Įamžino žodį, pagerbė rašytoją

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos darbuotojai tęsia tradiciją įamžinti lietuvių literatūros klasikės Ievos Simonaitytės kūryboje vartotus retus žodžius. Šiemet ši ceremonija vyko septintąjį kartą.

Kasmet panašiu metu bibliotekos Ievos vardu pavadintame kiemelyje I. Simonaitytės literatūrinės premijos laureatai nužeria užmaršties smėlį nuo akmenyje iškaltų rašytojos vartotų, mūsų dabar pamirštų žodžių.

Trečiadienio vakarą tokia garbė buvo suteikta 38-osios premijos laureatei Nijolei Marytei Šerniūtei. Ji yra didžiulį populiarumą susilaukusio romano „Vilkų Kampo Eliza“ autorė. Knygoje autorė pasakoja apie savo giminės žmones. Nors ne visi faktai kūrinyje tikri, bet didžioji dalis veikėjų ir pagrindiniai jų gyvenimo faktai yra realūs, tik įvilkti į rašytojos fantazijos rūbą.

Kalbėdama apie savo kūrinių kalbą, kuri yra kupina senųjų šišioniškių vartotų žodžių, N. M. Šerniūtė teigė daugelį jų žinanti iš vaikystės. Kartu autorė prisipažino ne vieno jų ieškojusi šaltiniuose ir panaudojusi tikslingai.

Vienas tokių yra žodis „krautė“, reiškiantis patalpas ant lubų, palėpę, neretai vadinamą aukštu. Šį nebevartojamą žodį N. M. Šerniūtė rado romane „Vilius Karalius“.

Įvertinimas: N. M. Šerniūtė teigė, kad I. Simonaitytė yra viena mėgstamiausių jos autorių, todėl atidengti rašytojos žodį jai – didžiulė garbė. D. Janauskaitės nuotr.

Gerai įsiklausęs į šį žodį kiekvienas suprastų, kad tai yra vieta, kur paprastai kraunami daiktai.

Ceremonija jau turi savas tradicijas. Šiemet jos metu kalbintas kitame bibliotekos kieme plečiamos mirusių žodžių alėjos iniciatorius psichologas, rašytojas Vytautas Čepas. Šio vakaro metu jis ir buvo pakviestas atidengti I. Simonaitytės žodį. Susirinkusieji klausėsi muzikos kūrinių, vakarą vedė aktorė Virginija Kochanskytė.

Šiemet vakaras buvo nuspalvintas klasikinės gitaros virtuozo Roberto Žymanto ir fleitininkės bei liaudies dainų atlikėjos Gabijos Kochanskaitės muzikavimo. Jie atliko kelias Mažosios Lietuvos dainų improvizacijas ir taip dar labiau renginiui suteikė šio krašto kolorito.

Įamžinti senuosius I. Simonaitytės vartotus žodžius prieš ketverius metus pasiūlė rašytojas Juozas Šikšnelis. Tais metais jis tapo šios klasikės vardo literatūrinės premijos laureatu.

Garbė pamirštų žodžių ambasadoriais tapti teko septyniems literatūrinės I. Simonaitytės premijos laureatams: J. Šikšneliui, Dianai Latvei, Sondrai Simanaitienei (Simanai), Jurgai Petronytei, Daivai Molytei-Lukauskienei, Sigitui Benečiui ir N. M. Šerniūtei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių