Aviacijos šventė Kaune: paganyti akis galima ne tik žvelgiant į dangų, bet ir ant žemės

Dar galite spėti į S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome vykstančią Aviacijos šventę ne tik pasigėrėti dangaus virtuozų atliekamais akrobatiniais triukais, o ir sudalyvauti Natalijos Bunkės koncerte.

Šventės išvakarėse padangę virš Kauno skrodžiantys orlaiviai jau skelbė apie nemokamą renginį aviacijos gerbėjams.

Simbolinę pradžią šiųmetei Aviacijos šventei uždavė NATO pajėgų kariai. Su F-16 naikintuvais praskriejo virš Kauno trimis labai triukšmingais ir efektingais užėjimais. Tai buvo Portugalijos pilotai, kurie saugo padangę virš mūsų šalies.

Šventės pradžioje tradiciškai tylos minute pagerbti ir legendiniai lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas.

O koncertuojant Kauno pučiamųjų instrumentų orkestrui „Ąžuolynas“  padangę ėmė spalvinti motorizuoti parasparniai – klubo „MadPilots“ ir „SkySpa“ skraidūnai, tai tvarkinga vorele, tai chaotiškai lyg lenktyniaudami vienas su kitu sukosi padangėje virš pakilimo tako.

Simono Baltušio nuotr.

Pagal šventės žiūrovų pasirengimą, buvo galima spręsti, kurie čia lankosi jau ne pirmą kartą, mat, iš anksto užsiėmė pirmąsias eiles, išsiskleidė savo atsineštas kėdes, o kai kurie ir staliukus.

Taip lengviau užvertus galvą visa dieną stebėti tai, kas vyksta danguje. Taip, mes ne pirmą kartą aviacijos šventėje.

„Taip lengviau užvertus galvą visa dieną stebėti tai, kas vyksta danguje. Taip, mes ne pirmą kartą aviacijos šventėje. Prieš kelerius metus, kai lankėmės pirmą kartą, labai pavargome, todėl nebedarome klaidos ir įsikuriame savo ložę“, – juokėsi aviacijos mylėtojas Antanas.

Organizatoriai taip pat pasirūpino žiūrovais – siūlė įsitaisyti kėdėse, kiti žiūrovai stengėsi užsiimti vietas prie stalų aerodromo perone įsikūrusių maitinimo palapinių.

Pasirūpinta ir mažaisiais šventės žiūrovais – pavargsta akelės nuo dangaus ir orlaivių, tai marš į batutų parką, pasigaminti ženkliuką, išsipiešti veidelį ar susipažinti su gaisrininko profesija bei įranga.

Simono Baltušio nuotr.

Ir nors šventėje pagrindiniu smuiku groja orlaiviai, tačiau akis buvo galima paganyti ir į senovinius automobilius – amerikietiškus,  sovietinius, tarpukario Lietuvos motociklus ar Europietišką klasiką.

Dar vienas ne mažiau svarbus akcentas – pats S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas.

„Šiemet pats aerodromas yra pasikeitęs. Iš pagrindų atnaujinta erdvė – jaukesnė, tvarkingesnė, lygesnė, todėl daug smagiau čia būti. O ir tradicine tampanti aviacijos šventė kasmet atsinaujina, pasipildo ir plečia savo programą. Tai, kas vyksta, pristatė renginio vedėjas ir Kauno vicemeras Tomas Jarusevičius:

„Norime, kad kauniečiai ir miesto svečiai būtų nustebinti. Aviacija yra ta sritis, kur pakėlus akis į dangų norisi aikčioti, sulaikyti kvapą iš nuostabos ir turėti, ką prisiminti, ir papasakoti kitiems“.

Kas keliolika minučių vis skirtingiems orlaiviams skrodžiant dangų, vicemeras neslėpė pasididžiavimo, kad šiemetinės šventės programa – plati ir turtinga, yra daugybė svečių iš užsienio:

„Ši aviacijos šventė, kaip niekada anksčiau, išsiskiria pirmaisiais kartais. Mes turime tarptautinio lygio prestižines lenktynes „Air Master Cup Series“. Tai yra serijos lenktynės, kurios šiandien finišuoja čia, S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome, ir vyksta pirmą kartą Kaune“.

Simono Baltušio nuotr.

Septynias valandas trunkančioje Kauno aviacijos šventėje veiklos gali rasti ir aviaciją įsimylėjęs, ir tik su šia veikla susipažįstantis, o tik atlydėjęs aviacijos gerbėją į šventę taip pat nenuobodžiaus – šalti, karšti gėrimai, sotus maistas, desertai ar oro taksi norintiems į visus pasižiūrėti iš aukšto.

„Turbūt, kad tokio masto šventė yra Kauno išskirtinumas. Reikia pripažinti, kad turime, mano žiniomis, seniausią Europoje mieste esantį aerodromą. Jau vien tai įpareigoja Kauną turėti savo aviacijos šventę, kuri sutrauktų daugiatūkstantinę minią. Manau, kad savo mastu Kauno aviacijos šventė tikrai išsiskiria“, – pakelti akis į dangų ragino T. Jarusevičius.

Turbūt, kad tokio masto šventė yra Kauno išskirtinumas. Reikia pripažinti, kad turime, mano žiniomis, seniausią Europoje mieste esantį aerodromą.

O ir ausims numatytas ne tik orlaivių motorų gausmas. Susirinkusiems muziką dovanoja dainininkė, projekto „Lietuvos balsas“ dalyvė ir antrosios vietos laimėtoja Gabija Lokytė su grupe.

Šventę vainikuos baigiamasis koncertas. Į sceną žengs viena ryškiausių Lietuvos popmuzikos žvaigždžių, „Aukso lašo“ ir „M.A.M.A“ apdovanojimų laimėtoja Natalija Bunkė su grupe. Koncerte po atviru dangumi skambės populiariausi dainininkės hitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiek metu krab valdzioje?

Kiek metu krab valdzioje? portretas
Ar kamčiu nebera?

Autobusai

Autobusai portretas
Perkimšti, įlipti neįmanona. Kitą kartą važiuosiu savo mašina. Tiek žinių.

Krabai karkė: važiuokit viešu transportu

Krabai karkė: važiuokit viešu transportu portretas
Kas patikėjo pasigailėjo, - autobusai pavieniai, įlipti neįmanoma, laimingi, kas susigrūdo, kaip sovietmečiu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių