkančių klientų. Tuo tarpu žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo paeksperimentuoti ir šia proga pasigaminti išskirtinių didžkukulių.

Nacionaliniam lietuvių patiekalui didžkukuliams, dar labai gerai žinomiems cepelinų vardu, skirta diena pradėta minėti 2013 m. Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad keletą pastarųjų metų pirmąją vasario savaitę išties sulaukia daugiau pirkėjų, ieškančių didžkukuliams reikalingų produktų.

„Taip, tikrai tiek ankstesniais metais, tiek šiemet, šiomis dienomis jaučiam tam tikrą didesnį susidomėjimą. Žmonės teiraujasi, prašo rekomenduoti, kurios bulvės labiausiai tinkamos didžkukulių gamybai, kad neišsileistų verdant, gerai laikytų“, - sako daržovėmis šiame Kauno turguje prekiaujantis Aurelijus.

Jam antrina ir mėsos skyriaus pardavėjai, pastebintys, kad išauga maltos mėsos poreikis. Dalis pirkėjų, norintys pasigaminti cepelinų „senoviškai“, įdarui ieško plaučių, kepenų, širdelių. Pieno produktų skyrius sulaukia daugiau varškės pirkėjų, neretai prasitariančių, kad darys didžkukulius ir paprašančių patarimo, kaip geriau juos pagaminti.

„Būna žmonių, kurie ne taip dažnai tuos didžkukulius ir daro, tai ir tos patirties nedaug. O tokią dieną prisimena ir nori pabandyti. Tai mes, žinoma, pasidalinam ir savo patirtim, ir ką iš kitų žmonių išgirstam“, - pasakojo pieno produktų skyriaus pardavėjos.

Nors dauguma lietuvių didžkukulius sieja su senomis tradicijomis ir noriai juos ragauja tokius, kokius ruošdavo tėvai ir seneliai, žinomas virtuvės šefas R. Bolgovas siūlo nebijoti paeksperimentuoti. Rezultatas, anot jo, tikrai gali nustebinti iš gerosios pusės.

„Nors domiuosi bei seku gastronominės virtuvės naujoves, tačiau cepelinai man yra beveik „šventas“ patiekalas, kurio neišdrįsčiau pernelyg keisti. Sakydamas „keisti“, turiu omenyje jų gamybos metodą. Tai būtinai turi būti tarkuotos bulves su įdaru viduje.

Bet štai priėjome ten, kur savo fantazijai leidžiu drąsiai pasireikšti. Įdarą renkuosi nebūtinai tradicinį, o remdamasis tos dienos nuotaika. Mano mėgstamiausi: malta ar kapota kiauliena, žvėriena, paukštiena. Pikantiškesnio skonio beieškantiems siūlau pamėginti varškės ir lašišos ar keptų grybų įdarą. Praskleisiu paslapties šydą: norint sultingesnio įdaro, reikia į jį įtarkuoti sviesto. Puikiai tinka ir svogūnas, jei bijote papildomų riebaliukų“, - patarimais dalijosi pašnekovas.

Pasak jo, jokiu būdu nereikia nenuvertinti padažo svarbos. Juos siūlo tradicinius: iš spirgučių, parūkytos šoninės, pagal skonį svogūnų. Taip pat nemirštanti klasika – sviesto ir grietinės padažas ir, žinoma, grybų, kuriais taip gausiai mus apdovanojo šiais metais Lietuvos miškai.

Virtuvės šefas pasakojo kartą nustebinęs net pats save, paversdamas cepelinus beveik desertu.

„Teko juos gaminti su saldžios varškės bei vanilės įdaru, o padažas buvo iš trintų braškių ir kondensuoto pieno. Skamba tikrai įdomiai, bet nesmerkite neparagavę! Aš buvau maloniai nustebintas atradęs cepelinų saldžiąją pusę“, - sėkmingai pasibaigusį eksperimentą prisiminė R. Bolgovas.

 

Ruslanas Bolgovas



NAUJAUSI KOMENTARAI

S.

S. portretas
Man patinka cepelinai su mėsos, varškės įdaru, mama darydavo su kiaulienos kepenėlėmis o žmona virdavo su spirgučiais kurie gaunasi po taukų tirpinimo kai kaime paskersdavo kiaulę. Su spirgučiais labai patiko.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

Daugiau straipsnių