Vilkijoje bus eksponuojamas rastas istorinis grindinys

Vilkijos mieste pradėjus tvarkyti Kauno gatvę atsivėrė istorinis akmenų grindinys. Dėl šio radinio teko laikinai stabdyti darbus, pakoreguoti techninio projekto sprendinius. Kartu su paveldo sergėtojais rastas kompromisas – vietomis grindinys bus atvertas ir viešai eksponuojamas.

Projekto korekcijos

Kauno rajono savivaldybės Urbanistikos skyriaus vyr. specialistas Žilvinas Rinkšelis dienraščiui nurodė, kad dėl Vilkijoje esančioje Kauno gatvėje rasto istorinio grindinio teko koreguoti tiek projektą, tiek darbų eigą. Tačiau, panašu, su paveldosaugininkais pavyko rasti kompromisą.

„Dėl to, kad atsirado naujų aplinkybių, šiuo atveju, buvo rastas grindinys, reikėjo laikinai sustabdyti Kauno gatvės rekonstrukcijos darbus.

Projekto įgyvendinimas išsitęsia, nes dabar reikia viską papildomai suderinti. Savivaldybė turėjo koreguoti gatvės tvarkymo projektą, kuriame dabar bus numatytas rastų akmenų eksponavimas. Kultūros paveldo departamentui (KPD) pristatyti pakeitimai ir, suderinus visus aspektus, Vilkijoje bus atnaujinti gatvės remonto darbai“, – kalbėjo už kultūros paveldą atsakingas specialistas.

Ž. Rinkšelis priminė, kad anksčiau Vilkijoje tiesiant lietaus nuotekų sistemas vietomis jau buvo eksponuojamas istorinis grindinys. Dabar tokių vietų gatvėje bus daugiau, tačiau jos bus parinktos taip, kad dėl grindinio nenukentėtų eismo saugumas.

Kuo daugiau mes turėsime istorinių atributų, fragmentų, tuo turtingesnė bus vietovė.

„Seniau buvo tiesiog paliktos grindinio juostos ties sankryža. Dabar sutarėme, kad asfalto danga kai kuriose vietose pereis į grindinį. Planuojame, kad akmenys bus tam tikrose vietose, važiuojamojoje dalyje“, – kaip Vilkijoje bus eksponuojamas istorinis akmenų grindinys, komentavo Ž. Rinkšelis.

Specialisto teigimu, istorinis grindinys bus eksponuojamas šalia gatvės esančioje eksploatacinėje juostoje ir gatvėje esančiose saugumo salelėse.

Jis pridūrė, kad tinkamas grindinio įrengimas reikalauja papildomų darbų ir specialistų žinių, kad akmenys būtų sudėti ir eksponuojami tinkamai. Istorinio grindinio paruošimui reikės ir rankų darbo, todėl tai šiek tiek padidins gatvės tvarkymo išlaidas.

Jis užsiminė, kad gatvėje buvo vykdomi ir archeologiniai tyrimai, nes maždaug pusė Kauno gatvės patenka į paveldo teritoriją.

Vertybė: istoriniai akcentai kuria Vilkijos veidą, tad vilioja daugiau turistų. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Miesto identitetas

Vis dėlto, nors rastas istorinis grindinys pakoregavo Kauno gatvės remonto darbus, Kauno rajono savivaldybė įsitikinus, kad tokie atradimai – labai vertingi ir turėtų būti įdomūs ne tik vietiniams, bet ir turistams.

„Dėl atliekamų darbų vietos gyventojai patiria laikinų nepatogumų, tačiau reikia nepamiršti, kad į užsienį važiuojame žiūrėti senovinių pastatų, lankome istorines vietas. Todėl turime nepamiršti pasidžiaugti tuo, ką turime savo gyvenamojoje aplinkoje. Vilkijos miestas, Čekiškės miestelis yra vertinami dėl urbanistinės struktūros, paveldo objektų, istorinės sanklodos. Vilkijoje svarbus ir pats miestelio reljefas, tad kuo daugiau turėsime istorinių atributų, fragmentų, tuo turtingesnė bus vietovė ir suteiks daugiau turistinio žavesio“, – kalbėjo Ž. Rinkšelis.

Jis pažymėjo, kad istorinis grindinys bus tik tam tikrose Kauno gatvės atkarpose, o ne ištisoje gatvėje, todėl esą taip bus ne tik visuomenei pristatomas istorinis kontekstas, tačiau jis bus pritaikytas prie šiuolaikinio gyvenimo ritmo.

Pristabdė: atradus istorinį grindinį teko koreguoti Kauno gatvės tvarkymo projektą, tačiau netrukus darbai bus atnaujinti. / Regimanto Zakšensko nuotr.

„Paveldas turi būti derinamas su dabartiniais poreikiais, todėl daug diskutavome, kaip tą istorinį grindinį eksponuoti, kad nenukentėtų eismo saugumas, būtų patogu ir estetiška. Vienoje gatvės vietoje turime gan stačią nuokalnę, o ten dar ir vingiuota, todėl akmenų grindinys čia būtų netinkamas dėl saugumo. Eksponavimo vietos buvo kruopščiai parinktos“, – apie istorinių akcentų derinimą prie modernaus šiuolaikinio gyvenimo kalbėjo Ž. Rinkšelis.

Vertinga savybė

KPD Kauno teritorinio skyriaus vyriausioji specialistė Asta Naureckaitė patvirtino, kad dėl istorinio grindinio Vilkijoje deramasi su savivaldybe. Ji patikino, kad dalies grindinio eksponavimas viešai – kompromisas, kuris ir atskleidžia paveldo grožį, ir dera prie miestietiško gyvenimo.

„Tai yra bendrų interesų derinimas. Mums svarbu išsaugoti paveldą, savivaldybei – kad žmonėms būtų patogu naudotis keliu. Manau, kad mums pavyko rasti kompromisą“, – kalbėjo paveldosaugininkė.

Ji pažymėjo, kad Vilkijoje rastas grindinys yra XIX a. pab.–XX a. pr. laikotarpio.

„Mes žiūrime bendrai į Vilkijos centro formavimąsi. Grindinys yra beveik po visa Kauno gatve, bet tęsiasi ir į kitas miestelio gatveles. Natūralu, kad šiandien palikti visą gatvę, grįstą tik akmenimis, būtų netikslinga“, – tikino A. Naureckaitė.

Saugumas: kai kuriose vietose negalima palikti akmeninio grindinio dėl eismo saugumo, todėl gatvėje bus klojamas asfaltas. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Ji pridūrė, kad tvarkant gatves rasti istorinį grindinį pasitaiko gan dažnai. Toks akmeninis kelias kadaise vedė ir Zapyškyje, ir Kėdainių rajone esančiuose Josvainiuose.

„Kai pradeda tvarkyti miestelius, mes ir tikimės, kad bus rastas grindinys. Tačiau verta pažymėti, kad grindinys – Vilkijos vertingoji savybė, kuri prisideda prie miestelio kultūrinės, istorinės, urbanistinės vertės, todėl stengiamės išsaugoti  kuo daugiau to grindinio, nes tai – Vilkijos savastis“, – pridūrė paveldo sergėtoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Kas pamena ,tai ne tik kauno gatvė buvo akmenim grįsta. Vydūno gatvė per visą Vilkiją nuo pat kapų taip pat. nemažai ir šalutinių gatvelių. Tiesiog Kauno gatvė buvo ko gero paskutinė išasfaltuota,

A

A portretas
Rado grindinį, o prirašė, lyg būtų Troją atkasę. Savo mintis reikėtų glausčiau reikšti, taupyti skaitytojų laiką.

Gal

Gal  portretas
dar kokių kaulų rado ar mamuto šūdų tai taip pat galėtų eksponuoti !!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių