Domeikava pakaunėje pelnė saulės laikrodžių sostinės titulą

Domeikava nuo šiol bus ne tik didžiausias Lietuvos kaimas, bet ir turės daugiausia saulės laikrodžių. Antrąjį titulą šiam teritoriniam vienetui užtikrino Bronius Maskeliūno ir Jono Naviko kūrinys – piramidė-horizontalusis saulės laikrodis. Laikas pagal saulę jau skaičiuojamas keturiose Domeikavos vietose.

Naujasis pastatytas Domeikavos gimnazijos teritorijoje. Tai vienuolikta šalies ugdymo įstaiga, turinti pagal ryškiausią mūsų dangaus objektą laiką matuojantį prietaisą, bet ne pirmoji Kauno rajone – Domeikavą aplenkė Šlienavos pagrindinė mokykla.

Nauja ugdymo erdvė

„Nesu profesionalus kalvis, tik mėgėjas. Parsigabenau akmenį, pasistačiau paprastą laikrodį ir pradėjau kreida žymėti, kur krinta šešėlis. Praėjus kuriam laikui, pamačiau, kad parodymai jau ne tokie, kilo įtarimas, gal ne taip suorientavau kryptį. Pasirodo, viskas gerai, taip nutiko dėl pakrypusios Žemės orbitos. Taip tapau astronomu Šmukštaru“, – prisiminęs pradžią šypsojosi B. Maskeliūnas.

Ne tik Merkinė, bet ir Domeikava turės piramidę.

Tada domeikaviškis nusprendė ką nors padovanoti seniūnijai. 2018 m. netoli jos pastato erdvę pagyvino pusiaujinis lankinis saulės laikrodis. Tai didžiausias tokio tipo saulės laikrodis Lietuvoje. Jo autorius B. Maskeliūnas trečiąjį prietaisą laikui matuoti pagal saulės padėtį sumeistravo savo privačioje valdoje, jis unikalus – rodo keturių Broniaus anūkų gimtadienius.

Šiuo metu Kaune ir Kauno rajone yra dešimt saulės laikrodžių: po penkis abiejose vietovėse.

Sprendimas: piramidės forma saulės laikrodžiui gimnazijos teritorijoje pasirinkta neatsitiktinai. / Regimanto Zakšensko nuotr.

„Ne tik Merkinė, bet ir Domeikava turės piramidę, – šypsojosi ją pagaminęs B. Maskeliūnas. – Tokia forma saulės laikrodžiui gimnazijos teritorijoje pasirinkta neatsitiktinai. Tai matematinis, geometrinis, fizikinis, astronominis ir kosminis modelis. Piramidė suprojektuota taip, kad skleistų energiją, – tereikia saulėtą dieną įeiti į jos vidų ir galima pajusti teigiamą energiją“, – tvirtino kūrinio autorius ir pabrėžė, kad tuo pirmiausia reikia tikėti: skeptikai geros nuotaikos pliūpsnio gali ir nepajusti.

J. Navikas, kurio indėlis – skaičiavimai, patikino, kad gimnazistai nuo šiol turės naują ugdymo erdvę, kurioje galės mokytis ne tik geografijos, astronomijos, fizikos, bet ir matematikos. Piramidės-horizontaliojo saulės laikrodžio atidengimo iškilmėse inžinierius, KTU emeritas intrigavo: „Informacijos, koks yra statinio aukštis, neatskleisiu. Jį pagal šešėlį galės apskaičiuoti mokiniai.“

Domeikavos gimnazijos direktorius Dalius Vibrantis neabejojo, kad piramidė bus naudojama ne tik mokymo tikslams. „Gera energija reikalinga ir mokiniams, ir mokytojams. Tai bus puiki vieta, kur mes tos energijos pasisemsime, kai bus blogai, pirmiausia skubėsime prie piramidės“, – šypsojosi direktorius.

„Gimnazijos vartai turės būti atviri ir savaitgaliais, nes saulės laikrodį įtrauksime į Kauno rajono lankytinų objektų sąrašą“, – dėkodama iniciatyvos autoriams kalbėjo Kauno rajono savivaldybės vicemerė Raminta Popovienė. D. Vibrantis patikino: gimnazijos vartai visuomet atviri, bus laukiama visų norinčių užeiti.

Paskirtis: Domeikavos gimnazijos direktorius D. Vibrantis neabejojo, kad piramidė bus naudojama ne tik mokymo tikslams. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Skamba pasauliniu mastu

Šiomis dienomis Domeikavos piramidė-horizontalusis saulės laikrodis bus įtrauktas į virtualųjį pasaulinį saulės laikrodžių atlasą sundialatlas.net. Pernai rugsėjį jį papildė įrenginio Šlienavoje (Samylų seniūnija) nuotraukos ir techninė informacija. Čia, prie pagrindinės mokyklos, laiką rodo žmogaus šešėlio saulės laikrodis, skaičiavimus jam taip pat atliko J. Navikas. Jis yra suprojektavęs dešimt saulės laikrodžių, atliekant skaičiavimus, pridėjęs ranką prie daugumos šalyje esančių tokių laiko matavimo prietaisų.

Šlienavos žmogaus šešėlio saulės laikrodis buvo toks šeštas Lietuvoje ir pirmas pakaunėje. Ne mažiau nei faktu, kad Šlienava tokiu būdu tapo žinoma pasaulyje, džiaugiamasi darnia ir geranoriška idėjos autorių ir jos įgyvendinimo komanda. Tai puikus pavyzdys, kaip net ir karantino sąlygomis atkaklumas ir noras daryti gerus darbus sumanymą paverčia realybe.

Pirmasis: šio prietaiso kūryba ir gamyba B. Maskeliūną pavertė astronomu Šmukštaru. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Pasak Samylų seniūnės Jolitos Petkauskės, įrengti žmogaus šešėlio saulės laikrodį iniciatyva priklauso Samylų seniūnijos gyventojai Linai Rimienei. Finansavimą idėjai įgyvendinti pirmiausia siekta užsitikrinti per Kauno rajono dalyvaujamojo biudžeto priemonę.

Tačiau šlienaviškių idėja liko antra, o finansavimą laimėjo garliaviškiai, mat čia gerokai daugiau gyventojų, o jų balsai buvo labai svarbūs. „Matydama, kad žmonės palaikė idėją, kad mums pavyko taip pat pelnyti daug balsų, supratau, kad ji vietos gyventojams priimtina ir svarbi. Nenuleisti rankų padrąsino seniūnė, Šlienavos pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja. Turbūt gyvenime nieko nėra atsitiktinio, nes keliai suvedė su Jura, dirbančiu bendrovėje „SDG grupė“. Aš paprašiau jo pagalbos, jis sutiko, o finansinę paramą skyrė Eduardas Jasas, „SDG grupės“ prezidentas“, – džiaugėsi aktyvi bendruomenės narė.

Bronius Maskeliūnas / Regimanto Zakšensko nuotr.

Beje, žmogaus šešėlio saulės laikrodis matomas ir tamsoje: jis padengtas saulės energiją sugeriančiais ir tamsoje šviečiančiais dažais.

Informacijos, koks yra statinio aukštis, neatskleisiu. Jį pagal šešėlį galės apskaičiuoti mokiniai.

Kai ir prognozavo J. Navikas, žmogaus šešėlio saulės laikrodis tarnauja jaunųjų šlienaviškių gamtos mokslų žinioms gausinti, atskleisdamas saulės judėjimo ekliptikos dėsningumus, laiko skaičiavimo sistemų įvairovę, skirtumus tarp juostinio ir vietinio laiko. „Žinojimas, kaip palyginti saulės laikrodžio laiką su įprastų laikrodžių, mobiliųjų telefonų, kompiuterių laiku, suteiks papildomo malonumo ir skatins domėtis elementariomis matematikos, astronomijos žiniomis, suteikiančiomis  informacijos ne tik apie mus supančios vietovės geografine aplinką, bet ir pasaulį“, – neabejoja inžinierius.

Jonas Navikas / Regimanto Zakšensko nuotr.

Planų neturi

Kadangi antri metai iš eilės pakaunėje atsiranda po vieną naują saulės laikrodį, pasmalsavau, kokie sumanymai krebžda J. Naviko ir B. Maskeliūno mintyse. „Kol kas planų neturime. Sugalvoti ir suprojektuoti nesunku, sunkiau – įgyvendinti projektą“, – patikino B. Maskeliūnas.

Piramidė-horizontalusis saulės laikrodis prie Domeikavos gimnazijos iškilo ne vieno geradario ir Kauno rajono savivaldybės lėšomis, dar daugiau jų prisidėjo darbu, akmenimis, žvyru ir kitomis reikalingomis medžiagomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zofija

Zofija portretas
Nuostabu.Sekmes ir sveikatos autoriams Broniui Maskeliunui ir Jonui Navikui uz tokia nuostabia dovana ne tik Domeikavai,bet ir visai Lietuvai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių