- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai lietiniai iškepti, kibinų tešla reikiamą laiką pabuvo šaldytuve, o trys įdarai paruošti, gaminame toliau. "Pirmiausia kočiojame kibinų tešlą. Ant iškočioto pagrindo pirmiau dedame vištienos įdarą, tada – lietinį. Ant lietinio dedame grikių įdarą ir vėl kitą lietinį. Ant šio lietinio dedame grybų įdarą ir vėl lietinį. Paskutinis sluoksnis gali būti vištienos", – apie sluoksniavimo procesą pasakoja R.Bolgovas.
Tada belieka uždengti pagrindą ir įdarą kibinų tešla, gražiai pirštais sujungiant pagrindą su viršutiniu sluoksniu. "Labai svarbus momentas – iškepus lietinius blynus, per vidurį reikia padaryti skylutes, taip pat ir paties pyrago viršutiniame sluoksnyje. Tai svarbu, nes, iškepus pyragą, reikia į vidų per skylutę įpilti šiek tiek paruošto sultinio. Pats kepimo procesas trunka apie 30 min., o tinkamiausia temperatūra – 180 laipsnių", – originalaus patiekalo paslaptis išduoda kulinaras.
Išskirtinis desertas
R.Bolgovas taip pat patarė išbandyti "Kauno grūdų" mišinius keksams – kakavinį ir tradicinį baltąjį. "Į juos tereikia įpilti vandens, bet aš keksų masę patobulinau sultimis, nenaudodamas vandens. Tamsiam keksui naudojau vyšnių sultis, o šviesiam – apelsinų", – dėsto virtuvės šefas.
Jis pataria abi keksų tešlas sumaišyti kartu, pridėti džiovintų abrikosų, spanguolių ar kitų mėgstamų džiovintų vaisių, kuriuos galima mirkyti sultyse ar alkoholyje, ir pašauti tokį keksą-pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti apie 40 min.
"Šiam pyragui tobulai tinka iš slyvų sulčių, želatinos, grietinėlės ir pieniško šokolado pagamintas kremas", – tikina kulinaras ir priduria, kad tereikia ištirpinti želatiną, šokoladą, išplakti grietinėlę ir viską sumaišyti.
Gėlės ir drąsūs deriniai
Patiekalus R.Bolgovas kepė verslininkės ir vestuvių bei kitų švenčių dekoratorės I.Budrienės restorane. Moteris papuošė įspūdingą Velykų stalą, nes tiki, kad per pavasario atgimimo šventę reikia prisijaukinti ryškias spalvas ir nebijoti netradicinių puošybos elementų.
"Manau, kad gyvos gėlės švenčių stalą puošia labiausiai. Namus mes taip pat pasipuošiame velykiniais vainikėliais, sužydėjusiomis šakelėmis ar kačiukais. Žinoma, ir gėlėmis", – sako įspūdingomis švenčių dekoracijomis garsėjanti I.Budrienė ir priduria, kad dalį kiaušinių dažys prisirinkusi iš gamtos gėlelių, žolelių, kitus margins dekupažo technika, o šventes sutiks Molėtuose su pačiais artimiausiais.
R.Bolgovas sako, kad nėra tradicinių švenčių sėdint prie stalo gerbėjas. "Aš nemėgstu dažyti kiaušinių. Kadangi per šv.Velykas dažniausiai būna geras oras, visada marinuoju mėsą, žuvį ir su artimaisiais kepame maistą ant laužo lauke, gryname ore", – sako kulinaras.
"Per šventes stengiuosi simuliuoti, sau padaryti šventę. Per šv.Velykas, kaip ir per šv.Kalėdas ar Naujuosius metus, svečius kviečiu ir gaminu antrą dieną, kai visi atsipalaiduoja ir baigiasi visi įsipareigojimai. Pažiūrėkite, kaip žmonės džiaugiasi gyvenimu po pirmosios didžiųjų švenčių dienos", – tiki R.Bolgovas ir linki ramių bei prasmingų švenčių.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...
-
Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)1
Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...
-
Šilauogių dovanos žmogui (receptai)
Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...
-
Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...