Dainomis prieš mokesčius

Jei Mahometas neateina pas kalną, tai kalnas ateis pas jį. Valdžiai neįsiklausant į kūrybinį darbą dirbančių žmonių prašymus, prie Seimo rūmų vakar surengtas koncertas-akcija "Mūsų nebereikia?!"

Pasirašė peticiją

"Čia – ne koncertas, čia – akcija atkreipti dėmesį, per kurią menininkai darys tai, ką moka geriausiai – dainuos. Atlikėjai kalbės kūrėjų vardu ir ragins valdžią, kad ji įsiklausytų į žmonių lūkesčius, o ne priimtų jų gyvenimą žlugdančius sprendimus", – prie Seimo susirinkusiems žiniasklaidos ir pramogų verslo atstovams, saujelei smalsuolių ir politikų pradėdamas renginį sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Pasak akcijos iniciatorių, siūlymai papildomai apmokestinti autorinius honorarus ir padidinti PVM tarifą kultūros sektoriui reiškia, jog šiuo metu jau prasidėjęs sunkmetis kūrybos žmonėms gali priversti jus mesti savo kūrybinę veiklą ir ieškotis duonos kitur. Labiausiai dėl tokios politikos gali nukentėti jauni kūrėjai, atlikėjai, kurie ir taip gauna nedidelius honorarus ir savo kūryba dar tik skinasi kelią.

Dirbantys kūrybinį darbą per koncertą buvo raginami pasirašyti peticiją, kuri bus įteikta Seimui – kiekvienam Seimo nariui asmeniškai.

Kritikavo žvaigždės

"Autorinių honorarų sistema piktnaudžiauja dalis verslo struktūrų ar asmenų ir dėl to šalies biudžetas netenka nemažos dalies pajamų. Tačiau tiktai iš kūrybinės veiklos gyvenantys žmonės mažėjant visuomenės susidomėjimui kultūra per krizę neturi jokios alternatyvos ir galimybės jau nuo sausio mokėti papildomus mokesčius", – teigė akcijos organizatoriai viešoji įmonė "Neomuzika".

Šalia įstatymų šventovės koncertavo ir valdžią kritikavo žinomi Lietuvos atlikėjai: NEO, Rūta Ščiogolevaitė, Alanas Chošnau, Vaidas Baumila, Vytautas Juozapaitis, Vudis, "Skamp", "Delfinai", "69 danguje", Gediminas Varna-Tiškevičius, Žilvinas Žvagulis, Irena Starošaitė, Eglė Jurgaitytė, Simona, Gabrielė, Ruslanas Kirilkinas, Soliaris, YVA ir kiti.

B.Brazdžionis – poetė

Pasisakė ne tik pramogų pasaulio žvaigždės ir žvaigždutės. "Vakar kalbėdamas prezidentūroje Andrius Kubilius pacitavo "garsią poetę" – "aš dar gyva". Kadangi esu literatūros kritikas, tai susiradau tuos žodžius. Ta "garsi poetė", pasirodo, yra ne kas kitas, o Bernardas Brazdžionis," – susirinkusiesiems valdžios neišprusimą pabrėžė Valentinas Sventickas, buvęs Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas.

Valdžios trumparegiškumą pabrėžė ir kiti žinomi atlikėjai. Andrius Mamontovas teigė, kad siekiai visus suvienodinti, sulyginti pagal vieną štampą, primena neseniai pasibaigusią epochą. Pasak jo, daugiausia dėl didinamų mokesčių nukentėtų tikrai gabūs žmonės, gaunantys mažus honorarus ir žengiantys pirmuosius žingsnius kūryboje, o pigios kultūros tai beveik nepaliestų. "Jei mums norima padidinti mokesčius, būtų logiška, jei atsirastų kokia nors kultūrą remianti programa, nes nė vienas be rėmėjų neišgyvename. Net ir tie, kurie atrodo populiarūs ir žinomi", – šnekėjo A.Mamontovas.

"Girdim ir skalambijam"

Likimo ironija – Seimui, besiruošiančiam nuskriausti menininkus, šiuo metu vadovauja pramogų pasaulio rykliu tituluotas Arūnas Valinskas. Ar jo vedama "prisikėlėlių" partija jau pamiršo savo šaknis? "Viską matom, viską girdim, kiek galima, apginam. Patikėkite manim, girdim, svarstom, nemiegam – patys matote, darbotvarkė šiandien iki 2 val. nakties. Kiek galim, skalambijam. Nėra taip, kad tik sėdim ir pozuojam žurnalistams", – rūpestį kūrybininkais įrodinėjo į protesto akciją trumpam užklydusi A.Valinsko bendražygė Seimo narė Asta Baukutė. "Aš čia visų pirma kaip žmogus atėjau", – paklausta, kurią pusę dabar atstovauja, teigė politikuojanti aktorė.

Seimo sprendimus gynė ir kita Tautos prisikėlimo partijos narė – I.Starošaitė. Protestuoti prieš valdžią atvykusi dainininkė teigė, kad vadovaudamas Seimui A.Valinskas kūrybininkams padėti negali dėl aplinkos.

Ž.Žvagulis taip pat teisino partijos kolegas ir kaltino koalicijos partnerius. "Ne jie vieni ten viską sukėlė. Matyt, jie ten bejėgiai yra. Nesakau, kad nereikia susiveržti diržų, bet kraupu, kai tai daroma skriaudžiant muzikantus ir kūrybinius darbuotojus. Viskas kartu – didesni mokesčiai už bilietus, "Sodra", visas paketas "žiauriai" per autorines kerta. Bet kažkaip gyventi reikės – vakarais dainuosim, rytais gatves šluosim", – "Permainų" koalicijos darbo pasekmes numatė A.Valinsko bendražygis.

"Dažniausiai būna taip – kolegos tolimiausiais žmonėmis tampa", – ironizavo vienas akcijos organizatorių Raigardas Tautkus. Jis sakė tikintis, kad pavyks susikalbėti su valdžia ir pasiekti palankesnių sąlygų Lietuvos menininkams.


"Sodros" biudžetas priimtas

Seimas vakar neišgirdo protestuotojų ir ypatingos skubos tvarka priėmė kitų metų "Sodros" biudžetą, numatantį, kad nuo 2009-ųjų "Sodrai" mokesčius mokės sportininkai, ūkininkai ir dirbantys pagal autorines sutartis.

Už "Sodros" biudžetą balsavo 66 Seimo nariai, prieš – 2, o susilaikė 3 parlamentarai.

Įmokas "Sodrai" nuo kitų metų pradės mokėti autoriai, ūkininkai ir sportininkai.

Nuo autoriaus atlyginimo darbdavys už darbuotoją "Sodrai" kitąmet turėtų pervesti 7 proc. įmoką pensijų, ligos ir motinystės, nedarbo bei nelaimingų atsitikimų darbe socialiniam draudimui ir 3 proc. sveikatos draudimo įmoką.

Pats darbuotojas dar turės sumokėti 1 proc. dydžio pensijų įmoką ir 6 proc. sveikatos draudimą, kuris bus dalis 21 proc. pajamų mokesčio. Po 7 proc. pajamų dydžio įmoką "Sodrai" ir po 3 proc. sveikatos draudimui turės pervesti ir sportininkų bei atlikėjų darbdaviai. Ūkininkams nustatyta 8 proc. įmoka.

"Sodros" biudžete numatyta, kad kitais metais pajamos planuojamos tokios pačios kaip ir išlaidos – po 14,05 mlrd. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Apsaugok Viešpatie nuo tokių "mianinykų" kaip Žvagulis, Yva, Starošaitė, realybės šou marionečių, mekenančių pagal fonogramą. Tokių jūsų tikrai nereikia. Amen. Beje, palikit vaikus ramybėje. Dešimtmečių įtraukimas į savo nešvarias akcijas garbės tikrai nedaro.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių