Medikai įspėja: nepamirškite viruso

Nors daugelis mūsų jau baigia pamiršti pandemijos aktualijas, medikai pastebi, kad koronaviruso sukeltų susirgimų Klaipėdoje ženkliai padaugėjo.

Klaipėdos universiteto ligoninės Infekcinių ligų departamento vadovė gydytoja Jolanta Česienė nėra linkusi teigti, kad šis virusas vėl siautėja, bet patikino, kad pastarąjį mėnesį besikreipiančių dėl šios ligos pacientų yra gerokai daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Sergančiųjų daugėjimas jaučiamas jau maždaug mėnesį. Daugiau dėl šios ligos ligonių guli ir ligoninėje, bet didelio jų antplūdžio dar nėra.

„Galbūt žmonės serga ne taip sunkiai, todėl mes skyriuje jų neturime daug. Galbūt šeimos gydytojai stebi kur kas didesnį besikreipiančiųjų skaičių. Pas mus dažniausiai atkeliami ligoniai iš kitų skyrių, jie turi gretutinių patologijų“, – pastebėjo gydytoja J. Česienė.

Jauni žmonės neretai atvyksta į ligoninę ir prašo, kad medikai nustatytų ligą, nors tai gali padaryti patys nusipirkę vaistinėse vienkartinių testų. Gydytojos teigimu, Klaipėdoje didžiulio kovido proveržio kol kas nėra, nors nežinia, ar greitu metu to neteks konstatuoti.

Mat Vilniaus medikai dalijasi žinia, kad sostinėje tokių pacientų – kur kas daugiau, daug jų sunkios būklės su gretutinėmis patologijomis guli ligoninėse.

Lyginant su ankstesniais metais pacientams pasireiškusiais simptomais, šiemet medikai stebi daugiau besimptomių atvejų. Tie, kuriems pasireiškė ligos požymiai, nelabai skiriasi nuo ankstesnių.

Kol kas medikai nežino, kokia viruso atmaina šiemet vyraus, duomenų apie tai iš epidemiologų ar Nacionalinio visuomenės sveikatos centro dar negauta.

Kokie žmonės serga dažniau – vakcinuoti ar neskiepyti, kiek laiko veikia vakcina, nes daugelis skiepijosi jau senokai? Tokie duomenys nei medikų, nei visuomenės dar nepasiekė.

Pasak J. Česienės, ir šiemet koronaviruso sukeltą ligą gydo pagal nustatytą gydymo schemą priešvirusiniais vaistais, priklausomai nuo ligos sunkumo. Vaistai turi atitikti gretutines ligas.

Dažniausiai ši liga praeina panašiai kaip gripas – mažinant temperatūrą, geriant daug skysčių, patariama laikytis lovos režimo. Nuo patvirtintos diagnozės sergantysis turėtų penkias dienas neiti į darbą ir vengti susitikti su kitais asmenimis.

Pastaruoju metu mirčių nuo COVID-19 nebūta. Neseniai Reanimacijos skyriuje mirė žmogus užsikrėtęs šia infekcija, bet jo mirties priežastis buvo kitos ligos.

„Noriu priminti žmonėms – būkite budrūs, pajutę įtarimų keliančius simptomus, tirkitės testais, jų dabar vaistinėse netrūksta. Tai reikia daryti ne tik dėl savęs, bet dėl bendradarbių, namiškių, dėl senolių ir vaikų. Geriau testuotis du kartus be reikalo negu praleisti tą momentą ir platinti ligą“, – akcentavo J. Česienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NE NE NE,

NE NE NE, portretas
Nepamiršime :}

:))))))

:)))))) portretas
Jo,Geitsas liepia bus ir virusas is biolabaratoriju ir neaiškių eksperimentiniu marmalu,spauda

Kns

Kns portretas
Nebaugina o ispeja apie esancia padeti, nes zmones atsipalaidavo ir jei pastoviai nekartojama, tai galvoja kad virusai dingo.jie niekur nedingo, todel ir rankas reikia daznai plaut ir dezinfekuot.karas taip pat tebevyksta O melstis reikia, maldos nebuna per daug!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių