Kaunas didina pagalvės mokestį

Kauno taryba pritarė nuo 1 iki 2 eurų didinti pagalvės mokestį miesto viešbučiuose apsistojantiems turistams. Sprendimas įsigalios nuo kitų metų pradžios.

Dvigubai didesnė rinkliava

Jau ne vienerius metus Kauno viešbučiuose nakvojantiems turistams taikomas vadinamasis pagalvės mokestis, siekiantis 1 eurą. Nuo sausio 1 d. jis dvigubės.

„Normalu laikas nuo laiko peržiūrėti miesto rinkliavas, tai įprasta praktika. Pabendravus su viešbučiais, gavus jų pritarimą, nusprendime mokestį didinti. Be to, matome, kad kolegos Klaipėdoje ar Vilniuje jau turi didesnius pagalvės mokesčius. Reiki nepamiršti, kad surinkti pinigai keliauja atgal į biudžetą ir iš jų toliau gerinama turizmo infrastruktūra“, – kalbėjo Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Jis tikino, kad pagalvės mokestis pasiteisino. Tokį mokestį turi ir dauguma Europos miestų. Be to, po pandemijos į Kauną sugrįžta vis daugiau turistų, todėl sprendimas didinti pagalvės mokestį – savalaikis.

„Turistų skaičiai augantys, grįžtame į priešpandeminį lygį. Neabejojame, kad pernai metais gautas UNESCO pasaulio paveldo pripažinimas taip pat į Kauną pritrauks daugiau turistų, todėl viešbučių apkrovimas tik didės. Viešbučių atstovai iš tiesų palaiko šį mokestį, tik iš jų buvo prašymas, kad jis įsigaliotų nuo kitų metų, kad jie galėtų pasiruošti“, – nurodė mero pavaduotojas.

Tikslas – kad pagalvės mokestis būtų taikomas visuose trumpalaikės nuomos paslaugos vietose, nepriklausant nuo to, ar turistas apsistoja viešbutyje, ar bute.

Tikisi taikyti visiems

Kol kas pagalvės mokestis taikomas tik tiems turistams, kurie nakvoja Kaune įsikūrusiuose viešbučiuose ar moteliuose, tačiau norima, kad rinkliava būtų taikoma ir tiems, kurie būstą trumpalaikei nuomai nuomojasi per „Booking“, „Airbnb“ ar kitas platformas. Tačiau kol kas trūksta teisinės bazės, kuri įpareigotų tokias platformas rinkti vietinius turizmo mokesčius.

„Tikslas – kad pagalvės mokestis būtų taikomas visuose trumpalaikės nuomos paslaugos vietose, nepriklausant nuo to, ar turistas apsistoja viešbutyje, ar bute. Tačiau šis klausimas yra Europos Komisijos reikalas. Ji turi suderinti teisės aktus, kad trumpalaikės nuomos platformos teiktų miestams duomenis apie užimtumą ir rinktų mokesčius. Sprendimo dar nėra, tačiau manoma, kad jis greitu metu bus“, – nurodė M. Jurgutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidma

Vidma portretas
Va ir atsiras pinigų Brazausko paminklui :)

EU Piliete

EU Piliete portretas
As miegu be pagalves. Kaip tada bus ? Kur mano teises ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių