„Laisviečiai“ dėl eurokomisaro skyrimo šaukia koalicinę tarybą

  • Teksto dydis:

Laisvės partija šaukia koalicinę tarybą dėl Lietuvos kandidato į Europos Komisiją (EK).

Tai BNS antradienį patvirtino „laisviečių“ lyderės Aušrinės Armonaitės atstovė spaudai Aurelija Karaliūtė-Kamičaitė.

Tuo metu pati A. Armonaitė feisbuke rašė, kad Laisvės partijos valdyba kviečia koalicinę tarybą eurokomisaro skyrimo klausimą spręsti „dar vasarą, nelaukiant rudens“.

„Laikas garsiai pasakyti, kad Lietuva dėl sunkiai suvokiamų priežasčių atsidūrė eurokomisaro pasirinkimo krizėje ir šansas turėti gerą portfelį slysta iš rankų“, – rašė A. Armonaitė.

Anot jos, Laisvės partija siūlo kandidatūros į EK ieškoti ne tik tarp politikų, bet ir tarp moterų visuomenės lyderių.

„Trys iš eilės EK nariai iš Lietuvos buvo vyrai, gal jau metas rinktis moterį?“ – rašė A. Armonaitė.

„Laisviečių“ lyderė tarp galimų kandidačių įvardijo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) vadovę Margaritą Šešelgytę, advokatę Dovilę Burgienę, NASDAQ vadovę Armintą Saladžienę, mokslininkę Urtę Neniškytę, „Vinted“ įkūrėją Mildą Mitkutę, Europos Sąjungos ambasadorę Jungtinėse Valstijose Jovitą Neliupšienę, buvusią prekybos tinklo „Maxima“ generalinė direktorę Kristiną Meidę, buvusią „Swedbak“ vadovę Dovilę Grigienę, „Telia“ vadovę Giedrė Kaminskaitė-Salters ir prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Žiniasklaida ir konservatoriai pagrindiniu Lietuvos kandidatu į eurokomisarus įvardija užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, jis sietas su plėtros eurokomisaro portfeliu.

Prezidentas yra teigęs, kad Lietuva turėtų orientuotis į ekonomikos, o ne užsienio politikos sritį kuruojantį eurokomisaro portfelį. Jo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas yra užsiminęs, kad premjerė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė galėtų pretenduoti į EK narius.

Žiniasklaidoje taip pat minėta Vyriausybės kanclerės Giedrės Balčytytės kandidatūra.

U. von der Leyen yra iškėlusi lūkestį, kad valstybės narės pasiūlytų vyro ir moters pavardę, anot I. Šimonytės, dėl to bus diskutuojama.

Po vasaros pertraukos Briuselyje numatyti kandidatų klausymai atitinkamos srities EP komitetuose.

Tuomet EP plenarinėje sesijoje balsuos dėl visos Europos Komisijos sudėties patvirtinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių