Seimas linkęs sudaryti galimybę skirti A. Stulginskio žvaigždę ir po mirties

Parlamentas po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, numatančioms galimybę Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – skirti ir po mirties. Tokiu atveju šį apdovanojimą atsiimtų mirusio šeimos nariai ir artimiausi giminaičiai.

 

 Antradienį tai siūlančias parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotas Seimo apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės įstatymo pataisas po svarstymo palaikė 114 Seimo narių, niekas nebuvo prieš, susilaikė 1 parlamentaras.

Įstatymo pataisų dar laukia galutinė – priėmimo stadija.

Seimo Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus pasiūlė projektą papildyti nauja sąlyga, kad apdovanojimas po mirties galėtų būti įteiktas tik tais atvejais, kai kandidatūra buvo pateikta komisijai jam esant gyvam.

Kaip jau skelbta, įstatymo pataisos dėl galimybės apdovanoti Aleksandro Stulginskio žvaigžde po mirties buvo inicijuotos po žinios apie sovietmečio disidentės, Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos bendradarbės, vienuolės Felicijos Nijolės Sadūnaitės mirtį.

„Seimo Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijai buvo pateikta F. N. Sadūnaitės kandidatūra jai esant gyvai. Taip pat būtina įvertinti ir tai, kad nutarimo projektas dėl apdovanojimo paskyrimo buvo pateiktas Seimui, kai kandidatė buvo gyva“, – sakė A. Vinkus.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad visi Seimo įsteigti apdovanojimai – Laisvės premija, Gabrielės Petkevičaitė-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“, Valstybės Nepriklausomybės stipendija negali būti skiriami asmeniui po mirties.

A. Vinkaus teigimu, galimi atvejai, kai apdovanojimas skiriamas po mirties, bet laureato šeimos nariai ir artimiausi giminaičiai taip pat yra mirę.

„Tai lemtų keblios situacijos susidarymą – pagal įstatymą nebūtų kam įteikti apdovanojimo“, – pateikdamas savo pasiūlymą sakė A. Vinkus.

Jei šeimos nariai ir artimieji giminaičiai yra mirę, apdovanojimas, anot A. Vinkaus, gali būti įteiktas fiziniam ar juridiniam asmeniui, kuris rūpinasi asmens, kuriam skirtas apdovanojimas po mirties, viso gyvenimo nuopelnų ir atminimo įamžinimu.

Tokiu atveju sprendimą, kam bus įteiktas apdovanojimas, priimtų Seimo valdyba.

Šiuo metu Seimo apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės įstatyme nustatyta, kad apdovanojimas negali būti skiriamas mirusiam asmeniui, taip pat likviduotam, reorganizuotam juridiniam asmeniui ar juridiniam asmeniui, kuriam yra iškelta bankroto byla.

ELTA primena, kad balandžio 9 d. parlamentarai po svarstymo pritarė Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – skirti ilgametei Seimo narei, buvusiai parlamento vadovei Irenai Degutienei ir kovo pabaigoje mirusiai sovietmečio disidentei, vienuolei F. N. Sadūnaitei.

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas įsteigė Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ųjų metinių proga, siekdamas pagerbti iškilią Aleksandro Stulginskio asmenybę.

Šiuo Seimo apdovanojimu siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus bei indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

2022 m. pirmaisiais Aleksandro Stulginskio žvaigždės laureatais tapo prezidentas Valdas Adamkus ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) senatorius Ričardas Džozefas Durbinas.

2023 metais Aleksandro Stulginskio žvaigžde buvo apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kretingos

Kretingos portretas
išsiilgo ............... pradėjo nuo žvaigždžių segiojimo rinkimams artėjant - gal prisimins

stai

stai portretas
ir pasirode ateiviai seime

Anonimas

Anonimas portretas
ČEBURAŠKA KLOUNAS PRAGYDO...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių