LAT: terorizmu kaltintiems airiams senatis suėjo iki jų perdavimo teismui

Patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminas terorizmo nusikaltimais kaltintiems dviem Airijos piliečiams suėjo dar iki jų bylų perdavimo teismui, trečiadienį galutinai patvirtino Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad anksčiau bylą dėl senaties nutraukę teismai tinkamai taikė įstatymus, nutraukti bylą prokuroro siūlytais senaties terminais nėra pagrindo.

Generalinės prokuratūros prokuroro kasaciniai skundai atmesti abiejose užsieniečių bylose.

Vilniaus apygardos teismas pernai rugsėjį nutraukė Airijos piliečio Liamo Campbello (Lijamo Kempbelo) baudžiamąją bylą dėl kėsinimosi teikti paramą teroristinei grupuotei „Real IRA“. Tas pats teismas nutraukė ir dar vieno teroristiniais nusikaltimais kaltinto Airijos piliečio Brendano McGuigano (Brendano Makgigano) bylą.

Airijos piliečiai Lietuvos teisėsaugos buvo kaltinami tuo, kad, veikdami organizuota grupe ir siekdami gauti įrankių bei priemonių Tikrosios airių respublikonų armijos, kurios tikslas – daryti teroristinius nusikaltimus, veiklai remti, tiesiogiai rinko, kaupė ir teikė turtą, materialinę paramą asmenims, žinodami ir siekdami, kad šis turtas, parama ar jų dalis būtų panaudota vienam ar keliems teroristams remti.

Lietuvos apeliacinis teismas šįmet sausį patvirtino, kad bylos Airijos piliečiams dėl terorizmo nusikaltimų nutrauktos pagrįstai suėjus senaties terminui ir atmetė prokuroro skundus dėl Vilniaus apygardos teismo nutarčių. Konstatuota, kad patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminas suėjo iki jų perdavimo teismui, tai yra dar 2018 metų sausio 22 dieną.

Prokuroras Aukščiausiojo Teismo prašė panaikinti žemesnės instancijos teismų sprendimus, kuriais baudžiamosios bylos nutrauktos, suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminui, pabrėždamas, kad teismai nepagrįstai kaltinamiesiems taikė trumpesnį – dešimties metų – apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminą.

Prokuroro teigimu, turėjo būti taikomas 15 metų senaties terminas, tačiau, kadangi šis terminas suėjo bylas nagrinėjant apeliacinės instancijos teisme, baudžiamasis procesas turėtų būti nutrauktas.

Pasak LAT teisėjo Artūro Ridiko, senaties terminas turi būti skaičiuojamas pagal tą Baudžiamojo kodekso redakciją, kuri galiojo veikos padarymo metu – taigi, numatė dešimties metų senaties terminą.

Airiams inkriminuoti 2006–2008 metais įvykdyti nusikaltimai.

2008-aisiais paskelbta, kad Vilniuje per bendrą Lietuvos ir Airijos policijos bei tarptautinių saugumo organizacijų pajėgų operaciją sulaikytas radikalios Airijos respublikonų organizacijos narys Michaelas Campbellas (Maiklas Kempbelas), vėliau jis buvo nuteistas.

M. Campbello brolis L. Campbellas pernai stojo prieš teismą Vilniuje praėjus maždaug 15 metų po galbūt įvykdyto nusikaltimo – Airija anksčiau nesutiko perduoti Lietuvai kaltinamojo dėl blogų kalinimo sąlygų.

Lietuvos ir užsienio teisėsaugos pareigūnai išsiaiškino, kad 2006 metų lapkritį–2007 metų sausį grupelė Airijos piliečių, tarp jų buvo broliai Campbellai, įtariama, siekė Lietuvoje įgyti ginkluotę teroristinei grupei, taip pat susitarė išsiaiškinti ginkluotės panaudojimo galimybes teroristinių aktų tikslais.

Bylos duomenimis, Lietuvoje neteisėtai galėjo būti įsigyti ne mažiau kaip trys šaunamieji ginklai, didelės sprogstamosios galios didelis kiekis sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, šaudmenų, automatų, snaiperinių šautuvų, pistoletų, granatsvaidžių, granatsvaidžių išmetamųjų variklių, šovinių, detonatorių laikrodinių sprogdiklių su kapsulėmis, padegamoji, detonuojanti virvė, granatų.

Įgyta ginkluotė turėjo patekti į Airiją, o Lietuvoje turėjo vykti teroristinės grupės narių mokymai naudotis įgyta ginkluote, tam buvo skirta 100 tūkst. eurų.


Šiame straipsnyje: terorizmaslatairiaibylos

NAUJAUSI KOMENTARAI

anti vakcerius buvo svarbiau nubaust

anti vakcerius buvo svarbiau nubaust portretas
uz QR kodu nenaudojima... ir nieko cia asmenisko tiesiog biznis... nubausi 1 uzdirbsi nedaug...a jei visa banda uz nieka tai tada jau gali tiketis nuostabiu ekonominiu ir politiniu rezultatu... svarbu padaryt tai laiku greitai ir efektyviai pakol berazumiu bemoksliu politiku vadai besmuikuodami pasitare su uzsienio sponsoriais nepakeite savo nuomones i priesinga...

Anonimas

Anonimas portretas
Jokie jie ten ne teroristai, o kovotojai uz savo šalies laisvę. Tada ir žydai su ukrainiečiais turi būti teroristais. Nekalbant jau apie mūsų pokario miškinius.

kuo tolyn tuo baisiau

kuo tolyn tuo baisiau  portretas
teroristams negalima pritaikyti senaties terminu teroristus reikia naikinti ir jokiu jiems sansu nesuteikineti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių