Vaikai liko ant ledo: gavo kvietimą mokytis, bet staiga vietų neliko

Į S. Dariaus ir S. Girėno gimnaziją patekti norėję vaikai liko tarsi ant ledo. Gavus kvietimą pasirašyti sutartį paaiškėjo, kad vietų nebėra. Nežinia, kur nuo rugsėjo mokysis šie vaikai.

Nemaloni staigmena

Į „Kauno dieną“ kreipėsi keli tėvai dėl tos pačios problemos – jų vaikai įveikė atranką, gavo kvietimus mokytis S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijoje, tačiau nebuvo priimti. Atėję pasirašyti sutarties jie sužinojo, kad visos vietos į norimas gimnazijos klases – užimtos.

„Liepos 2 d. atvykę į Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnaziją pasirašyti sutarties pagal birželio 11 d. siųstą gimnazijos informacinį laišką buvome nemaloniai informuoti, kad gimnazijoje nebeliko vietų. Pokalbio metu supratau, kad gimnazija tik liepos 1-osios vakare susiskaičiavo, kiek gali priimti mokinių“, – redakcijai rašė į šią gimnaziją savo vaiką norėjusi leisti Vilija Paltanavičienė.

„Ar dar kam nors nutiko toks kosmosas, kad S. Dariaus ir S. Girėno gimnazija, atsiuntusi pranešimą, jog esame priimti, atėjus pasirašyti sutarties pasakė, kad vietų nėra?“ – to paties klausimo kauniečiai klausė ir feisbuko grupėje „Kauno mokyklos, gimnazijos, progimnazijos“.

Pasisekė pirmiems?

Vietų savo vaikams į norimą Kauno švietimo įstaigą negavę tėvai svarstė, pagal kokį principą buvo priimti mokiniai, jei dalis liko už borto. Gal vietas gavo tie, kurie sutarties atvyko pasirašyti pirmi? Tada kyla klausimas, kam reikia rengti vaikų atranką, jei į gimnaziją vis tiek patenka tie, kurie pirmesni pasirašė sutartį, o ne tie, kurie rezultatai geriausi.

„Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijos interneto puslapyje jokia informacija dėl nepasirašomų sutarčių neskelbiama. Nei e. paštu, nei telefonu informacija taip pat nebuvo pateikta“, – dėstė V. Paltanavičienė.

Ji teigė, kad informacijos tėvai pasigedo ir dėl motyvacinio pokalbio registracijos. Mat dar balandį tėvai vaiką registravo į šį pokalbį, tačiau jokio patvirtinimo e. paštu negavo, tik paskambinę sužinojo, kad vaikas vis dėlto kviečiamas pokalbio.

Situacija: savivaldybės atstovai aiškina, kad dėl žmogiškosios klaidos  visiems buvo išsiųsti kvietimai mokytis, bet daliai mokinių gimnazijos durys liks užvertos. / Regimanto Zakšensko nuotr.

„Gegužės 21 d. įvyko motyvacinis pokalbis, po jo buvo žadėta atsiųsti informaciją, patvirtinantį laišką, kurio taip ir nesulaukėme. Pasiskambinus nurodytu telefonu direktoriaus pavaduotojai ugdymui Deimantei Jankūnaitei, pažadėta, kad bus patikslinta informacija, iš karto po pokalbio e. paštu buvo gautas informacinis pranešimas, kad vaikas kviečiamas mokytis. Taip pat mums reikėjo patvirtinti, kad vaikas iš tiesų mokysis. Tai ir padarėme“, – pažymėjo mama.

Ji atkreipė dėmesį, kad komunikacijos ir dėl patvirtinimo mokytis iš tiesų trūko, dažniau tėvai sulaukdavo reklamų ir kvietimų mokytis būtent šioje gimnazijoje. Kaip tikino kaunietė, kadangi, pakvietus pasirašyti sutartį, buvo pasakyta, kad vietų nebeliko, kilo klausimų, pagal kokius prioritetus buvo priimami vaikai.

Ji nurodė, kad, pagal internete Kauno miesto savivaldybės puslapyje skelbiamą informaciją, į gimnazijas, įgyvendinančias atskirus savitos pedagoginės sistemos elementus, mokiniai priimami iš visos savivaldybės teritorijos laisvu savo pačių ir tėvų apsisprendimu. Priimami į šias mokyklas mokiniai ir jų tėvai supažindinami su pagrindiniais taikomais ugdymo principais, galimais ugdymo pasiekimų ir programų nesutapimais, kitomis mokiniams ir tėvams svarbiomis ugdymo turinio ir proceso ypatybėmis.

Taip pat skelbiama, kad, priimant į tokias ugdymo įstaigas, atsižvelgiama į motyvacijos mokytis mokykloje įvertinimo rezultatus pagal pateiktą prašymą, savininko teises ir pareigas įgyvendinančios institucijos, dalyvių susirinkimo nustatyta tvarka: jei norinčių yra daugiau nei laisvų mokymosi vietų, pirmiausia priimami asmenys, gyvenamąją vietą deklaravę savivaldybės teritorijoje, atsižvelgiant į gyvenamosios vietos deklaravimo datą savivaldybėje. Iš jų prioritetas teikiamas asmenims, dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių, mokykloje jau besimokančių mokinių broliams (įbroliams) ir seserims (įseserėms), arčiausiai mokyklos gyvenantiems asmenims.

„Suprantama dėl pirmiausia priimamų asmenų anksčiau išvardytame sąraše priėmimo, bet norime, kad būtų paaiškinta dėl likusių pakviestų mokytis ir pasirašyti sutartį iki liepos 5 d. priėmimo prioritetų. Taip išeina, kad kas pirmesnis – tas gudresnis? Tačiau kodėl tada apie tai nebuvo paskelbta, o klaidingai nurodoma sutarčių pasirašymo termino data? Ar nebuvo vertinama mokinių mokymosi įvertinimo rezultatas, motyvacinio pokalbio rezultatai?“ – atsakymų dėl priėmimo į minėtą gimnaziją norėjo mama.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Žmogiškoji klaida?

Kauno S. Dariaus ir S. Girėno steigėja yra miesto savivaldybė, todėl jos specialistų paprašėme įvertinti, kodėl kai kurie vaikai gavo kvietimus mokytis, bet jiems vietų neliko.

Ar dar kam nors nutiko toks kosmosas, kad S. Dariaus ir S. Girėno gimnazija, atsiuntusi pranešimą, jog esame priimti, atėjus pasirašyti sutarties pasakė, kad vietų nėra?

„Šiuo atveju įvyko žmogiškoji klaida – kvietimai buvo išsiųsti visiems prašymus pateikusiems tėvams. Skaičiuojame, kad tokių vaikų galėjo būti apie 70“, – teisinosi Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

„Kauno diena“ paprašė pakomentuoti, pagal kokius prioritetus į minėtą gimnaziją buvo priimti vaikai. Ar taikoma pirmenybė, jei čia jau mokosi broliai, sesės? Ar įtakos turi deklaruota gyvenamoji vieta?

„Tokia pati tvarka galioja visose Kauno miesto bendrojo ugdymo įstaigose. Prašymo pateikimo laikas e. sistemoje ar ugdymo įstaigoje neturi įtakos patekti į ugdymo įstaigą. Pirmenybė teikiama vaikams, kurių gyvenamoji vieta deklaruota Kauno mieste ir patenka į mokyklai priskirtą teritoriją arčiausiai ugdymo įstaigos. Vertinant tėvelių prašymus atsižvelgiama į gyvenamosios vietos deklaravimo datą, vaiko specialiuosius poreikius ir mokykloje jau besimokančius seses ar brolius.

Stojančiųjų eilė sudaroma kompleksiškai įvertinus visus duomenis ir prioritetus. Jeigu tarp pasirinktų ugdymo įstaigų nėra priskirtosios mokyklos pagal deklaruotą gyvenamąją vietą savivaldybės teritorijoje, informacinė sistema ją priskiria automatiškai“, – aiškino O. Gucevičienė.

Ji nurodė, kad visose Kauno miesto savivaldybės mokyklose, išskyrus specializuotas, atranka vykdoma vadovaujantis Priėmimo į Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos aprašu.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Tam tikros miesto gimnazijos atlieka pasitikrinimo egzaminus ar pokalbius, tačiau jie nepadidina patekimo į mokyklą galimybės. Jie skirti, kad čia besimokyti norintis vaikas pats įsivertintų savo žinias, mokymosi aplinką. Įtvirtintų apsisprendimą mokytis konkrečioje ugdymo įstaigoje ar, priešingai, nuspręstų joje nesimokyti“, – apie tai, kad motyvacinis pokalbis negarantuoja, jog vaikas pateks į norimą ugdymo įstaigą, nurodė Švietimo skyriaus vedėja.

„Kauno mokyklos turi laisvų vietų, todėl visiems vaikams bus užtikrintas kokybiškas ugdymas. Žinoma, kiekvienas atvejis skirtingas, todėl, siekiant išspręsti individualias situacijas, tėveliai ar globėjai gali susisiekti su Švietimo skyriaus specialistais“, – apie tai, kad nė vienas vaikas rugsėjo 1-ąją neliks be mokyklos, pažymėjo O. Gucevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažkodėl

Kažkodėl portretas
Ruskiai tuo nesiskundžia, kretinų šalyje vis dar veikia buvusių okupantų mokyklos

To piktybiškai

To piktybiškai portretas
Nieks neprivers eiti į privačia nes visame pasaulyje valdiškas. Bet aplamai dabar tikrai geriau patiems mokintis namuose pradmenų ir amato nuo mažens, o nereikalingų šimto dalykų. Užsieniuose meistrai, ekskavatoriumi kai ple po 4-6 klases baigę, ruletė naudojasi ir užtenka skaičiuoti paprastai. Tegul kas nori tas mokonasi inžinieriais.

100 procentu

100 procentu portretas
gawo 'zadanija' pirmenybė ukriukams.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių