Darbo rinkos prognozė: kokias specialybes rinktis abiturientams

Darbo rinka perpildyta vadybininkų ir socialinių mokslų absolventų. Rinkodaros specialistų, ekonomistų, teisininkų taip pat paruošta labai daug, tačiau darbo rinkai visiškai kitokių specialistų, sako personalo atrankos specialistė Rita Karavaitienė.

Darbdaviai šiuo metu siūlo visiškai kitų sričių darbo pasiūlymų. Šiuo metu reikia ir po kelerių metų, kai dabartiniai abiturientai baigs studijas, reikės prekybos, pardavimų ir informacinių technologijų (IT) specialistų, prognozuoja R. Karavaitienė. Taip pat darbo rinkoje labai laukiami gamybos, pramonės, finansų ir apskaitos profesionalai, vadovai.

Darbo rinkoje šiuo metu paklausiausi specialistai, kurie gerai išmano vieną konkrečią sritį ir gali joje kompetentingai veikti.

Pastarąjį penkmetį dažnai girdėjome, kad trūksta informacinių technologijų specialistų. R. Karavaitienė patvirtina, kad šiuo metu IT specialistų reikia ir jų reikės artimiausiu metu.

„IT specialistų darbo rinkoje trūkumą galima įvertinti penkerių metų atsilikimu – jau prieš 5 metus turėjome pateikti gerą IT specialistų srautą. Nežinau, ar universitetai spės paruošti tą reikiamą kiekį“, – sakė personalo atrankos specialistė.

Daugiau apie darbo rinkos prognozes – pokalbyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių