A. Veryga: neturiu ambicijų susituokti su politika (interviu)

– Vyriausybės programoje numatyta, kad odontologinės paslaugos vaikams ir senjorams bus teikiamos nemokamai, kad bus skiriama daugiau lėšų ir dėmesio tiems žmonėms, kurių priežiūrai būtinos specialios priemonės. Iš kur šiems tikslams imsite lėšų?

– Pirmiausia reikėtų revizuoti lėšas, skiriamas sveikatos apsaugai. Pasižiūrėti, ar jos, kaip minėjau, naudojamos racionaliai. Kita vertus, mane ištiko šokas, kai sužinojau, kad  net 86 proc. europinių fondų lėšų, skirtų sveikatos apsaugai, iki šiol nesuplanuota. Pasirodo, sveikatos apsauga pagal europinių lėšų suplanavimą – paskutinėje vietoje!

– Kas dėl to kaltas?

– O kas dabar galėtų atsakyti? Kažkas, matyt, kaltas. Pirmiausia atsakymų reikėtų ieškoti ministerijoje. Kiek žinau, dar yra laiko suplanuoti, kaip panaudoti europines lėšas, todėl ir šioje srityje bus nemažai darbo.

– Ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ne kartą kalbėjo, ir vyriausybės programoje numatyta  plačiai imtis ligų prevencijos. Koks jūsų požiūris šiuo klausimu?

Pasiūlymą šaldyti embrionus, bet jų nenaikinti, vertinu kaip pasiektą kompromisą. Reikia ieškoti sutarimų. Negi nuolatos pyksimės.

– Manau, kad būtina pradėti realias investicijas į sveikatos išsaugojimą, nes medicina tobulėja labai greitai, jos technologijos labai brangios, o žmonės nori moderniausio gydymo ir geriausių vaistų. Todėl, jeigu nepradėsim rimtai sveikatinti žmonių, mus naujausios medicinos technologijos tiesiog „uždusins“. Visus sveikatos rizikos veiksnius privalome stabdyti nedelsiant.

Kai ką galima būtų padaryti greitai. Kai, pavyzdžiui, per finansinį sunkmetį buvo sumažėjęs alkoholio vartojimas, mirčių, susijusių su alkoholio sukeltomis ligomis, buvo sumažėję 30 proc.

– Kalbate apie šiuolaikines medicinos technologijas. Kaip tuomet vertinate kilusį skandalą dėl pagalbinio apvaisinimo priemonių?

– Mano galva, abi šios diskusijos pusės turi tą patį tikslą – gerbti ir saugoti gyvybę bei padėti nevaisingoms šeimoms susilaukti vaikų. Deja, diskusija apie tai buvo pradėta ne taip, kaip ją derėjo pradėti. Tai geras pavyzdys, kaip nereikėtų elgtis, kad neatsirastų galimybių spekuliuoti skaudžiais klausimais. Ne muštis reikėtų, o kalbėtis.

– Panašu, kad jums tarp tų mušeikų teks pabūti arbitru.

– To nebijau. Manau, kad reikėtų kalbėtis, neapeinant nei medicinos mokslinių pasiekimų, nei moralinio požiūrio į pradėtą gyvybę.

– Ką jūs galvojate apie embrionų šaldymą?

– Pasiūlymą šaldyti embrionus, bet jų nenaikinti, vertinu kaip pasiektą kompromisą. Reikia ieškoti sutarimų. Negi nuolatos pyksimės?

– Kaip susiformavo jūsų sveiko gyvenimo būdo filosofija? Paveldėjote iš šeimos ar tai – jūsų paties pasiekimas?

– Nieko specialiai nedariau. Tokia mano pasaulėžiūra. Turėjau gerus mokytojus. Bet tarp jų buvo įvairių žmonių, gyvenančių ne  vienu nediskutuotinu požiūriu į daugybę gyvenimo dalykų. Aš esu psichiatras. Mano darbas – priimti ir suprasti žmones visokius, o į gyvenimą žvelgti plačiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkejas

rinkejas portretas
Pagaliau i Seimo atėjo žmogus, kuriam rūpi žmonių sveikata.Kodel mane kaimynas turi nuodyti dūmais, jai jis seštadieni rūko per diena po 15 kartų.Kodel man nuotaiką turi gadinti girti kaimynai, pas kuriuos baliai ir karnavalai nesibaigia jau 10 metu. Žmones jie geria diena is dienos, o už buta negali susimoketi. Pagaliau turime ASeimo nari, kuriam rupi šios temos, o jai dar tvarka padarys Sveikatos sistemoje, tuomet sis zmogus bus tikru žmogumi, kuris padaro viska ka pažada rinkejams.

Panemunės rinkėjai

 Panemunės rinkėjai  portretas
Pagaliau i Seimą atėjo ilgai ilgai lauktas žmogus. Žmogus protingas, inteligentiškas, labai maloniai bendraujantis, ramaus būdo.Seniai tokių Seimo narių neturėjome, kurir taip noriai nori išgyvendinti alkoholizmo problemą Lietuvoje ir kaimuose. Juk kiekviena diena informuojama, žuvo, sugedė, nusižudė, o kaltas -alkoholis. Tik jam rūpi ši problema,tik jis vienas žmogus deda viltis, kad padetis turi pasikeisti pamažu. Dėkojame mes jam už jo ryžtinguma ir sąžiningumą,Linkime jam buti ištvermingam kovojant su alkoholizmo apraška mūsų valstybėjė ir kovoti iki galo. Mes palaikome profesoriaus idejas ir laukiame rezultatų.

ZALGRYBYS

ZALGRYBYS portretas
IS SNUKIO MATOSI PAGERES GERAI))))))))))
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių