V. Zelenskis atvyko tartis dėl Ukrainos narystės sąlygų NATO: norime viską suprasti vienodai

Ukraina su partneriais Vilniuje kalbės apie sąlygas šaliai patekti į NATO, pareiškė šios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis, trečiadienį atvykęs į Aljanso viršūnių susitikimą.

„Norime viską suprasti vienodai. Šiandien girdime, jog gausime šį kvietimą (į NATO – BNS), kai saugumo garantijos leis, tad norime tai aptarti su partneriais“, – prieš susitikimą žurnalistams sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, taip pat bus kalbamasi apie karinę paramą nuo Rusijos agresijos besiginančiai šaliai bei saugumo garantijas Ukrainai iki jos narystės.

„Kalbėsiu ir kovosiu už saugumo garantijas Ukrainai kelyje į NATO“, – sakė šalies lyderis.

Antradienį NATO lyderiai sutarė, jog kvietimas Ukrainai stoti į NATO bus įteiktas, kai dėl to sutars bloko valstybės ir šalis įvykdys keliamas sąlygas.

Kalbėsiu ir kovosiu už saugumo garantijas Ukrainai kelyje į NATO.

Ši formuluotė gimė po intensyvių derybų Aljanso viduje, tačiau kol kas neaišku, kaip į tokią narystės perspektyvą reaguos pati Ukraina, reikalavusi aiškaus signalo dėl įstojimo į NATO po karo.

Taip pat nuspręsta atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP) vykdymo, įsteigti Aljanso ir Ukrainos tarybą bei patvirtintas ilgalaikės paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms planas.

NATO ir Ukrainos taryba trečiadienį rinksis į pirmąjį posėdį, jame dalyvaus NATO valstybių narių vadovai ir Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis taip pat dalyvaus virtinėje dvišalių susitikimų su bloko šalių vadovais, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną).


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisNATO viršūnių susitikimasUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių