Pieno produktų gamintoja žalią pieną supirkinėjo iš nelegalaus punkto, falsifikavo mėginius

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nustačiusi grubius Pieno supirkimo taisyklių pažeidimus sustabdė pieno supirkimo ir pieno produktų gamybos veiklą vykdžiusią Mažąją bendriją „Lilės sūriai“.

Liepos pradžioje VMVT specialistai iš UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijos gavo informaciją, kad MB „Lilės sūriai“ pristatyti mėginiai iš pieno supirkimo punktų - netapatūs, t.y. keliuose to paties pieno mėginiuose nurodyti skirtingi rezultatai. Pagrindą įtarti, kad duomenys falsifikuojami sukėlė ir tai, jog vienuose mėginių rezultatuose nurodytas natūraliai neegzistuojantis pieno riebumas. Buvo nuspręsta atlikti patikrinimus nurodytuose, įtartinus tyrimus pristačiusiuose Radviliškio rajono pieno supirkimo punktuose. 

„Tyrimo metu paaiškėjo, kad MB „Lilės sūriai“ pieną surinkinėjo nelegaliame, VMVT neregistruotame pieno supirkimo punkte. Patikrinimo metu ten nebuvo jokio atsakingo asmens, taigi ūkininkai pieną atveždavo ir tiesiog palikdavo vietoje, kurioje net šaldytuvas skirtas atšaldyti pieną, nebuvo įjungtas. Žalias pienas yra vienas jautriausių aplinkos sąlygoms produktų, todėl ši veikla turi būti vykdoma ypač preciziškai. Raginame ūkininkus taip pat būti atsakingais ir atidžiais bei įtarus neteisingai vykdomą pieno supirkimo veiklą pranešti VMVT,“ - sako VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėja Gintarė Jatkevičienė. 

Patikrinus MB „Lilės sūriai“ nustatyta, kad superkamas pienas buvo nesveriamas, pristatomas neatvėsintas, nevedama nei superkamo pieno, nei pieno produktų gamybos apskaita. Nebuvo atliekami pristatyto gamybai pieno sudėties ir kokybės rodiklių nustatymai, neužtikrintas žaliavų ir produktų gamybos atsekamumas.

Mažojoje bendrijoje atliekamas tolimesnis pieno produktų ir žalio pieno tiekėjų atsekamumas bei gamybos ir pardavimų kiekių identifikavimas. Tyrimas tęsiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių