Rusijos ir Baltarusijos žvalgyba nemiega: kasmet bando užverbuoti šimtus lietuvių

  • Teksto dydis:

Vien 2020 metais bandyta užverbuoti apie 200 mūsų šalies piliečių, praneša LNK.

Anot Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovės Aurelijos Vernickaitės, priešiškų žvalgybų tarnybų taikiniais gali tapti labiausiai pažeidžiami asmenys, nes juos daug lengviau paveikti.

Kai žvalgybų tarnybos renkasi taikinius jos kreipia dėmesį į tai, kokią informaciją žmogus gali gauti ir suteikti, kokia jo yra motyvacija bendradarbiauti ir asmens pažeidžiamumas.

„VSD atkreipia dėmesį, kad kilus Rusijos sukeltam karui Ukrainoje iš tiesų išaugo įtampa regione, netgi kilo rizika keliaujantiems Lietuvos piliečiams į Rusiją ir Baltarusiją. Pasirinkdamos taikinius, priešiškų žvalgybų tarnybos teikia tam tikrus prioritetus, tarkime, prioritetų sąraše – asmenys, kurie turi giminaičių Rusijoje ar Baltarusijoje arba nuolat vyksta į tas šalis. Tarp taikinių atsiduria ir tie asmenys, kurie, žvalgybų manymu, gali būti lojalūs Kremliaus režimui: palaiko Rusijos agresiją Ukrainoje, skleidžia prokremlišką naratyvą ir asmenys, kurie yra tarnavę sovietinėje armijoje. Kai žvalgybų tarnybos renkasi taikinius, jos kreipia dėmesį į tai, kokią informaciją žmogus gali gauti ir suteikti, kokia jo motyvacija bendradarbiauti ir asmens pažeidžiamumas. Tos charakteristikos gali labiau atkreipti priešiškų žvalgybų tarnybų dėmesį: asmens praeityje padarytos nusikalstamos veikos, įvairios silpnybės ir kiti pažeidžiamumai, kurie daro asmenį labiau paveikiu“, – aiškino A. Vernickaitė.

Prorusiški pareiškimai socialinėse medijose ir keliavimas į Rusiją bei Baltarusiją gali tapti verbavimo priežastimi. Jei visgi neišeina išvengti kelionių į tas šalis, A. Vernickaitė pataria nuvykus nepažeidinėti įstatymų ir nepakliūti į kompromituojančias situacijas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Rusija paskutiniais metais verbuoja bet ką, ką gali užverbuoti ir tik po to yra sprendžiama, kur užverbuotas asmuo gali būti panaudotas.

„Priešiškų valstybių žvalgybos apie žmogų pradeda rinkti informaciją tuomet, kai yra teikiami duomenys vizai gauti ir, žinoma, visas tas pėdsakas, kurį mes paliekame viešoje erdvėje yra informacija, kurią galima surasti, todėl reikia elgtis labai atsakingai. Priešiškų valstybių tarnybos nesirenka tik tų asmenų, kurie užima aukštas pareigas arba turi priėjimą prie slaptos informacijos, prie valstybinių paslapčių, kiekvienas iš mūsų gali tapti taikiniu. Rusija paskutiniais metais verbuoja bet ką, ką gali užverbuoti, ir tik po to yra sprendžiama, kur užverbuotas asmuo gali būti panaudotas, pavyzdžiui, vizualinei medžiagai rinkti, propagandai skleisti, tarpininko funkciją atlikti, ne viešą informaciją rinkti. Reikia žinoti, kad kiekvienas iš mūsų, kuris keliauja į tas šalis, gali tapti taikiniu. Jei šiuo metu nėra būtinybės vykti į Rusiją ir Baltarusiją, tai reikėtų susilaikyti nuo tų kelionių. Jeigu visgi vykstate, turėkite visus dokumentus, prašydami vizų pateikite teisingą informaciją, nuvykę į tas šalis nepažeidinėkite įstatymų, nepakliūkite į situacijas, kurias pasitelkus jus būtų galima šantažuoti ir kompromituoti“, – teigė VSD atstovė.

Lietuvoje skaičiuojami šimtai atvejų, kuomet užsienio žvalgyba bandė užverbuoti tam tikrus asmenis.

„2020 metais buvo nustatyta daugiau nei 200 asmenų, kurie turėjo kontaktą su priešiškų valstybių tarnybomis ir kai kurie kontaktai buvo jau peraugantys į bandymą verbuoti, tai tam buvo užkirsti keliai. Pernai dėl pandemijos suvaržymų, kadangi mažiau keliavome, šių atvejų yra mažiau, bet tai tikrai nėra vienas ar du atvejai“, – teigė V. Vernickaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių