Atsitiktinės sėkmės policininko darbe nebūna

Kvailo, godaus ir nerangaus policininko įvaizdis pastaruoju metu keičiasi į sumanaus, greito bei sąžiningo. Vos per parą žiaurius ir kruopščiai nusikaltėlių suplanuotus nusikaltimus išaiškinantys  pareigūnai dažnai negali net artimiesiems pasigirti apie savo darbo subtilybes.

Kvailo, godaus ir nerangaus policininko įvaizdis pastaruoju metu keičiasi į sumanaus, greito bei sąžiningo. Vos per parą žiaurius ir kruopščiai nusikaltėlių suplanuotus nusikaltimus išaiškinantys  pareigūnai dažnai negali net artimiesiems pasigirti apie savo darbo subtilybes.

Merginą išdavė panika

Pastaruoju metu uostamiestyje būta nemažai apiplėšimų. Vienas nukentėjusiųjų detaliai apibūdino jį nuskriaudusius merginą ir vaikiną.

Ši informacija įsirėžė vieno Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnų, tiriančio plėšimus, atmintyje. Šis policininkas dar visai neseniai dirbo teritorinio komisariato Kriminalinėje policijoje, tad nenuostabu, kad nusikaltėlius tarsi užuodžia iš tolo.

Vieną savaitgalį šis pareigūnas su šeima pietavo kavinėje. Vos pakilęs nuo stalo policininkas gatvės minioje atkreipė dėmesį į merginą.

Ji idealiai atitiko plėšikės apibūdinimą. Pareigūnui užteko akimirkos patikrinti, ar jo spėjimas teisingas. Jis pažvelgė tiesiai merginai į akis ir ryžtingai žengė į jos pusę. Panelė apsisuko ir leidosi bėgti, bet netrukus buvo sučiupta ir nuvesta į policijos komisariatą.

Po pusvalandžio ten pat atėjo jos draugas. Vyras klausė, už ką sulaikyta jo bičiulė. Jis buvo pagrindinis nusikaltimo vykdytojas ir iškart taip pat įkliuvo.

Plėšiką išnėrė iš apsiausto

Panašiai šią vasarą atsitiko už daugybę nusikaltimų nesuskaičiuojamą daugybę kartų teistam jaunam čigonui.

Dienos metu jis nusekė pagyvenusią moterį į laiptinę ir stvėrė jos rankinę. Tačiau senolė buvo nepėsčia, vožė užpuolikui pilnu pirkinių maišeliu per galvą ir sugriebė jį už palto. Plėšikas išsinėrė iš apsiausto ir pabėgo.

Iškart po įvykio iškviesti policijos patruliai ilgokai apylinkėse ieškojo mažo ūgio, tamsaus gymio jauno vyro, bet tądien jį sučiupti nepavyko.

Po dienos į Žardės nuovadą tie patys patruliai pristatė kitą asmenį. Tuo pat metu, kai buvo atliekami formalumai, į komisariatą atsižymėti atėjo mažo ūgio čigonas.

Patrulis sumojo, kad nukentėjusioji savo skriaudiką apibūdino būtent taip. Pareigūnas nieko nelaukė ir nuvedė pas kriminalistus. Vos po kelių minučių paaiškėjo, kad būtent šis asmuo išvakarėse nuskriaudė pensininkę.

Dviejų moterų spąstai

Atidumas detalėms ir ypatinga intuicija šiemet padėjo pareigūnams iki galo išsiaiškinti ir pensijas nešiojančios moters apiplėšimą.

Darbuotoja, kuri kiekvieną mėnesį neįgaliems žmonėms atneša į namus pensijas, į vieną namą atvyko iš anksto telefonu suderinusi su kliente apsilankymo datą.

Tada moteris dar nežinojo, kad taip jai paspęsti spąstai – laiptinėje jos laukė plėšikės.

Vėliau nukentėjusioji pasakojo, kad ją užpuolė vyras ir moteris, smogę į galvą ir papurškę ašarinių dujų. Tiesa, plėšikai nepagrobė pinigų, o tik pluoštą kvitų.

Atidžiau panagrinėję aplinkybes pareigūnai suprato, kad nusikaltimą įvykdė dvi moterys, išsiaiškino ir kas jos yra. Tačiau griebti įtariamųjų jie neskubėjo, nes dar nebuvo surinkę neginčijamų įrodymų.

Nukentėjusioji vyru palaikė anksčiau kelis kartus teistą vyriško tipo moterį. Ši buvo teista už menkesnį nusikaltimą ir buvo įpareigota registruotis policijoje.

Kartą pareigūnai atkreipė dėmesį, kad žymėtis ši ateina ne viena, ją lydi kažkokia moteris. Tik po dviejų mėnesių, kai tyrėjai buvo išsiaiškinę viską iki panagių, sulaikė abi bendrininkes. Pradžioje bandžiusios neigti kaltę moterys nustebo priremtos neginčijamų įrodymų ir prisipažino.

Ir gudriausi nusikaltėliai klysta

"Mūsų darbe būtina ne tik vadovautis tyrimo metodikomis. Dažnai sėkmę lemia intuicija, kuri išsiugdo dirbant, – tikino Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Zigmas Turskis.

Pareigūnas prisiminė, kaip profesionaliai jo pavaldiniai dirbo tirdami J.Karčiauskaitės juvelyrikos salono apiplėšimą. Tąkart nusikaltėlis paguldė pardavėją ant grindų, surišo jos rankas bei kojas lipnia juosta ir išsinešė jos telefoną.

Įvykio vietą apžiūrėti buvo pakviestos dvi pareigūnės. Jos iškart sumojo, kad nusikaltimui ruoštasi iš anksto, todėl telefonas netapo nusikaltėlio grobiu, jį plėšikas pagriebė, kad pardavėja nesuskubtų iškviesti pagalbą.

Pareigūnai apžiūrėjo visą senamiesčio kvartalą ir greitai rado numestą telefoną po mašina.

Supratimas, kad apiplėšimui ruoštasi iš anksto, vertė pasidomėti, ar nusikaltėliai nebuvo salone pasirodę anksčiau.

Ir tikrai, pasirodo, prieš kurį laiką kažkoks nepatenkintas žmogus skambino internete nurodytu telefonu ir piktinosi negalėjęs patekti į šią galeriją, nes ji buvo baigusi darbą anksčiau nei nurodyta. Užfiksavę šį numerį pareigūnai gavo siūlo galą.

"Net labai gerai viską apgalvoję nusikaltėliai padaro klaidų. Mūsų uždavinys jas pastebėti ir pasinaudoti demaskuojant kaltininkus, – teigė Z.Turskis.

Pareigūnai greitai išsiaiškino, kas įvykdė nusikaltimą, žinojo, kad šie asmenys išvažiavo į Vilnių, gavo žinių ir apie tai, kad jie grįžta.

Tačiau, kokiu transportu jie keliauja, neturėjo supratimo. Tąkart autostradoje išsirikiavo visas būrys kelių policininkų. Dvi valandas jie stabdė visas transporto priemones, apžiūrinėjo net autobusus.

Plėšikai nesitikėjo, kad kelių policininkai laukia būtent jų. Paklusniai sustoję nusikaltėliai nespėjo nė nustebti, kai buvo surakinti antrankiais.

Aiškindamiesi šį nusikaltimą pareigūnai be miego dirbo visą parą.

Paskubėjo į policiją

Tada supratęs, kad gali būti susektas ir apkaltintas vogtų daiktų supirkimu, lombardo, kuriame plėšikai realizavo grobį, savininkas pats atnešė dalį auksinių papuošalų į policiją. Tikėtina, kad taip jis bandė užglaistyti savo kaltės dalį.

Beje, jis buvo ne vienintelis, nuskubėjęs į policiją vengdamas didesnių nemalonumų.

Gegužę Klaipėdoje buvo reketuojamas vienas žmogus. Mažeikiuose gyvenantis vyras iš anksto buvo sutaręs, kad Klaipėdoje paims du vyrus ir su jais važiuos dirbti į Daniją.

Uostamiesčio Debreceno gatvėje jis, įviliotas į butą, buvo gąsdinamas, neteko telefono, 800 eurų bei automobilio. Vėliau vienas nusikaltėlių ne kartą telefonu reikalavo tūkstančio eurų ir tik tada žadėjo grąžinti mašiną.

Automobilio perdavimas turėjo įvykti Šiauliuose. Nukentėjusysis bendradarbiavo su policininkais, tačiau turėjo neišsiduoti reketininkams.

Vyro jaudulys buvo toks akivaizdus, kad nusikaltėliai prieš porą minučių iki susitikimo su juo pradėjo kažką įtarti ir nuskubėjo į Šiaulių policiją. Jie bandė pateikti įvykius visai kitaip, bet buvo demaskuoti ir bus teisiami už turto prievartavimą.

Sučiupo prie oro uosto

Neretai pareigūnų darbo rezultatas priklauso nuo sugebėjimo veikti greitai.

Kai įvykiai vystosi tame pačiame mieste ar bent jau regione, nenuostabu, kad kaltininkai sulaikomi. Tačiau kartais tenka ne tik fiziškai sulaikyti įtariamuosius, bet ir pasiruošti įteisinti sulaikymą per labai trumpą laiką.

Šiemet sausio 30 d. 23 metų moteris ir 28-erių vyras įvykdė drastišką lombardo apiplėšimą Liepojoje. Vietos policininkai kaipmat išsiaiškino, kas yra kaltininkai, ir sužinojo, kad sugyventiniai važiuoja į Lietuvą.

Savoje teritorijoje sulaikyti plėšikų latvių policininkai nespėjo, todėl paprašė kolegų, dirbančių Klaipėdos apskrityje, pagalbos. Prieš 21 val. lietuvių pareigūnai įtariamuosius sulaikė Palangos prieigose. Pora ketino sėsti į lėktuvą ir pirmu reisu išvykti.

Sučiupti įtariamuosius buvo ne sunkiausia darbo dalis. Reikėjo rasti teisinį pagrindą sulaikyti kitoje valstybėje nusikaltimą įvykdžiusius asmenis. Juk dar nebuvo paskelbta net jų paieška.

Policininkai ir prokurorai per trumpą laiką atkasė dar 1991 m. pasirašytą trijų Baltijos valstybių sutartį, kuri tapo teisiniu pagrindu laikyti uostamiesčio areštinėje iš Latvijos ketinusius sprukti plėšikus.

Šis įvykis labai plačiai nuskambėjo Latvijoje.

Tai buvo antrasis atvejis, kai mūsų ir latvių policininkai dirbo drauge.

Pirmosios operacijos metu buvo demaskuoti iš Latvijos atvykę plėšikai, grobę aukso dirbinius Klaipėdos juvelyrinėse parduotuvėse.

Įžvelgia gudrų melą

"Tyrėjui labai svarbu užduoti teisingus klausimus. Kartais menkas niuansas, nepraslydęs pro profesionalo ausį, gali lemti viso tyrimo sėkmę", – teigė Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 3-iojo poskyrio vadovas Arūnas Jablonskis.

Atidumas detalėms, gebėjimas pajausti psichologinę žmogaus būklę labai dažnai padeda suprasti, ką žmogus slepia, kurioje vietoje gudrauja.

Peiliais ginkluotų nusikaltėlių vykdomi apiplėšimai jaudino ne tik klaipėdiečius, jie buvo tapę ir policininkų galvos skausmu.

Visiškai neseniai siekta išsiaiškinti paauglio apiplėšimą. Vaikinas tikino, kad brangų telefoną iš jo atėmė peiliu pagrasinęs užpuolikas.

Pokalbio metu pareigūnas pajuto, kad paauglys sako netiesą. Netruko paaiškėti, kad telefoną jis pats įkeitė lombarde. O jį užpuolę pažįstami vaikinai atėmė iš jo viso labo šešis eurus, tiek, kiek šis nebuvo spėjęs išleisti. Mokinys melavo bijodamas tėvų pykčio.

Surinko profesionalus

Raimondas Vaitkevičius

Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas

Mūsų profesiniame gyvenime įvyko labai daug pasikeitimų. Ko gero, nesikeičia tik tai, kad policininkai turi tirti nusikaltimus ir ieškoti kaltininkų. Perskirstėme pajėgas taip, kad tam tikras nusikaltimų rūšis tirtų geriausiai tai mokantys daryti specialistai. Rezultatai jau akivaizdūs. Pamatėme, kad į vieną vietą sutelkę vyresnių pareigūnų patirtį ir jaunesniųjų veržlumą bei technologijų išmanymą sugebame kur kas greičiau pergudrauti nusikaltėlius. Pagrindinės gero policininko savybės – intuicija, psichologijos išmanymas, mokėjimas analizuoti ir profesinis azartas, kai žmogus neskaičiuoja darbo valandų dėl rezultato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kio

kio portretas
ivaizdis gereja, nes kol kas nenuzudytas nei vienas vaikas perejoj girto policininko...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių