Lieknėjimo salotos

Jei manote, kad egzotiškų uogų galima aptikti tik dideliuose prekybos centruose, klystate – papajos uogų (taip vadinami tropiniame klimate augančio medžio didžiuliai geltonos spalvos vaisiai) VDU Botanikos sodo oranžerijoje galima aptikti bet kuriuo metų laiku. Žinoma, čia jų nenusipirksi, bet pamatysi į palmę panašaus medžio viršūnėje augančius vaisius.

"Pas mus papaja auga nuo 2003 m. Prieš trejus metus pradėjo ir iki šiol be pertraukos veda vaisius, kuriais kartais vaišiname savo svečius. Medis pasiekė jau maždaug 5 m aukštį. Veda besėklius vaisius, nes tai yra moteriškas augalas", – aiškino Botanikos sodo oranžerijai vadovaujanti dr. Judita Varkulevičienė.

Šio medžio tėvynė yra Centrinė ir Pietų Amerika. Laukinėje gamtoje papajų beveik neliko, tačiau jos auginamos beveik visose tropinio klimato šalyse. Nesunokę papajų vaisiai yra kieti ir žali, o nokdami smarkiai pagelsta, įgauna malonų skonį ir aromatą, primenantį avietėmis kvepiantį melioną.

Papajas labai vertino majai ir actekai, o vėliau – indai. Europiečiai apie vaistines papajų savybes sužinojo XVI a. pradžioje, kai Meksikoje išsilaipinęs didysis jos užkariautojas ispanas Fernandas Kortesas apsinuodijo mėsa. Vietiniai gyventojai išgelbėjo jo gyvybę, pagirdę F.Kortesą paslaptingu papajų vaisių gėrimu.

Papajų vaisiai yra nepatvarūs, todėl skinami vos pradėję minkštėti – sunoksta po dviejų–keturių savaičių. Nuo perpjautų išilgai sunokusių vaisių nulupama odelė, supjaustoma plonesnėmis skiltelėmis, apšlakstoma citrinų, ananasų ar svarainių sultimis – taip paskaninami papajų vaisiai. Susmulkinti sunokę vaisiai tinka ir salotoms, mišrainėms, kompotams, džemams, o menkai sunokę – prie sūrių ir kumpio.

Papajų vaisius reiktų valgyti, jei nešvelni oda, sergant skrandžio opalige, užkietėjus viduriams, sutrikus skrandžio veiklai ar net kankinantis dėl meteorizmo (besikaupiančių dujų).

Perkant papajas, reikėtų įsitikinti, ar jos nėra labai minkštos, dėmėtos. Daugiau nei pusė vaisiaus turėtų būti geltonos spalvos. Beje, egzotikos mėgėjai papajas vadina XXI a. vaisiais, nes jose yra visų vandenyje tirpių vitaminų, o Edieta.lt siūlo norinčiosioms numesti 3–4 nereikalingus kilogramus savaitę valgyti papajų salotas.


Rudens receptas

2 vidutinio dydžio papajos,

petražolių,

1 šaukštelis aliejaus,

1 šaukštelis citrinų sulčių,

druskos,

spanguolių.

Nulupti papajų odelę, sutarkuoti jas stambia trintuve, užberti šaukštą smulkintų petražolių lapelių, užpilti citrinų sulčių, paskaninti druska ir šaukštu augalinio aliejaus. Viską sumaišyti, papuošti spanguolėmis ir trumpam padėti į šaldytuvą, kad šios naudingos organizmui salotos būtų dar skanesnės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių