Kauno rajonas stiprina ryšius su Pietų Moravija

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Brno mieste (Čekijos Respublika) buvo pasirašytas ketinimų protokolas, kuris suartins Pietų Moravijos kraštą ir Kauno rajono savivaldybę, įgalins bendradarbiauti turizmo, kultūros, paveldosaugos, švietimo, sporto ir kitose srityse. Dokumentą pasirašė Pietų Moravijos krašto vicegubernatorius Janas Zámečníkas ir Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Pasirašymo ceremonijoje dalyvavo Pietų Moravijos krašto administracijos Užsienio ryšių departamento vadovas Tomašas Maluška ir referentas Pavolas Foltinas, iš Kauno rajono pusės – vicemerė Raminta Popovienė, Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė ir mero patarėja Loreta Navakauskienė.

Kauno rajonas su Pietų Moravija mezga ryšius nuo 2013 m., kai Raudondvario dvare buvo pristatyta Moravijos meno kolekcija. Vėliau Kauno rajono muziejuje buvo eksponuojama pasaulyje garsaus čekų grafiko Oldřicho Kulháneko darbų paroda, lankėsi Čekijos ambasadoriai, Olomouco delegacija, verslininkai.

Kauno rajono savivaldybės Turizmo ir verslo informacijos centras 2022 m. pasirašė sutartį su Bata kanalo vadovybe. Čekija neturi išėjimo į jūras, todėl įgyvendina didelį projektą, kuris leis Bata kanalą sujungti su Moravos upe ir Dunojumi. Kauno rajonas taip pat siekia pritraukti daugiau investicijų į turizmo sritį.

Pietų Moravijos krašto administracijos nuotr.

J. Zámečníkas sakė, kad jo kraštas turi stiprias ledo ritulio ir futbolo komandas, čekai norėtų apsikeisti moksleivių delegacijomis, folkloro kolektyvais. Pietų Moravija rengia tautinių mažumų šventę, į kurią ketina pakviesti ir čia gyvenančius lietuvius.

Kauno rajonas su Pietų Moravija mezga ryšius nuo 2013 m., kai Raudondvario dvare buvo pristatyta Moravijos meno kolekcija.

Raudondvario dvaro direktorę S. Navickienę Pietų Moravijos kraštas labiausiai domina savo istorija ir galimybėmis bendradarbiauti paveldo išsaugojimo srityje.

Vien tik Brno apylinkėse yra daugiau kaip 100 pilių ir dvarų. Brno senamiestis su svarbiausiomis istorinėmis įžymybėmis ir muziejais susitelkęs aplink dvi aikštes – Zelný trh ir Náměstí Svobody. Dvi reikšmingos įžymybės, esančios už senamiesčio ribų, – tai dvibokštė katedra ant Petrovo kalvos ir Špilberko tvirtovė.

Pietų Moravijos krašto administracijos nuotr.

Pietų Moravijos krašto vyriausybė įsikūrusi Brno senamiestyje, įspūdingame Habsburgų monarchijos laikų pastate. Tarybos posėdžių salėje yra erdvus balkonas, į kurį atėję piliečiai gali pareikšti savo nuomonę ir užduoti klausimų politikams. Po oficialios ceremonijos lietuviai buvo pakviesti ant šio pastato stogo įrengtos apžvalgos aikštelės, iš kurios atsiveria įspūdinga Brno panorama.

Bemaž 0,5 mln. gyventojų turintis Brno yra antrasis pagal dydį šalyje po Prahos. Tai didelis pramonės centras, kuriame išplėtota mašinų, plieno konstrukcijų, traktorių, ginklų, elektronikos, tekstilės, statybinių medžiagų gamyba. Mieste veikia kelios aukštosios mokyklos, tarp kurių – prestižinis Tomašo Masaryko universitetas. Regione driekiasi tankus geležinkelių tinklas, svarbų vaidmenį vaidina ir tramvajai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių