Kaune filmuojamas suomių filmas – atvyko dėl unikalios vietos

Prie Kauno rotušės aikštės esantis Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus trims dienoms virto filmavimo aikštele. Trečiadienį veiksmas persikels ir į aikštę. Dėl to planuojama laikinai uždaryti automobilių eismą.

Porą dienų filmuojama tik muziejuje, tačiau apie tai, kad čia vyksta kažkas neįprasta muziejui, galima spręsti iš greta jo stovinčios technikos ir begalės laidų.

Į Lietuvą filmavimo komanda atvyko būtent dėl šio muziejaus aplinkos, o tiksliau – unikalios vaistinės.

„Tai bus filmas visai šeimai“, – pristatė kuriamą darbą „Vinskis ir nematomumo dulkės“ jo prodiuserė Laura Salonen, atstovaujanti suomių filmų kūrimų bendrovę „Snapper films“.

Ji pasakojo, kad filmas įkvėptas senos 1954 m. išleistos knygos. Pagrindinis personažas – 10-metis berniukas, kuris sutinka vaistininką, o šis jam duoda nematomumo miltelių. Jie dar suteikia ir galią pereiti kiaurai sienas.

Kaip radome šią vaistinę? „Google“. Žiūriu nuotrauka. Tai, ko mums reikia. Žiūriu, kur tai. O, Kaune.

„Filme yra ir juoko, ir veiksmo, ir nusikaltėlių, norinčių tokių miltelių, bei policijos. Suomijoje filmui reikės dėti ženklą N7“, – dėstė prodiuserė.

Ji pasako, kad iš pradžių vietos, kurioje būtų galima filmuoti vaistinės scenas, ieškojo Suomijoje, po to – Estijoje, nes jau buvo tekę bendrauti su jos kino kūrimo komandomis.

„Kaip radome šią vaistinę? „Google“. Žiūriu nuotrauka. Tai, ko mums reikia. Žiūriu, kur tai. O, Kaune“, – pasakojo L. Salonen.

Kauno kino biuro, su kuriuo bendradarbiaujant imtas kurti filmas,  vadovas Aurelijus Silkinis pridūrė, kad jie tikslingai dėjo į internetą informacijos, nuotraukų apie šį muziejų, kaip tinkamą filmavimams vietą. Biuras internete yra pristatęs nemažai ir kitų išskirtinių Kauno vietų, kurios galėtų būti įdomios filmų kūrėjams. Tarp tokių vietų – analogų pasaulyje neturintys Kauno tvirtovės fortai, Kauno senamiestis, Kauno rajonas su Vilkijos savitumu ir kt.

Į Rotušės aikštę filmo kūrėjai atsikraustė iš filmavimo Raudondvario dvare. Ten praleido vieną dieną. „Mums labai nuskilo, kad kaip tik tą dieną buvo geras oras, nes iš vakaro ir ryte važiuojant pylė lietus“, – sakė L. Salonen.

Iš Kauno ji su komanda darbus perkels į Babtyno dvarą, o po to – į Vilnių. Lietuvoje L. Salonen užtruks porą savaičių.

Filme nei Kaunas, nei Vilnius, nei Lietuva nebus minimi. Veiksmas ten vyks išgalvotoje Hemstado vietovėje.

Pagrindiniai aktoriai yra suomiai, nes filmas kuriamas Suomijos rinkai. Tačiau tarp antraplanių aktorių pasirinkti ir lietuvių. Vienas jų, beje, moka suomiškai.

Žiūrovai „Vinskį ir nematomumo dulkes“ ekranuose galės išvysti kitais metais. Filmas kuriamas bendradarbiaujant kartu su Lietuvos prodiuserine bendrove „Ahil“.

Neseniai Kaune filmuotas pasaulio dėmesio ir kritikų puikių atsiliepimų sulaukęs kompanijos HBO serialas „Černobylis“. Vietas, kurios galėtų tikti serialui filmuoti,  parinko ir kūrėjams pasiūlė taip pat Kauno kino biuro komanda.

„Turime patyrusius ir kokybiškas paslaugas teikiančius kino žmones Lietuvoje, nes kokybė yra vienas iš esminių elementų audiovizualinėje produkcijoje, antras dalykas – mokestinė paskata, kuri veikia trejus metus, tikrai pasiteisino“, – yra sakęs Lietuvos kino centro vadovas Rolandas Kvietkauskas, komentuodamas didėjantį šalies populiarumą tarp filmų kūrėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių