I. Šimonytė: EK pirmininkė pirmiausia nori turėti komisijos sudėtį, tada dalyti portfelius

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) su šalimis narėmis nesikalba dėl jų atstovų būsimoje komisijoje atsakomybės portfelių, o pirmiausia nori užsitvirtinti paties kabineto sudėtį.

Taip ji kalbėjo prezidentui Gitanui Nausėdai Lietuvą raginant derėtis dėl su ekonomika susijusio eurokomisaro posto.

„Ji (pirmininkė – BNS) pirmiausia norėtų užsitvirtinti pačią Europos Komisijos sudėtį, tai yra žmones, kurie bus jos komisijos nariai, ir tuomet jau bus priimami sprendimai atitinkamai atsižvelgiant į žmonių duomenis, į jų patirtis, į jų kompetencijas, regioninius balansus (...), kokios atsakomybės galėtų tie žmonės imtis“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Ji su U. von der Leyen praėjusią savaitę aptarė eurokomisaro skyrimo procesą.

I. Šimonytė dar kartą teigė eurokomisaro klausimo su prezidentu neaptarusi per susitikimą trečiadienį, kai diskutuota dėl Ministrų kabineto.

Pasak premjerės, sutarti dėl Vyriausybės sudėties po įgaliojimų grąžinimo pagal prezidento dekretą laiko yra iki kitos savaitės pradžios, o įvardyti kandidatus į Europos Komisiją Lietuva turėtų iki rugpjūčio 19 dienos, kai U. von der Leyen grįš iš atostogų.

„Manau, kad bet kuriuo atveju per šitas dvi savaites kažkaip tuos sprendimus priimsime“, – sakė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad tai neturės būti oficialus kandidatų į EK patvirtinimas tarp Lietuvos institucijų – pradžioje pakaks juos įvardyti, sulaukti U. von der Leyen paramos kuriai nors iš pavardžių ir tik po to ją tvirtinti Vyriausybėje, Prezidentūroje ir Seime.

Pasak I. Šimonytės, formalus kandidatūros tvirtinimas galėtų vykti rugsėjį.

Antrai kadencijai paskirta Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) praėjusią savaitę kreipėsi į šalis nares, prašydama pateikti po du kandidatus užimti eurokomisaro pareigas – vyrą ir moterį.

Valdantieji konservatoriai teigia, kad geriausias kandidatas į Europos Komisiją yra užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, labiau sietas su užsienio politikos portfeliu. Pats G. Landsbergis savo galimybių dirbti komisijoje nekomentuoja.

Prezidentūra yra teigusi, jog mato geresnių kandidatų. Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pareiškė, kad svarstymai apie G. Landsbergį jam atsibodo, o Lietuvai „atsiveria galimybės kalbėtis su Europos Komisijos prezidente dėl ekonominių portfelių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių