Ne visi sužavėti siūlymu informuoti apie žmonių psichikos sutrikimus: tai būtų visiška nesąmonė

  • Teksto dydis:

Gruodžio viduryje, kai Vilniaus rajone policininkas nušovė jį ir medikus užpuolusią moterį, kilo klausimų, ką buvo galima daryti kitaip. Viešai skelbta, kad moteris sirgo psichikos liga. Šiuo metu policininkas jau grįžęs į darbą – atliekamas tarnybinis patikrinimas. Ikiteisminį tyrimą yra perėmusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). 

„Šiuo metu įtarimai nėra niekam pareikšti“, – komentare nurodė STT.

Kaip įvairiose situacijose geriau informuoti policiją apie asmenis, turinčius psichikos sveikatos sutrikimų, trečiadienį aptarė du ministrai.

„Preliminariais skaičiavimais, su didesniais ar mažesniais poreikiais šitoje srityje turime apie 300 tūkstančių žmonių“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pirmiausia aptartos informacinės sistemos.

„Tai, kad e.sveikatos veikimas ir policijos tam tikros informacinės sistemos galėtų veikti tarpusavyje geriau“, – šnekėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Šiuo metu policija prieigos prie e.sveikatos neturi.

„Galime pasiklausti visuomet, kai kuri informacija yra tiesiog registruose. Dažni atvejai, kai pareigūnai žino tą adresą, kur vyksta“, – nurodė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Marius Draudvila.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Tačiau, kai vykstama nežinia, kur, kokią informaciją turėtų ir galėtų žinoti pareigūnai?

„Nėra čia vienareikšmio atsakymo. Turime užtikrinti duomenų apsaugos ir žmogaus teisių klausimus. Tai esame sutarę, kad tikrai peržiūrėsime vidines tvarkas, vidinius algoritmus“, – tvirtino sveikatos apsaugos ministras.

„Kad policininkai žinotų tokią informaciją, tokius jautrius duomenis, tai būtų visiška nesąmonė. Atleiskite už tokį pasakymą“, – teigė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius.

Anot ministerijos, dar šiais metais e.sveikatoje atsiras ir papildoma posistemė, kuri bus skirta tik psichikos ligoms.

Kad policininkai žinotų tokią informaciją, tokius jautrius duomenis, tai būtų visiška nesąmonė. Atleiskite už tokį pasakymą.

„Diagnozės žinojimas mums nesvarbu. Tai yra žinia, kad situacija gali būti nestandartinė“, – sakė M. Draudvila.

„Jie turi būti prieinami tik išskirtiniais atvejais ir tik tiems žmonėms, kurie iš tikrųjų su tuo žmogumi dirba“, – aiškino A. Dulkys.

„Patys pareigūnai pakankamai skeptiškai vertina prieigos suteikimą prie e.sveikatos. Tai yra ir įsipareigojimai, ir atsakomybė“, – tvirtino Policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

Greitoji medicinos pagalba (GMP) taip pat norėtų daugiau informacijos.

„Šiai dienai GMP tarnyba priėjimo prie registro, kuriame gali pasitikrinti, ar yra ginklas, neturi. Todėl vienas iš tikslų yra galimybė tokią informaciją gauti iš Bendrojo pagalbos centro“, – kalbėjo Greitosios medicinos pagalbos tarnybos vadovas Nerijus Mikelionis.

„Kiekvieną tą vietą tikrinsime su duomenų apsaugos inspekcija“, – sakė A. Dulkys.

Tačiau jau dabar aišku, kad į psichinę sveikatą bus žiūrima atidžiau, ypač išduodant leidimus turėti ginklą.

Šiuo metu apie 57 tūkstančiai žmonių turi leidimus ginklams. Jų psichikos patikrinimai vyksta kas penkerius metus.

„Tikrai užtikrinsime, kad ginklai bus išduodami tiems, kam gali būti išduodami“, – teigė A. Bilotaitė.

Ministerija tikisi, kad sistemos susikalbės ir tai įvyks artimiausiu metu.

„Įėjimas informacijos yra. Dabar klausimas, kaip ją būtų galima pasiimti, reiškia, pereitume pilnai į skaitmenizuotą variantą“, – šnekėjo sveikatos apsaugos ministras.

„Taip pat bus sudaryta ekspertų grupė, kuri pasižiūrės visas procedūras, įsivertins, kur yra tam tikros spragos“, – nurodė vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitė kalba ir apie klausimynus, jų patobulinimą. Tačiau specialistai mato pilkąją zoną, kaip ginklai gali atsirasti psichikos sutrikimų turinčių žmonių rankose, bet diagnozė niekur nefigūruoja.

„Iš dalies privačių įstaigų duomenys niekur nenukeliauja ir čia yra problema“, – tvirtino M. Marcinkevičius.

„Tie, kas dirba su licencija, kas dirba oficialiai su visomis paslaugomis, viskas turi būti e.sveikatoje“, – šnekėjo A. Dulkys.

Ministerija puse lūpų jau kalba apie privalomumą – įstaigoms visais atvejais suvesti duomenis į e.sveikatą. Už duomenų nesuvedimą galėtų būti ir atsakomybė.

„Privačios įstaigos ras, kaip apeiti. Formins ne kaip psichiatro konsultaciją, o kaip paprastą konsultavimą“, – teigė M. Marcinkevičius.

Trečiadienį ministrai aptarė ir tarnybų pasirengimą, ir mokymus.

„Mes jaučiame poreikį dalintis žiniomis kartu su policija. Iš mūsų pusės, kaip reaguoti ir elgtis su psichikos sutrikimu. Iš policijos norėtume gauti, kaip elgtis, kai pacientas yra agresyvus“, – pasakojo N. Mikelionis.

„Mokymai planuose yra“, – tvirtino M. Draudvila.

M. Draudvila, paklaustas, kada turėtų mokymai prasidėti, atsakė: „Šiemet“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

....../

....../ portretas
Daktarai visas ligas nurašo psichikai ir nesivargina gydyti... Ne ką geriau būna ir tarp visuomenės

V,L

V,L portretas
Tai kažin ar taip ir nepavyks daugiau sužinot apie *didvyrį* nušovusi ligota moterį ???? Buvo rašoma kad jis net nuo darbo policijoj nenušalintas .........O kaip pas ji reikalai su psichika ????? Klausimu daug o atsakymu nulis.......

Informuoti tuos,

Informuoti tuos, portretas
nuo ko priklauso tokio zmogaus likimas ar visuomenes saugumas - BUTINA! Aisku,kad ne komentarastines davatkas,o tuos,kas priima sprendimus!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių