Lietuvoje sulaikytas įtariamas teroristas: matė didelę riziką, kad žodžiai virs smurtu

  • Teksto dydis:

Per tarptautinę Europolo operaciją sulaikyti penki įtariami teroristai. Vienas jų – Lietuvoje, Lietuvos pilietis. Operacijoje dalyvavo ne tik mūsų šalies, bet ir Belgijos, Kroatijos, Vokietijos, Italijos ir Nyderlandų pareigūnai. Visi sulaikyti įtariamieji – jauni, priklausė ultradešiniųjų organizacijai.

„Tai vadinčiau ne ultradešiniųjų, o neonacistiniu judėjimu su smurto, galimais teroristinės veiklos bruožais“, – komentavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Mokslininkai sako, kad prieš tris dešimtmečius ultradešiniaisiais buvo laikomos atskiros grupės, o dabar beveik visose Europos šalyse jos turi oficialių partijų, dažniausiai orientuotų į migracijos stabdymą, antimusulmoniškų.

„Kai kada tos partijos turi neformalių jėgos sparnų – jaunimą, kuris palaiko ideologiją, partiją. Neretai jaunimo grupės organizuoja įvairių protesto akcijų, riaušių, kartais ir pogromų“, – sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Edgūnas Račius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pabrėžia, kad ypač pavojingas vienas ultradešiniųjų ekstremistų judėjimas, kuris specialiai siekia smurto ir terorizmo aktų: „Lietuvoje priskaičiuojama iki kelių dešimčių aktyviai akseleracionizmo nuostatas socialiniuose tinkluose propaguojančių asmenų. Kai kurie iš jų turi sąsajų su tarptautinėmis akselercionistų grupėmis. 2023 m. lapkričio 9 d. per tarptautinę teisėsaugos operaciją Lietuvoje sulaikytas asmuo Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentui buvo žinomas kaip akseleracionizmo ideoliginių nuostatų propaguotojas, dalyvaujantis tarptautinės dešiniųjų ekstremistų grupės veikloje.“

Sulaikytieji internete skleidė teroristinę propagandą, verbavo nusikaltimams kitus žmones, dalijosi, kaip pasigaminti ir naudoti sprogmenų ir šaunamųjų ginklų.

„Tai veikimas socialiniuose tinkluose per specialias programėles, bandant tam tikrą dalį visuomenės radikalizuoti“, – teigė L. Kasčiūnas.

Įtariama, kad kai kurie pasirašę manifestus turėjo įvairių ginklų. Lietuvos pilietis sulaikytas dėl teroristinių nusikaltimų kurstymo. Pareigūnai matė didelę riziką, kad žodžiai artimiausiu metu virs smurtu.

Gali būti, kad tas žmogus radikalizuotųsi ir pagal vienišo vilko taktiką darytų kokį nors veiksmą.

„Gali būti, kad tas žmogus radikalizuotųsi ir pagal vienišo vilko taktiką darytų kokį nors veiksmą“, – situaciją komentavo L. Kasčiūnas.

Anot NSGK pirmininko, didelės grėsmės dėl ultradešiniųjų ekstremistų išpuolių Lietuvoje nėra. Tačiau VDU profesorius teigia, kad būtent jie, o ne pastaruoju metu linksniuojami islamistai pridarys Europoje daugiau bėdų.

Kol kas garsiausiai apie tokią grėsmę kalba Vokietija. Pvz., 2021 m. daugiau nei 23 tūkst. nusikaltimų buvo siejami būtent su kraštutinių dešiniųjų ekstremizmu.

Lietuvoje teismo bausmės jau yra sulaukęs susprogdinti pastatą Vilniuje pasikėsinęs Gediminas Beržinskas. Tik šis buvo nuėjęs kur kas toliau nei nusikaltimo kurstymas. 2019 m. pats padėjo savadarbį sprogmenį prie bendrovės „Western Union“ ir priklausė vienai iš ultradešiniųjų ekstremistų grupių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas portretas
O kokioje organizacijoje kasciunas pradejo savo politine karjera?

Kiek galit kurti dirbtines situacijas

Kiek galit kurti dirbtines situacijas portretas
Kad tik pateisintumėt korumpuotų teismų ir prokurorų parazitavimą iš mokesčių mokėtojų pinigų. Nereikia Lietuvai tų nužmogėjusių prokurorų ir teisėjų, iš tiesų if esančių tikraisiais nusikaltėliais, recidyvistų su nebepagydomomis patologijomis, susibūrusi į gaujas, kur nė vienas nė nemąsto, nes smegenų vietoj kolektyvinis idiotizmas si brangesnių narkotikų užkvaišintom galvelė, rabaluojančiomis kaip balionai į visas aštuonias puses priklausomai nuo vėjo. Motinas jų matėt? Vaikus jų matėt? Jie nė nežino, kaip žmonės gyvena, kaip atrodo šeima. Todėl išpučia bylas, kad surinktų duomenis apie žmones ir gautų iškrypėliam pažaisti tinkamų kalinių.

Lietuva

Lietuva  portretas
Grėsme yra tarp senų KGB , kurie scetimom rankom žaisti žarijas. Lietuva per migracijos koridorius tokiu įsileido kartu su ukrainiečiais . Ten tokiu išlikusių ne vienas. Jie ir daro, kad asmenys, kuriems brangi Lietuvos laisvė, kurie gynė Lietuvą būtų žeminami ir skurdibami o tas šlamštas , kuris palaikė buvusi sovietinį režimą išplaukė į paviršių ir trina rankomis, kaip lietuviai vienas kitą " valgo"
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių