Renkamės majonezą: kaip atskirti sveikiausią? (receptas)

  • Teksto dydis:

Kai kalba pasisuka apie šventinį stalą, valgiaraštyje kaipmat atsiduria majonezas. Vargu, ar kas įsivaizduoja kietai virtus kiaušinius ir mišraines be šio pagardo, kuris nukloja daugumą velykinių patiekalų? Vis tik mitybos specialistai majonezu siūlo nepiktnaudžiauti, o renkantis – atidžiau atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis.

Tradicinio majonezo paslaptis – vos keli ingredientai

Majonezo padažo pirmtakais laikomi kulinariniais opusais garsėjantys prancūzai. Teigiama, jog šie padažą išrado dar 18 amžiuje. Tiesa, tada jis buvo gaminamas tik iš kiaušinių trynių, alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Šiai dienai parduotuvių lentynose puikuojasi daugybė majonezo rūšių, išsiskiriančių ne tik savo komponentų gausa, bet ir gamintojais ar kainomis.

Pasak restoranų šefės ir sveikos gyvensenos propaguotojos Aidos Matulevičiūtės, kuo mažiau sudedamųjų dalių turi majonezas, tuo jis sveikesnis. „Pagrindą turi sudaryti kiaušiniai, aliejus, garstyčios ir prieskoniai. Jei skaitant produkto etiketę matote daug nepažįstamų sudedamųjų dalių, turėkite omenyje, kad tai nebus tik majonezas“.

Klasikinis majonezas paprastai būna gan riebus – tai lemia jame esantis riebalų, t. y. augalinio aliejaus, kiekis arba pridėtiniai tirštikliai. Jei mėgstate liesesnį majonezą, jo konsistencija turėtų gerokai skirtis, tačiau šiuolaikinės technologijos ir gamintojų pastangos net ir itin liesus padažus paverčia gan tirštais. Vartotojai gaminio sudėtyje turi rasti visus jam pagaminti naudotus ingredientus bei priedus.

Parduotuvių lentynose – majonezų įvairovė

Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, majonezo pasiūla yra išties plati: „Asortimente yra įvairių rūšių majonezų: nuo įprasto, klasikinio iki veganiško. Taip pat turime gausybę majonezų su priedais, pavyzdžiui, su grybais, kietuoju sūriu, saulėje džiovintais pomidorais ar krabais, todėl sau tinkamą skonį gali nesunkiai atrasti net ir patys išrankiausi pirkėjai“.

IKI nuotr.

Komentuodama pirkėjų pasirinkimus, B. Čaikauskaitė sako, jog juos dažniausiai lemia patraukli kaina ir gamintojas. „Pastebime, jog populiariausi yra didesniuose, 400 g talpos, stikliniuose induose parduodami majonezai. Tuo tarpu naujoves, pavyzdžiui, ekologišką majonezą, pirkėjai vertina kukliai – jų pardavimai, lyginant su įprastu majonezu, nėra tokie dideli“.

Velykinis laikas, anot IKI atstovės, yra pats majonezo pardavimų pikas. „Daugiausiai šio padažo parduodame per didžiąsias metų šventes, t. y. per Velykas ir Kalėdas. Likusiais mėnesiais pardavimai smukteli, o vasarą sumažėja labiausiai. Šią tendenciją veikiausiai lemia tai, jog šiltuoju metų laiku žmonės pirmenybę teikia šviežiems, padažais neperkrautiems patiekalams“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Siūlo sveikesnę alternatyvą

Pasigaminti majonezą namuose yra išties paprasta. Toks pasirinkimas bus kur kas sveikesnis, be to, skonį ar net spalvą galėsite pasirinkti patys. Jei norite klasikinio padažo, pagrindui naudokite šviežius kiaušinius. Alternatyviems majonezo pakaitalams puikiai tinka avinžirnių nuopilas ar nuoviras, avokadai, saulėgrąžos ar riešutai.

Ryškesnio skonio naminio majonezo padažams visuomet suteiks kelios skiltelės česnako, pasirinktos žolelės, citrina, geras alyvuogių aliejus, japoninių krienų pasta, čipotlės čili pipirai ar jų esencija.

Naminį majonezą skanauti galima ramia sąžine, nors kaip ir visur būtinas saikas ir sveika nuovoka. Padažas turi pagardinti, bet neužgožti patiekalo!                                                                                                                                  Naminis avokadų majonezas

IKI nuotr.

Reikės:

2 nedidelių prinokusių avokadų;

1 skiltelės česnako;

3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

1/2 citrinos sulčių;

druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

Avokadus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Ten pat pilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir įdėkite skiltelę česnako. Viską gerai sutrinkite, masę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gautą padažą gerai išmaišykite.

Avokadų majonezas yra labai panašios tekstūros kaip ir tradicinis majonezas, o paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis nejuoduoja. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių