Filme „Džekas milžinų nugalėtojas“ - vaikystės siaubai, tapę realybe

Festivalyje „Kino pavasaris“ parodyta tiek puikių filmų, kad po šios gurmaniškos puotos kino naujienos gali atrodyti kaip įprasti patiekalai iš tradicinio valgiaraščio.

Adaptuojami žinomi siužetai
Kino pasakų kūrėjams darosi vis sunkiau sugalvoti dar negirdėtą istoriją, todėl naujiems filmams tenka adaptuoti jau žinomus siužetus.
Pavyzdžių apstu, pakanka atidžiau įsiskaityti į naujausių filmų pavadinimus ir taps aišku, iš kokios klasikinės pasakos į dabar rodomą filmą „Ozas: didingas ir galingas“ (2013 m., rež. Samas Raimi) atkeliavo stebuklingi personažai bei jų nuotykiai. Jau iš pirmų naujausios stebuklinės kino pasakos „Džekas milžinų nugalėtojas“ kadrų tampa aišku, kad autoriams tikrai žinoma istorija apie Džeką ir stebuklingas pupas. Su šia pasaka viso pasaulio vaikai susipažįsta tada, kai dar neišmoko skaityti, bet gali vartyti gražiai iliustruotas knygeles. Suprasdami tai, filmo „Džekas milžinų nugalėtojas“ autoriai skuba nuraminti žiūrovus tokiu reklaminiu šūkiu: „Jeigu jums pasirodys, kad jau žinote šią istoriją, vadinasi, jūs visai nepažįstate Džeko.“

Seku seku pasaką
Kartą vienuoliai nusprendė susirasti Dievą. Kai jie pagaliau pasiekė savo tikslą, dangaus valdovas įteikė piligrimams kelias stebuklingas pupas. Iš jų greitai iki pat dangaus išaugo medžiai, ir jų kamienais apsidžiaugę vienuoliai iškeliavo į dausas, tikėdamiesi tokiu būdu patekti į rojų. Tačiau dangiškose platybėse nekviestus svečius pasitiko milžiniškos pabaisos, nubloškė vienuolius į žemę ir patys ten nusileido, kad žmones paverstų vergais. Gal taip ir būtų atsitikę, bet dėl karaliaus Eriko sumanumo pavyko nudobti pabaisų vadą ir iš jo širdies nukaldinti stebuklingą karūną. Ši relikvija sustabdė piktadarius, ir blogis buvo nugalėtas.
Tokią pasaką berniukui Džekui iš knygos paskaitė tėtis fermeris. O karališkuosiuose rūmuose gyvenančiai mergaitei Izabelei taip pat patinka istorijos apie karalių Eriką. Nenuostabu – juk jos gyslomis teka karališkas kraujas ir ji yra tikrų tikriausia princesė.

Legenda atgimsta
Po šio prologo prasideda dar viena pasaka, kurioje jau užaugę Džekas (aktorius Nicholas Houltas) ir Izabelė (aktorė Eleanor Tomlinson), praėjus dešimčiai metų, susitinka turgaus aikštėje. Apie nuotykius svajojantis vaikinas netyčia atveria kelią į pabaisų pasaulį. Trapi taika sugriūva ir prikelia iš nebūties tarp milžinų bei žmonių senovėje virusį nuožmų karą, kuriame jaunoji princesė Izabelė taps blogio jėgų įkaite.
Dabar svarbiais filmo herojais tampa karaliaus Bromverlo (aktorius Ianas McShane’as) karvedys Elmontas ir valdovo patarėjas Roderikas. Aktorius Ewanas McGregoras patikimai jaučiasi karališkosios sargybos viršininko narsuolio Elmonto kailyje. Panašius personažus jam teko vaidinti ne kartą. Jo kolegai Stanley Tucci taip pat akivaizdžiai patinka persikūnyti į gudruolį Roderiką, kuriame politikams būdinga klasta ir veidmainiškumas natūraliai dera su svarbiausiu jo ginklu – šmaikščiu liežuviu. Su princese sužadėtas Roderikas nepasitenkina vien perspektyva tapti būsimuoju žmonių karaliumi. Jis slapta svajoja būti kur kas galingesniu valdovu.
Aišku, kad Džekui bus suteikta ne viena gera proga pasireikšti. Bet kaip tik čia ir prasideda nesunkiai prognozuojami įvykiai, turintys iliustruoti paprastą teiginį „Viskas, kuo mus gąsdino vaikystėje, pasirodė esą tiesa“.
Bet jeigu per seansą pavyktų pamiršti visus matytus nuotykių filmus ir pažadinti savyje mažą vaiką, malonumas garantuotas.

„Džekas milžinų nugalėtojas“ („Jack the Giant Killer“) ***
Fantastinė pasaka. JAV, 2012 m. Rež. Bryanas Singeris. Vaidina E.McGregoras, S.Tucci, N.Houltas, I.McShane’as, Billas Nighy, Warwickas Davisas, Eddie Marsanas.
veiksmas 2
humoras 1
įtampa 2
erotika 0
siaubas 2
Nuo 2013 04 05
Trukmė 114 min.
N-7



NAUJAUSI KOMENTARAI

julius

julius portretas
sis filmas ira idomus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių