Pažintis su senąja Klaipėda – vėl gyvai

Viešų paskaitų ciklas „Vakarai su senąja Klaipėda“ pradėjo jau 16-ąjį sezoną, tačiau paskaitų rengėjams nei temų, nei pranešėjų nepritrūks dar daug metų. Pandemijos sunkumai nepražudė šių klaipėdiečių pamėgtų paskaitų, priešingai, jų auditorija tik išsiplėtė.

Istorija užkabino

Trečiadienį 152-oji paskaita buvo skirta susipažinti su Renesanso epochos atspindžiais Klaipėdoje.

Šį kartą apie tolimą XVI a. ir šios epochos šviesiuosius mūsų miesto žmones kalbėjo Lietuvos jūrų muziejaus bei Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto istorikas dr. Dainius Elertas.

„Vakarų su senąja Klaipėda“ iniciatorius Klaipėdos universiteto docentas dr. Vacys Vaivada patikino, jog temų apie Klaipėdos ir viso šio krašto istoriją yra tiek, kad jų užteks daugeliui metų.

Apie miesto istoriją pradėta rašyti XIX a. pabaigoje.

Viešos, kiekvienam klaipėdiečiui prieinamos paskaitos iš ciklo „Vakarai su senąja Klaipėda“ pradėtos skaityti 2008 m. ir labai greitai tapo klaipėdiečių kiekvieno mėnesio pirmąjį trečiadienio vakarą laukiamu renginiu.

Temų nepritrūks

Galvodami apie būsimas temas, ciklo rengėjai priversti kai kurias jų atidėti vėlesniam laikui. Sumanymų, apie ką galima būtų pakalbėti, yra tiek daug, kad vien vardindamas juos V. Vaivada užtruktų gerą valandą.

Šioje vietoje paskaitų rengėjai ir klausytojai susitinka kaip seni geri bičiuliai.

„Tikrai žinau – greitai temų nepritrūksime. Jos kartais atsiranda visai netikėtai suradus kokį dokumentą ar archeologams iškasus kokias praeities liekanas. Archeologų Miglės ir Edvino Ubių atradimai neseniai rastame Kukuliškių piliakalnyje siekia bronzos amžių. Mūsų paskaitų klausytojams ir šiemet bus įdomu išgirsti apie jų tyrimus. Įdomūs ir archeologų darbai mieste. Kartais temos gimsta lyg ir iš menkniekių, kurie atskleidžia anksčiau istoriografijoje dar neminėtus faktus. Šiemet mums labai svarbi tema – asmenybės, jų yra labai daug“, – pasakojo V. Vaivada.

Klausosi ir užsienyje

Paradoksalu, bet netikėtai užklupusi pandemija nenužudė projekto.

Persikėlę į begalinę interneto erdvę paskaitų rengėjai pamatė, kad vieną paskaitą peržiūri keli tūkstančiai žmonių ir tai yra ne tik klaipėdiečiai, bet ir žmonės iš kitų Lietuvos regionų bei pasaulio.

Pirmąjį šių metų rugsėjo trečiadienį grįžę į Žemaitijos dailininkų sąjungos galeriją pačioje Klaipėdos širdyje – senamiesčio Žvejų gatvėje, prie Dangės, paskaitų rengėjai suprato, kad būrys klaipėdiečių vis dar nori gyvo bendravimo.

Birželį surengta paskaita-ekskursija susilaukė didelio dalyvių skaičiaus.

Įvertino ir savivaldybė

V. Vaivada džiaugėsi, kad Žemaitijos dailininkų sąjunga po ilgos pertraukos sutiko priglausti paskaitas.

„Šioje vietoje paskaitų rengėjai ir klausytojai susitinka kaip seni geri bičiuliai, pabuvimas tokioje išskirtinėje aplinkoje yra didelė vertybė“, – atviravo paskaitų rengėjas.

Šiemet ne pirmą kartą ciklą iš dalies finansuoja Klaipėdos savivaldybė.

Šių pinigų reikia padengti technines ir organizacines išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių