Advokato padėjėją įklampino išprovokuotas kyšis už išgalvotą teisėjo paslaugą?

  • Teksto dydis:

Teismui perduota dar viena byla, kurioje advokatų stovyklos atstovas kaltinamas žadėjęs savo klientams paveikti teisėją, kad šis priimtų jiems palankų sprendimą. Ir paėmęs už tai apvalią pinigų sumą, tačiau teismo sprendimas perdavusiems kyšį buvo nepalankus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) šiandien pranešė, kad Kauno valdyba baigė ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriuo kaltinamas Kaune advokato padėjėju dirbantis Henrikas Ratautas.

STT pranešime teigiama, kad šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus dviejų asmenų pareiškimus, kuriuose jie nurodė, kad minėtas advokato padėjėjas už 2 000 eurų kyšį pažadėjo paveikti Kauno apylinkės teismo teisėją dėl palankaus sprendimo civilinėje byloje. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu poveikio teisėjui faktas nustatytas nebuvo, kaip nebuvo priimtas šioje byloje ir pareiškėjams palankus sprendimas.

Baudžiamasis kodeksas už prekybą poveikiu numato baudą, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

STT pranešime atskleidžiama, kad ikiteisminio tyrimo metu pranešimai apie įtarimus buvo įteikti ir pareiškėjams, tačiau šiems pripažinus kaltę, jie nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal laidavimą.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, šį ikiteisminį tyrimą kontroliavęs ir jam vadovavęs Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras perdavė šią bylą Kauno apylinkės teismui šią savaitę. Tačiau šis teismas, vengdamas būti apkaltintas šališkumu, gali nuo jos nagrinėjimo nusišalinti, nes šioje byloje figūruoja jau minėtas oficialiai neįvardytas jo teisėjas, kurio vardu kaltinamasis galimai spekuliavo.

Vienas su šia byla susijęs pareigūnas portalui kauno.diena.lt ją apibūdino mįslingai: „Situacija – nestandartinė.“

Portalui kauno.diena.lt pavyko papildomai išsiaiškinti, kad kaltinamasis su įkalčiais sulaikytas nebuvo ir savo kaltės nepripažįsta. Jis kaltinamas sudaręs minėtą nusikalstamą sandorį 2021-ųjų liepą toje pačioje Kauno centre įsikūrusioje vienos advokatės kontoroje, kurioje dirba jos padėjėju iki šiol, pažadėjęs ne tik parengti ieškinį minėtoje civilinėje byloje, bet ir surasti jį nagrinėsiančiame Kauno apylinkės teisme jo darbuotojų, galinčių ateityje už atitinkamą sumą padėti. Minėtas 2 tūkst. eurų kyšis, kurį esą kaltinamasis turėjo perduoti surastam neįvardytam minėto teismo teisėjui, buvo paimtas tų pačių 2021-ųjų rugpjūtį.

Advokatė, kurios padėjėju dirba H. Ratautas, šiandien portalui kauno.diena.lt teigė sužinojusi, kad jo byla perduota teismui tik iš šio žurnalistų skambučio. Ir teigė, kad yra nustebusi tokia šio ikiteisminio tyrimo baigtimi. Panašu, kad ir jai padėjėjas teigė, kad visa ši istorija išgalvota.

Portalui kauno.diena.lt kreipųsis į Advokatų tarybą, kodėl 38-erių H.Ratautas, besiverčiantis advokato padėjėjo praktika nuo 2012 metų, nėra išbrauktas iš šio sąrašo, nors apie jam pareikštą įtarimą jiems buvo pranešta, tarybos atstovė paaiškino, kad šiemet birželį toks klausimas buvo svarstytas. Tačiau tada kilus abejonių dėl kai kurių šios bylos aplinkybių, nuspręsta laikinai H. Ratauto iš advokatų padėjėjų sąrašo neišbraukti ir laukti, kol byla bus perduota teismui.

„Tai įvykus H. Ratauto klausimas vėl bus persvarstytas“, – teigė pašnekovė, priminusi, kad tokiais atvejais jie svarsto, ar neišbraukti kolegų iš sąrašų trijose stadijose – pareiškus įtarimus, perdavus bylą teismui bei paskelbus apkaltinamąjį nuosprendį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viskas ten gerai Asile tu

Viskas ten gerai Asile tu portretas
Visi ima, ėmė ir ims, bet ir padaro darbą už ką gauna...

Anonimas

Anonimas portretas
Paskirta Jonavos teismo rūmų teisėja Banga Bartkienė, jei kas turite atsiliepimų rašykite..

Topita

Topita portretas
Teko ir man su juo susidurti. Vien pažadai ir pinigų prašymas. Bylą, aišku, pralaimėjome. Pinigų negrąžino.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių