Kuršių marių ir Klaipėdos uosto vandenyse deguonies koncentracija pasiekė pavojingą ribą

  • Teksto dydis:

Aplinkos apsaugos agentūros Hidrologinių tyrimų skyriaus atlikti hidrologiniai stebėjimai rodo, kad pakilus vandens temperatūrai ištirpusio deguonies koncentracija Kuršių marių ir Klaipėdos uosto vandenyse sumažėjo. Specialistai sako, kad ši situacija pavojinga daugeliui šiuose vandenyse plaukiojančių žuvų.

Aplinkos apsaugos agentūra praneša, kad gegužės 19–20 dienomis atliktų matavimų duomenimis deguonies koncentracija pasiekė vandens telkiniuose gyvenančioms žuvims pavojingai mažą ribą. Stebėjimų metu minimali deguonies koncentracija siekė 7,1 mg/l Juodkrantės stotyje ir 5,9 mg/l Klaipėdos uosto stotyje. Pasak Hidrologinių tyrimų skyriaus vyriausiojo specialisto Donato Bagočiaus, jei deguonies koncentracija svyruoja tarp 6,5 iki 9,5 mg/l, sunku išgyventi mažoms žuvims, o deguonies koncentracijai svyruojant nuo 4 iki 6,5 mg/l, pavojus neišgyventi kyla daugeliui žuvų.

„Žuvims bei kitiems vandens gyvūnams deguonis reikalingas jų gyvybinių funkcijų palaikymui. Jei deguonies koncentracija vandens telkiniuose sumažėja iki kritinio lygio, vandens gyvūnai ima dusti. Vandens telkiniuose esant per dideliam gyvūnų, bakterijų ir augalų prieaugiui, deguonis išnaudojamas greičiau nei įprasta“, – sako D. Bagočius. 

Pastarąsias dienas Lietuvoje vyravo karšti orai, dėl to sparčiai šilo vanduo Kuršių mariose. Ties Juodkrante vandens temperatūra pakilo iki 20,4˚C, Klaipėdos sąsiauryje – iki 18,8˚C. Dėl tokių hidrometeorologinių sąlygų mažėja deguonies tirpumas vandenyje. Pasak D. Bagočiaus, kylant vandens telkinio temperatūrai, susidaro palankios sąlygos fitoplanktono (vienaląsčių dumblių) dauginimuisi, o šis procesas taip pat prisideda prie deguonies mažėjimo. Specialistas pabrėžia, kad ištirpusio deguonies sumažėjimas Kuršių mariose įšilus orams yra kasmet vykstantis reiškinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Žurnaliūgai , gal ne pasiekė , o N U K R I T O IKI..... .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių