Klaipėdos piliavietėje apsigyvens „Vaiduoklis”

Nauja klaipėdiečių menininkų skulptūra „Vaiduoklis” penktadienį pasirodys visiems ir įsikurs prie pasukamojo pėsčiųjų tiltelio per Danės atšaką į Pilies uostą.

Skulptūros autoriai Sergejus Plotnikovas ir Svajūnas Jurkus bei šio projekto sumanytojai Klaipėdos savivaldybė ir bendrovė „Pamario restauratorius” nekantrauja miestelėnus supažindinti su dar vienu senamiesčio personažu – „Vaiduokliu”, arba kitaip vadinamu „Juoduoju  vyru iš Memelio” – 2,4 m aukščio, 300 kg svorio bronzine skulptūra. Su ja penktadienio vakarą atgims viena iš nedaugelio užrašytų legendų apie Klaipėdos miestą – iš vandens išners senosios pilies dvasia.

„Juodasis vyras iš Memelio”, dar praėjusią vasarą turėjo atsirasti senamiestyje ir galėjo „vaidentis“ Klaipėdos piliavietės teritorijoje, tačiau dėl įstrigusios pasukamojo tiltelio rekonstrukcijos jis daugiau nei metus gyveno autorių dirbtuvėse. Tiltelis praėjusį mėnesį pastatytas, aplinka sutvarkyta – vieta „Vaiduoklio” pasirodymui jau paruošta.

„Vaiduoklio” skulptūros idėja 2008-aisiais laimėjo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus skelbtą konkursą. Projektą inicijavo ir rūpinasi jo įgyvendinimu Aldo Kliuko vadovaujama bendrovė „Pamario restauratorius“, uostamiesčio erdvėse jau apgyvendinusi „Senamiesčio sargo“, „Vaikystės svajonės“ ir „Kaminkrėčio“ skulptūrėles.

„Vaiduoklio” kūrėjų duetas pripažino, kad skulptūros tema juos labai intrigavo, bet  kartu sunkiai pasidavė, – iki galutinio rezultato, kuris pasirodys piliavietėje, buvo net aštuoni tarpiniai variantai. O paskui dar gerokai užtruko tiltelio rekonstrukcija. Skulptoriai pokštavo ir ne juokais nuogastavo, ar nebus čia įsipainiojusios kokios paslaptingos jėgos, trukdančios „Juodajam vyrui iš Memelio” vėl pasivaidenti Klaipėdoje. Visko gali nutikti ir per jo sutiktuves... Kad ir kaip būtų, „Vaiduoklio” įkurtuvės ir legendos inscenizacija prie pasukamojo tiltelio Žvejų gatvėje – penktadienį 21 val. Laukiami visi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių