Papasakojo apie nelegalių migrantų gaudynes: koks tolimesnis šių žmonių likimas?

  • Teksto dydis:

Viename autobusiuke sutalpinti 23 Afganistano piliečiai. Pirminiais duomenimis, tai – nelegalūs migrantai, kirtę sieną iš Baltarusijos ir taip bandantys per Lietuvą pasiekti vakarų šalis. Plačiau – LNK reportaže.

Vėlyvas trečiadienio vakaras Jonavoje vos nesibaigė tragedija. Nelegalūs migrantai bandė keliauti per Lietuvą mikroautobusiuku. Mikroautobusiukas buvo grūste prigrūstas. Jame buvo ir vaikai, ir moterys, ir suaugę vyrai. Net 23 piliečiai šiuo mikroautobusiuku bandė patekti į Vakarų Europą. Penki iš jų buvo vaikai. Galima tik įsivaizduoti, kokios būtų pasekmės, jei transporto priemonė būtų patekusi į rimtesnį eismo įvykį.

Gabentojai, pajutę pavojų, gali pradėti bėgti. Užsienyje yra pasiteikę atvejų, kai gabentojai meta mikroautobusą su uždarytais nelegaliais migrantais ir pabėga. Nelegalūs migrantai negali ištrūkti iš transporto priemonės, dūsta jame, alksta, kiti ir nualpsta.

Šiuo atveju viskas baigėsi gerai. Pareigūnai gavo pranešimą, nelegalūs migrantai jau yra surinkti ir spręsis jų likimas.

Apie incidentą plačiau papasakojo Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Saulius Nekraševičius.

– Ar šie 23 sulaikyti nelegalūs migrantai yra pats didžiausias policijos sulaikytų migrantų skaičius vienu kartu?

– Buvo sulaikytas vežėjas ir 23 nelegalūs migrantai. Skaičius tikrai didelis, pretenduoja tapti didžiausiu. Bet kalbant aplamai apie migrantų srautą iš kaimyninės Latvijos, tai skaičiai yra pakankamai įspūdingi. Vien per šiuos metus –  apie 600 asmenų, kurie neteisėtai bandė kirsti Lietuvą. Tačiau rugsėjis yra ypatingai karštas mėnuo šiuo klausimu.

– Koks tolimesnis šių žmonių likimas, kur jie keliaus toliau?

– Tai yra pakankamai standartinė procedūra. Šis sulaikymas, kaip ir daugelis kitų, neapsieina be koordinuotų mūsų institucijų veiksmų bei tarptautinio bendradarbiavimo su Latvija. Esame praktiškai tikri, kad tiek transporto priemonė, tiek asmenys vyko iš Latvijos. Jau pradėtos procedūros dėl jų teisinio statuso Lietuvoje. Kadangi asmenys atvyko iš Latvijos, tai tolimesnių procedūrų metu bus siekiama juos grąžinti atgal mūsų kaimynams.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Ar tiesa, kad šie asmenys sulaikomi bandė išsibėgioti po apylinkes?

– Asmuo, kuris vykdė neteisėtą veiklą gabendamas, bandė išvengti sulaikymo. Tačiau neturime duomenų, kad patys migrantai būtų bandę pabėgti.

– Kaip manote, kodėl mes sulaukiame mažesnio skaičiaus nei kaimynai latviai, kurie turi gerokai didesnius srautus? Šiais metais jie atstūmė beveik 9 tūkst. migrantų, tuo tarpu Lietuvoje srautas siekia 1,7 tūkst.

– Skaičiai yra įspūdingi. Būtent šių metų statistika dar kartą parodo, kad ankstesniais metais Vyriausybės priimti sprendimai dėl valstybės sienos apsaugos davė rezultatus. Visa infrastruktūra, fizinis barjeras, vaizdo stebėjimo kameros duoda gerus rezultatus. Nebegali patekti į Lietuvos valstybę nepastebėtas.

– Septyniolika lietuvių pasieniečių padeda latviams. Kaip Lietuvos pareigūnams ten sekasi?

– Parama yra labai naudinga. Tai girdime ir iš Latvijoje besidarbuojančių mūsų pareigūnų, ir partnerių Latvijoje. Atvejai, kuriuose dirba mūsų pareigūnai, yra labai panašūs kaip ir Lietuvoje. Šiuo metu deriname tolimesnės paramos detales. Matome ir tikslą, matome ir prasmę. Galų gale regiono išorinės sienos apsauga yra visų valstybių rankose. Turime nežiūrėti į tai savarankiškai, bet turime žiūrėti kartu. Turime identifikuoti grėsmes, būdus, kaip galima kartu jas neutralizuoti ir padaryti mūsų regioną nepatrauklų neteisėtai migracijai.

–  Ar mums jau verta sunerimti, kad neteisėtų migrantų iš Baltarusijos srautai vėl auga?

– Kalba turi būti ne apie nerimą, o apie tai, ar mes būtume pasirengę, jei susidurtume su šia situacija. Situacija regione yra pakankamai karšta, sudėtinga. Paskutinės paros duomenys Lietuvoje, Lenkijoje bei Latvijoje rodo apie porą šimtų neteisėtų bandymų kirsti valstybės sienas. Iš principo, tas neteisėtos migracijos įrankis yra naudojamas vieno žmogaus sprendimu. Turime suprasti, kad jei šiandien su tuo susiduria mūsų kaimynai latviai, tai rytoj galime susidurti mes. Privalome būti tam pasiruošę kiekvieną minutę. Aš galiu tik patvirtinti, kad esame pasiruošę tiek mes, tiek kitos teisėsaugos institucijos. Lietuvos kariuomenė labai aiškiai identifikuoja šią grėsmę ir esame tikrai aukštoje parengtyje.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
pagavot vot ir bėda valstybei.

taip tai taip ,ale....

taip tai taip ,ale.... portretas
ir apie sudegusius sandėlius (pasirodo šį tema jau "nekomentuojama") : kas leido net 6 tonas labdaros laikyti vienoj vietoj bombarduojamame Lvove? Kas galėtų paneigti ,kad išvogus labdarą užteko tik perduot rusams jo tiklias koordinates ,o toliau - kaip filme apie Šuriką - sandėlio sargą...Kas REALIAI atsakingas už tokio kiekio sandėliavimą , čia jau reikalingas prokuratūros tyrimas. Realiai būtinas.

Pašalpa

Pašalpa portretas
Pastebėjote, kad iš paskos tempiasi vaikus, kiša juos, rodo, naudojasi vaikais kaip skydu, atseit vaikų tai tikrai pagailės. Reiktų pasidomėt ar tie vaikai jų, gal svetimi pagrobti kur gatvėje ir tąsomi po pasaulį kaip priedanga. Antra vertus, jų galutinė stotelė ne Lietuva. Kad ir kaip juos bepriimtų, bandytų integruoti, anksčiau ar vėliau pasipustys padus į Vokietiją, Švediją, Belgiją, Italiją. Prisimenu Petro Auštrevičiaus istoriją, kai pas save name apgyvendino pabėgėlius iš Irano, net per teliką rodė kaip jiems bulves sodino, darbą kažkokiam fabrike surado, o tie nei padėkoję, nei atsisveikinę, pirmai progai pasitaikius į Švediją išrūko. Pats griaužk tas savo bulves. Va taip.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių