VRK: P. Gražulis papirkinėjo rinkėjus

Žadėdamas rinkėjams atiduoti pusę europarlamentaro algos, Petras Gražulis papirkinėjo rinkėjus, nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Tokį nutarimą VRK patvirtino ketvirtadienį vykusio posėdžio metu. 7 komisijos nariai palaikė tokį sprendimą, pora pasisakė prieš, dar du VRK atstovai susilaikė.

Komisijos vertinimu, kandidatuodamas į Europos Parlamentą (EP), Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) pirmininkas pažeidė Rinkimų kodekse numatytą draudimą papirkti rinkėjus.

Tyrimas dėl P. Gražulio pradėtas birželio 27 d. – po to, kai VRK gavo du pranešimus dėl P. Gražulio galimo rinkėjų papirkinėjimo. Politikas rinkėjams žadėjo atiduoti 50 proc. savo europarlamentaro atlyginimo, jeigu bus išrinktas į EP. Tokį pažadą P. Gražulis deklaravo portalo 15min.lt organizuotų debatų metu Vilniaus rotušėje, savo „Facebook“ paskyroje publikuotuose įrašuose bei laikraštyje „Plungė“ skelbtoje politinėje reklamoje.

Pats politikas, teikdamas paaiškinimus VRK, nurodė, kad jo pasisakymai ir pažadai nebuvo skirti skatinti rinkėjus balsuoti už jį mainais į materialinę naudą. P. Gražulis nurodė, kad tokiais pareiškimais siekė atkreipti dėmesį į socialinės atsakomybės svarbą ir parodyti, „kaip kandidatas gali prisidėti prie visuomenės gerovės nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų“.

Visgi, Rinkimų kodeksas draudžia tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlygiu. Taip pat neleistina žadėti rinkėjams kokia nors forma po rinkimų atsilyginti. Atlikto tyrimo pažymoje taip pat kritiškai įvertinami ir paties P. Gražulio paaiškinimai, mat politikas, jau patekęs į EP, kartojo savo pažadą, patikindamas, jog atiduos pusę gaunamos algos.

P. Gražulis stebisi VRK pozicija: kodėl jūs manęs nesvarstėte anksčiau

Ketvirtadienį posėdyje pasisakė ir pats P. Gražulis. Jis nesutiko su VRK vertinimu ir tikino, jog žadėdamas atiduoti pusę algos jis elgėsi socialiai atsakingai.

„Manau, kad dalintis yra sveikintinas dalykas“, – VRK nariams teigė P. Gražulis.

Anot jo, jeigu jo pažadai rinkėjams yra laikytini papirkinėjimu, tuomet, P. Gražulio nuomone, visų partijų programose įvardijami darbai taip pat gali būti matomi kaip siekis papirkti rinkėjus.

„Sekant jūsų logiką, pasirodo, partijos, kurios rašo savo programose, kad didinsime atlyginimą, didinsime pensijas, mažinsime mokesčius – jos papirkinėja žmones. Nuo šiol nebus galima rašyti tokių dalykų programoje. Reikės būtinai rašyti „mažinsime pensiją, mažinsime atlyginimus, didinsime mokesčius“ – tai nebus papirkimas“, – ironizavo jis.

Aiškindamas savo poziciją, P. Gražulis taip pat pabrėžė neturintis „aiškiaregystės dovanos“, todėl nežino, kurie rinkėjai savo balsą atidavė konkrečiai už jį ar jo vadovaujamą politinę jėgą.

„Aš nežinau, kurie rinkėjai už mane balsuoja ir kurie nebalsuoja. Ir aš nepasakiau, kad tiems, kurie už mane balsuos, (atiduosiu 50 proc. atlyginimo – ELTA). Bet bus sudaryta valdyba ir komisija, (…) ir jie matys, koks žmogus, ar įstaiga, ar organizacija – kad reikalinga parama. Jie ir nuspręs. Ir niekas neklaus, ar iš viso dalyvavai balsavimuose, ar tu balsavai už Gražulį. Niekas to neklaus“, – teisinosi europarlamentaras.

Apskritai, neslėpė P. Gražulis, VRK pozicija jam atrodo keista.

„Kodėl jūs manęs anksčiau nesvarstėte? Aš žmonėms žadėdavau daug daugiau – pasimelsti už juos, jeigu už mane gerai balsuos. Žadėjau gerą sveikatą ir net pažadu amžiną gyvenimą, kad už mane balsuotų. Tai man toks dalykas kelia juoką, bet jūsų sprendimas mane džiugina – žinau, kad mane nuteisite ir nubausite. (…) Ačiū jums ir jūs mano populiarumą nubausdami padidinsite“, – apibendrino jis.

ELTA primena, kad birželio 9 d. vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) sulaukė 5,34 proc. rinkėjų balsų. Partija iškovojo vieną mandatą europarlamente, kuris teko politinės jėgos pirmininkui, buvusiam Seimo nariui Petrui Gražuliui.

Politikas prisijungė prie kraštutinių dešiniųjų frakcijos „Suverenių tautų Europa“, dirba Teisės reikalų komitete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvoje tik viena nuomonė, viena partija

Lietuvoje tik viena nuomonė, viena partija portretas
sutvarkys tą Gražulį, nes jis labai trukdo visiems tautos gelbėtojams

Klausimas VRK

Klausimas VRK portretas
Kaip PIS'as surinko 20000 per diena?

cha..... o Grazulis spres ar VRK papirkinejo zmones

cha..... o Grazulis spres ar VRK papirkinejo zmones portretas
ar klastojo rinkeju parasus be jokiu papirkinejimu ....o tik pagal konservatliberastu ir LGBTQ istu is Laisves partijos uzsakyma ....bent jau 90% laisves partijos rinkeju balsu ---yra VRK falsifikatas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių